החבל האוטונומי של הכורדים במזרח סוריה נמצא עכשיו בסכנה קיומית. בעוד כולנו עוסקים בנפילתו של אסד ובממשל החדש שעשוי לקום בדמשק, טורקיה איננה מאבדת זמן ודוהרת, ללא מעצורים כרגע, לריסוק מה שהנשיא ארדואן רואה כאיום טרור משמעותי על ארצו.
בשעות האחרונות נאלצו הכורדים, לוחמי "הכוחות הדמוקרטים הסורים", לצאת מן העיר דיר א-זור שממערב לנהר הפרת אחרי שבעידודם של הטורקים פרצה שם התקוממות של השבטים הערביים נגדם. ואילו בצפון-מזרח המדינה איבדו הכורדים את עין עיסא והגיעו להסכם הפסקת אש עם המיליציות שנתמכות בידי טורקיה, לפיו יפנו את העיר מנבג', בעוד סימן שאלה מרחף על השאלה אם המיליציות יתקפו אותם גם בעיר כובאני, שהייתה הסמל להצלחת הכורדים נגד דאעש לפני כעשור.
המיליציות שהקימו הטורקים בשלושה אזורים בצפון-מערב סוריה, תחת הכותרת "הצבא הלאומי הסורי" – בעצם ערב רב של חבורות חמושים תחת שמות אחרים – תוקפים עכשיו באופן מאסיבי את כוחות הכורדים, "הכוחות הדמוקרטים הסורים". כוחות אלה שולטים זה שנים על כרבע משטחה של סוריה שבו שדות הנפט העיקריים והאזורים החקלאיים העשירים ביותר.
לא זאת בלבד: הכוחות שמפעילים הטורקים לוחמים לצלוח את נהר הפרת על גשר ליד קרקוזק, כדי לפתוח את הנתיבים אל לב חבל האוטונומיה הכורדית בהרים רקה וחסכה. נוצר כעת איום רציני – כך אני מבין משיחות עם מפקדים כורדים בשטח – שהמיליציות של הטורקים הנעזרות בנחילי כטב"מים יצליחו למוטט את החבל האוטונומי הכורדי.
כמה מאות חיילים אמריקנים נמצאים באזור הכורדי הזה, אבל עד לרגע כתיבת שורות אלה לא ראינו ניסיון אמריקני להתערב בשטח, כדי לחצוץ בין המיליציות של הטורקים לבין הכוחות הכורדים בשטח. שפע השיחות בין אישי הממשל בוושינגטון לבין אנשיו של ארדואן לא הביאו עד כה להסכמה על עצירת המתקפה.
מבחינת ישראל, חיסול החבל האוטונומי הכורדי ממזרח לנהר הפרת בידי טורקיה ישבור את קו ההגנה שחסם במידה רבה עד כה את המסדרונות היבשתיים של איראן לתוך סוריה, וממנה לחיזבאללה. מעבר לזה, ברור שהכוחות של מי שמנסה למקם עצמו כמנהיג הבא של סוריה, אבו מוחמד אל-ג'ולאני, אינם מסוגלים בשום פנים להשתלט על השטח שמחזיקים הכורדים כיום. לאמור: אם יינתן לארדואן לחסל את הממשל הכורדי במזרח סוריה, שבו הוא רואה ישות טרוריסטית, ייווצר חלל גדול שלתוכו עלולים להישאב גם לוחמי דאעש וגם המיליציות השיעיות בעיראק.
ישראל איננה מעוניינת לייצר חיכוך צבאי עם הטורקים, אם כי חיל האוויר תקף מתקנים של הצבא הסורי בקמישלי, אבל יש לנו עניין גדול להגיע להידברות עם האמריקנים והטורקים כדי למנוע את חיסולה של האוטונומיה הכורדית הזו, שבראשה עומד כיום גנרל מזלום עבדי. הבנה כזו בין טורקיה, ארצות הברית וישראל היא כרגע מצרך חיוני בחשיבות עליונה, שכן בלעדיה, להבנתי, הפאניקה אצל הכורדים והנחישות של ארדואן עלולים להביא לשינוי המפה של סוריה עוד בטרם יתבהר אם אבו מוחמד אל-ג'ולאני באמת מצליח להקים ממשל חדש.
לישראל יש עניין גדול בשימור החבל הכורדי במזרח סוריה, כך גם לאמריקנים, כך גם לירדנים, שעל כן מעבר לכל הדברים האחרים שישראל עושה בסוריה, יש להקדיש מאמץ גדול לעניין הזה.