החדשות הקשות על רצח החטופים זמן קצר לפני שנמצאו על ידי חיילי צה"ל זעזע מדינה שלמה. זהו זמן טוב לעצור, לחשב מסלול מחדש ולפעול בדרך אחרת שתביא, יש לקוות, לשחרור החטופים מהר ככל האפשר בטרם ימותו כולם.

ברור כי העסקה הקודמת לשחרור חטופים הושגה בעת שצה"ל ערך מצור כלכלי על חמאס ובעיקר בשל עצירה מוחלטת של הדלק והחשמל. אולם, מאז, השתרשה טעות נוראית הן בצה"ל והן בממשלה, לפיה ישראל מחויבת על פי הדין הבין-לאומי לספק לידי חמאס את הסיוע ההומניטרי, כולל הדלק. כתוצאה מכך, בעוד נתניהו אינו מפסיק לדבר על "הניצחון המוחלט", ועל כך שרק לחץ צבאי יביא לשחרור החטופים, הוא מאפשר במקביל לחמאס להמשיך להתחזק ולהתעצם - כלכלית וצבאית.

צה"ל, מצידו, גם הוא אינו לוחץ לשינוי המצב, ועולה חשד שזאת משום שהוא בניגוד עניינים, ואינו מעוניין במשימה המורכבת של חלוקת הסיוע ההומניטרי בעצמו.

על פי המשפט הבין-לאומי, ישראל מחויבת בסיוע הומניטרי לבלתי מעורבים, אך אין פירושו של דבר שהיא חייבת להעניק את הסיוע ממש לידי האויב שלה חמאס. נהפוך הוא, גם על פי הדין האמריקני ישנו איסור על העברת כל סיוע חומרי או פיננסי לידיו של ארגון טרור, מה שמאפשר, בפעולה נכונה, ליצור כתר כלכלי על הנהגת חמאס, ולחלק את הסיוע ההומניטרי ישירות לאוכלוסייה, במקומות שייקבעו על ידי צה"ל.

פלסטינים מקבלים סיוע מאונר"א (צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90)
הפלסטינים לא נהנים מרוב הסיוע - הוא נמכר להם, ארכיון | צילום: עבד רחים חטיב, פלאש 90

כבר בחודש נובמבר 2023 פרסם OFAC, הגוף האמריקני המוסמך, הודעה הקובעת כי אפשר לספק סיוע הומניטרי לעזה, אך בד בבד אסור להעביר סיוע לידי ארגוני טרור ובהם ארגון חמאס. הרציונל מאחורי מדיניות זו הוא שברור שחמאס משתמש בסיוע ההומניטרי הן לביסוס שליטתו בשטח והן לרווח כלכלי ממכירותו של הסיוע.

עם זאת, הממשלה מתעקשת להמשיך בחלוקת הסיוע באופן המאפשר לחמאס, בעצמו ובאמצעות אונר"א, לשלוט על דרך חלוקתו. לפני כמה חודשים פורסם כי שר הביטחון הציג בקבינט המלחמה תוכנית פיילוט לחלוקת הסיוע ההומניטרי בצפון עזה, שתחל לפעול בשכונת זיתון תוך הכנסת סיוע דרך מחסומי ארז וקרני, ולא מאזור רפיח, ישירות לסוחרים פלסטינים, שיאובטחו על ידי כוחות מקומיים חמושים. צה"ל לא פרסם מה עלה בגורלו של פיילוט זה. גם אם הפיילוט נכשל, יש להדגיש כי תפקידה של הממשלה הוא לא רק לקבל החלטות אלא גם לוודא את ביצוען, וזאת גם אם צה"ל מתנגד להן או מעדיף משיקוליו הוא שלא לבצען.

עד כה טענה הממשלה כי אין ברירה, וכי חלוקת הסיוע ההומניטרי היא דרישה האמריקנית, אך זה כמובן אינו נכון. אכן האמריקנים לוחצים להגברת כמות הסיוע ההומניטרי, אך על ישראל להבטיח את חלוקתו של הסיוע באופן שלא יגיע לידי ארגון הטרור חמאס.

ג'ו ביידן, בנימין נתניהו ויחיא סינוואר (צילום: רויטרס)
הדרישה האמריקנית לא מונעת מישראל להבטיח חלוקה נכונה של הסיוע, ארכיון | צילום: רויטרס

כדי לעמוד בכל מטרות המלחמה, על הממשלה לגבש אסטרטגיה כוללת להכרעת חמאס גם במישור הכלכלי. עיקריה של תוכנית זו הם חלוקת הסיוע ההומינטרי על ידי צה"ל ומניעת השליטה של חמאס על חלוקתו, המשך דה-לגיטימציה מוחלטת של אונר"א, ויצירת מציאות חדשה בעזה ללא ארגון זה, וללא העסקתם של פלסטינים בסוכנויות של האו"ם. והחשוב מכול - "פירוז פיננסי", ושליטה מוחלטת של ישראל על כל הפעילות הפיננסית ברצועת עזה ומניעת פעילות שלא תהיה מפוקחת על ידי מי שאישרה ישראל.

נקיטה של פעולות אלו באופן מיידי ובמיוחד עצירת אספקת הדלקים לחמאס, תיצור, יש לקוות, דינמיקה אחרת למשא ומתן ותקדם אפשרויות חדשות לשחרור חטופים בעסקה עם חמאס.

>>>עו"ד יהודה שפר הוא מומחה בין-לאומי למאבק במימון טרור, הקים בעבר את הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור, ושימש כמשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית