במשך שנים נהגנו לתאר מערכות בחירות במדינות דמוקרטיות כ"חגיגה של דמוקרטיה". בשנים האחרונות הפכו מערכות בחירות במרבית המדינות הדמוקרטיות למתוחות מאוד, מקוטבות. מונחות על להב הסכין. הבחירות שיתקיימו היום (שלישי) בארצות הברית הן הכול, אבל חגיגה הן לא.

הבחירות היום בארצות הברית הן מבחן חשוב מאוד לדמוקרטיה. זה לא יהיה מבחן בזק, אלא מבחן ארוך-טווח.

דונלד טראמפ, הנשיא ה-45, מעולם לא הכיר בכך שהובס בבחירות 2020. כל הערכאות המשפטיות שאליהן פנה אחרי הכרזת התוצאות דחו את טענותיו, ובכל זאת הוא דרש מסגנו מייק פנס לשנות את התוצאות. משסירב, שילהב את ההמון לפרוץ לגבעת הקפיטול, קודש הקודשים של הדמוקרטיה האמריקנית ב-6 בינואר, 2021. זהו תאריך שייזכר לדיראון עולם. מייק פנס סירב למלא את התפקיד שייעד לו הנשיא המובס. ביום ההוא - הדמוקרטיה האמריקנית הייתה חזקה דיו כדי לעמוד איתן מול גחמותיו של טראמפ.

נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
אז הדמוקרטיה האמריקנית הייתה יציבה מספיק לרסנו. מה יקרה הלאה? (ארכיון) | צילום: רויטרס
נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
נשיא שמסרב להכיר בכללי המשחק, דונלד טראמפ (ארכיון) | צילום: רויטרס

הוא החרים את טקס ההשבעה של הנשיא ה-46 ג'ו ביידן, לא שינה את דרכיו, אבל לפי הסקרים יש לו סיכויים טובים להיות הנשיא ה-47.

כמעט מחצית מהאמריקנים תומכים בדונלד טראמפ, שמדבר כבריון השכונתי, מאיים ותוקף מבלי לתת דין וחשבון למילים שיוצאות מפיו. זהו אותו דונלד טראמפ, שכל הבכירים שעבדו עימו בקדנציה הראשונה מזהירים מפניו. כל אחד בסגנונו ובמילותיו.

למצביעיו לא אכפת איך הוא מדבר, איך התנהל בבית הלבן ובדיונים ברומו של עולם, כך אמרו לי רבים בליבה של אמריקה, שם הסתובבתי בימים האחרונים. בארבע השנים שבהם ניהל את העניינים מהבית הלבן הייתה פריחה כלכלית, הדגישו. לאחר מכן הוסיפו: מאז שנכנסו לשם ביידן והאריס התהפכו לנו החיים. הכול יקר. ישנו סחף של מהגרים. צריך לבחור בין מזון לתרופות. הלשון הבוטה והדיבורים המאיימים מבחינתם בטלים בששים. סכנה לדמוקרטיה? מבחינתם, זו קונספירציה של התקשורת השמאלנית.

נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
למצביעיו לא אכפת איך הוא מדבר ונגד מי, טראמפ באחת מעצרותיו (ארכיון) | צילום: רויטרס
נשיא ארצות הברית לשעבר דונלד טראמפ (צילום: רויטרס)
סכנה לדמוקרטיה? זו סתם קונספירציה של שמאלנים (ארכיון) | צילום: רויטרס

ביל קלינטון, שבייש והביס את ג'ורג' בוש האב אחרי תקופת כהונה אחת בזכות האמירה "זו הכלכלה, טמבל", מבין דבר או שניים בפוליטיקה האמריקנית. בריאיון שהעניק השבוע במהלך מסע תמיכה אינטנסיבי ומתיש למען קמלה האריס, הזכיר, ובמידה מסוימת גם הזהיר, שבשנות ה-30 של המאה הקודמת באירופה, בעקבות משבר כלכלי קשה, בחרו ההמונים מנהיג פופוליסט פאשיסט שהבטיח לפתור להם בקלי קלות את כל הבעיות. כשנשאל אם הדמוקרטיה האמריקנית תוכל לשרוד עוד ארבע שנים של דונלד טראמפ, ביקש מהשואל להגדיר מה זה לשרוד. לאחר מכן הוסיף: אתה יכול לחבר אותי הלילה למכונת הנשמה, אבל זה לא יהיה לשרוד כפי שאני עכשיו.