3 בדצמבר, היום הבין-לאומי לזכויות אנשים עם מוגבלות, הוא הזדמנות להאיר זרקור על אוכלוסיות הזקוקות לתמיכה מיוחדת. בישראל, ילדים עם מוגבלות הלומדים בבתי ספר שיקומיים נהנים ממסגרת חינוכית ייעודית. אך האם המדינה באמת מספקת להם את כל הכלים הדרושים להשתלבות ולמימוש הפוטנציאל שלהם?

החוק בישראל קובע מכסה מוגבלת של שעות טיפול פרא-רפואי (כגון ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה וקלינאות תקשורת) לתלמידים בבתי ספר שיקומיים. עבור ילדים אלו, הטיפולים הללו אינם מותרות – הם תנאי בסיסי להתפתחותם הפיזית, הרגשית והחברתית. מחקרים מראים שילדים עם מוגבלויות מתקדמים בצורה ניכרת כאשר הם זוכים לטיפול עקבי ותדיר. בפועל, רבים מהם נאלצים להסתפק בפחות שעות טיפול מכפי שהם זקוקים.

בבתי הספר השיקומיים פועלים צוותים מסורים, אך הכמות המוגבלת של שעות המוקצות לכל ילד יוצרת עומס על המטפלים והופכת את הטיפול לפחות אפקטיבי. במקרים רבים, ההורים נאלצים לשאת בעצמם בעלויות הטיפול הנוסף – וגם זאת, רק אם הם יכולים להרשות זאת לעצמם. משפחות רבות מדווחות על תחושת תסכול וחוסר אונים מול המערכת, שמותירה את ילדיהן ללא המענה הדרוש.

אמא וילדה, אילוסטרציה (צילום: getty images)
משפחות רבות חוות תחושת תסכול וחוסר אונים מול המערכת (אילוסטרציה) | צילום: getty images

המחסור בשעות טיפול פרא-רפואי אינו רק פוגע בהתפתחות הילד בטווח הקצר, אלא משפיע על כל מהלך חייו. ילדים שלא מקבלים את הטיפולים הדרושים בזמן עלולים להתמודד עם קשיים נוספים בבגרותם, דבר שמעמיק את הפערים החברתיים והכלכליים ביניהם לבין שאר האוכלוסייה.

לרגל יום זכויות אנשים עם מוגבלות, יש לנו הזדמנות להעלות את המודעות ולקרוא לשינוי מדיניות. המדינה צריכה להגדיל את מכסת שעות הטיפול הפרא-רפואי בבתי ספר שיקומיים, ולראות בכך השקעה בעתיד – לא רק של הילדים עצמם, אלא של החברה כולה.

הבקשה היא צנועה: לראות את הילדים. להכיר את הצרכים שלהם ולספק להם את הכלים הנכונים – זו לא פריווילגיה, זו חובה מוסרית. ביום שבו אנו מציינים את זכויות אנשים עם מוגבלות, אסור לנו לשכוח את הילדים הזקוקים לנו יותר מכולם.

כל ילד עם מוגבלות זכאי להזדמנות שווה. עכשיו תורנו לדאוג שזה באמת יקרה.

>>> רייצ'ל ערבליך היא מנהלת במרכז שיקום ילדים - למענכם בבני ברק, המעניק הזדמנות שווה לילדים עם מוגבלות