את הטור הזה צריך לפתוח בהבהרה: בכל פעם שתשמעו על איום בפירוק הקואליציה (הצבעה נגד התקציב) מצד גורמים בסיעות החרדיות, קחו את האיומים בערבון מוגבל. ניסיון העבר מלמד כי ברגע האמת, ראש הממשלה בנימין נתניהו תופס את ראשי הסיעות לשיחות צפופות, מסביר להם על גודל השעה, על הסיכוי החד-פעמי להעביר חוק שיסדיר את מעמד תלמידי הישיבות ושאין לסיעות החרדיות מה לחפש בחוץ. הם, מנגד, נכנעים ומיישרים קו עם הקואליציה, עד למשבר הבא.
וכעת למשבר החדש ישן סביב חוק הגיוס. בימים אלו מציינים שנתיים להקמת ממשלת נתניהו השישית. זהו זמן טוב להיזכר בהצהרות של ראשי הסיעות החרדיות מיד לאחר הקמת הממשלה. דרעי, גפני וגולדקנופף הצהירו שיעבור חוק גיוס ללא יעדי גיוס וללא סנקציות כלכליות, שלא נדבר על סנקציות פליליות. "מעולם לא הייתה קואליציה שאין בה 'ליברמן או כחלון תורן' שיעצרו את החקיקה", הסבירו השלושה.
אבל אז הגיע שר המשפטים יריב לוין והציג את רפורמת המשפט. הוא הסביר שחוק הגיוס מתייתר ברגע שהרפורמה תעבור. החרדים - ברובם - הסכימו וחוק הגיוס נדחה שוב ושוב, למרות שבהסכם הקואליציוני הוסכם שחוק הגיוס יעבור לפני התקציב הראשון שתעביר הממשלה. בינתיים החלו המחאות נגד הרפורמה ונגד חוק הגיוס, ובסיעות החרדיות הבינו שיהיה קשה להעביר חוק כפי שתוכנן תחילה.
בהמשך פרצה מתקפת הפתע האכזרית של חמאס וכללי המשחק השתנו. לכולם היה ברור שמה שהיה הוא לא מה שיהיה, שיצטרכו לבצע שינויים דרמטיים בנוסח חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות. עם זאת, איש מהם לא העריך עד כמה השינויים יהיו דרמטיים.
הדרישות של כ"ץ והקשר למשבר בקואליציה
בימים האחרונים, כמו כולם, אני נחשף לביקורת הקשה על חוק הגיוס המתגבש. לחלק מהביקורת אני מאמין, מקבל, ויודע שהיא מגיעה מתוך מקום של כאב וזעקה. אבל יש גם ביקורת המגיעה מתוך מקום של רצון להפיל את הממשלה באמצעות נושא הגיוס, כאלו הרואים בסיעות החרדיות כבטן הרכה של הקואליציה דרכו אפשר להפיל את הממשלה.
אבל צריך להכיר גם את הצד השני של האירוע, מהזווית החרדית. בין היתר, הקושי להעביר את החוק המוצע - עליו נמתחת הביקורת - אצל ההנהגה הרוחנית-חרדית. אם חוק הגיוס עליו עמל בימים אלו שר הביטחון ישראל כ"ץ אכן יעבור, הרי שמדובר ב"חוק גיוס" ולא ב"חוק השתמטות". מדובר בחוק הקובע יעדי גיוס של 50% ממחזור הגיוס החרדי בתוך שבע שנים. כבר בשנה הקרובה יתגייסו 3,000 חיילים חרדים, בשנה הבאה 5,000 והמספרים יילכו ויטפסו.
כ"ץ דורש שהחוק יכלול סנקציות כלכליות אישיות על הצעיר החרדי. הוא לא מסתפק בסנקציות כלכליות על "עולם התורה". בנוסף, הוא מבקש שהחוק יעבור בתמיכה הסיעות החרדיות, לא הימנעות או היעדרות מהמליאה, כדי להוכיח לצעיר החרדי שמדובר בחוק שמקובל על ההנהגה החרדית ובכך לסייע ביישום החוק ולהביא צעירים חרדים לבקו"ם.
ומכאן החל המשבר החדש בקואליציה. בכירים בסיעות החרדיות מודים שיהיה קשה עד בלתי אפשרי להעביר חוק גיוס שיכלול יעדים של 50%, מחצית מבני הגיוס, וכמובן חוק שכולל בתוכו סנקציות אישיות על הצעירים החרדים. "מדובר בחוק גרוע יותר מהחוק של ליברמן ב-2018 ומלפיד ב-2014, ועכשיו הם רוצים אותו בחותמת כשרות של הסיעות החרדיות? לא יקרה", התבטא בשבוע שעבר אחד מהנציגים החרדים הבכירים בכנסת.
בעוד בש"ס ובדגל התורה ממשיכים לנהל את המגעים מול שר הביטחון כ"ץ וצה"ל, באגודת ישראל יש מי ששובר את הכלים, דורשים חוק גיוס לפני כל חוק הקשור לתקציב ובמקביל מבקשים לרכך את החוק של כ"ץ.
גולדקנופף דהר - וגילה שהוא לבד
הראשון לצאת במאבק פומבי הוא השר יצחק גולדקנופף, מי שבפועל מכהן כיו"ר יהדות התורה. באמצעות ביטאון חסידות גור, עיתון "המודיע", הודיעו הבוקר (שני) על ההחלטה שלא להשתתף בהצבעות הקשורות לתקציב המדינה (חוק הרווחים הכלואים) עד להעברת חוק הגיוס והסדרת מעמד תלמידי הישיבות. לראשונה, איום פומבי ורשמי.
נכון לשעת כתיבת שורות אלו נראה שגולדקנופף לא מצליח לגייס אליו את ש"ס ודגל התורה. גם חלקים בתוך אגודת ישראל מתנערים מהמלך וטוענים שזו לא העת לשבור את הכלים. גולדקנופף לא מכהן כחבר כנסת (התפטר במסגרת החוק הנורווגי) וכדי להוכיח שהאקדח שלו טוען בכדורים, הוא יצטרך להוכיח שיש חברי כנסת שאכן יצביעו נגד. בינתיים לא ברור איך חבריו לאגודת ישראל יפעלו ברגע האמת.
השלב הבא של גולדקנופף יהיה לפרוש מהממשלה ולהתפטר מתפקידו כשר השיכון. קשה לדעת אם זה יקרה בקרוב מאוד, אבל שאלת ההתפטרות עומדת על הפרק ולזה כבר יכולה להיות השפעה גם על חלקים אחרים בסיעות החרדיות.
השקט של דרעי
בעוד כחודשיים יסתיים סבסוד המעונות לאלפי חרדים בגיל הגיוס. במקביל, הכנסת תצטרך לאשר את תקציב המדינה. האם חבריו לסיעות החרדיות יוכלו להצביע בעד תקציב, כשאין חוק המסדיר את מעמד תלמידי הישיבות - שלזה הם נשלחו לכנסת, וסבסוד המעונות נעצר? קשה לדעת, אבל זו תהיה מבחינתם התמודדות אמיתית, כשברקע צה"ל ממשיך לשגר אלפי צווי גיוס וצווי מעצר לעוד ועוד צעירים חרדים.
את האיום החדש קיבל נתניהו כשהוא מאושפז בבית החולים הדסה בירושלים לאחר הניתוח שעבר אתמול. לא אפשרו לו להתאושש במנוחה. אבל נראה שאת נתניהו מדאיגה בעיקר ההקצנה בקרב ההנהגה החרדית-ספרדית של ש"ס. עם גולדקנופף, בטוח נתניהו, אפשר להסתדר, אבל עם אריה דרעי האירוע צפוי לצאת משליטה, כשכל העת חברי מועצת חכמי התורה וראשי הישיבות מהציבור הספרדי של ש"ס ממשיכים לתקוף וקוראים להימנע מחקיקת החוק המוצע. נתניהו קונה זמן, השאלה מתי הרבנים יגידו "עד כאן". האם זה יקרה בהעברת התקציב? ימים יגידו. תזכורת: לפני כשבועיים חשף דרעי שיחה עם נתניהו שבה התחייב ראש הממשלה שחוק הגיוס יעבור בתוך עשרה ימים, מאז עברו חמישה עשר ימים.
>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"