אפשר להעריך שעד השבוע, רוב הקוראים שלנו לא הכירו את השם מוטי בבצ'יק. החתונה של בתו ביום שני האחרון הפכה את שמו למוכר בהרבה בתים בישראל. החתונה התרחשה באולם ירושלמי צנוע, שהפכה לכותרת בשל השתתפות בכירים בפוליטיקה הישראלית, מימין ומשמאל.
לעומת זאת, במסדרונות הכנסת ומשרד הביטחון אין מי שלא מכיר את שמו של בבצ'יק. הוא אומנם מכהן רק כ"עוזרו הצמוד" של השר יצחק גולדקנופף (בעבר עבד גם אצל יעקב ליצמן), אך הוא נחשב לאחד האנשים החזקים בפוליטיקה החרדית, אולי החזק ביותר בחסידות גור, "הסיעה המרכזית" ביהדות התורה, ובין היתר הוא מהבכירים החרדים המנהלים את השיחות על חוק הגיוס מול בכירי משרד הביטחון.
זו הסיבה שבכירי המערכת הפוליטית התייצבו ביום שני בחתונת בתו, חתונה שאומנם התנהלה באולם רגיל בירושלים אך זכתה לכותרות רבות בשל הביקורת שנשמעה על השתתפות בכירי הפוליטיקאים בישראל. מי שספג את הביקורת הקשה ביותר היה יו"ר המחנה הממלכתי, חה"כ בני גנץ. הביקורת הייתה על עצם ההשתתפות וגם על לחיצת היד עם השר איתמר בן גביר.
"איך הוא משתתף בחתונה שעות לאחר לוויות של חטוף שנרצח בשבי ולוחם שנפל בקרב, זעקו ברשתות החברתיות. הרבה צביעות יש בביקורת הזאת. אם הפריע למבקרים השתתפות בחתונה חגיגית שעות לאחר ההלוויות, מדוע הם לא ביקרו את שר הביטחון, יואב גלנט, שנכח גם הוא באירוע במשך דקות ארוכות. גלנט, בניגוד לגנץ, מנהל את המלחמה ולמרות זאת בחר לעזוב את לשכתו ויצא לאחל מזל טוב לאחד הבכירים בפוליטיקה החרדית. נראה שהביקורת הזו הגיעה מקבוצה מסוימת המבקשת להטיל אימה על חה"כ גנץ, לבל יעז לשתף פעולה עם כל מי שקשור לממשלת הימין. אם הזעזוע שלהם היה מעצם ההשתתפות בחתונה ביום שכזה, הרי שהם היו מבקרים גם את שר הביטחון - שזכה דווקא לאתרוג.
הסערה הכניסה אותנו לדיון נוסף הנמצא בשיח הישראלי בחודש האחרון. "למה החרדים לא מאיימים לפרק את הממשלה אם לא תהיה עסקת חטופים?", שואלים שוב ושוב פוליטיקאים מהאופוזיציה ופרשנים בכירים. האמת היא, גם אם היא כואבת, שמי שלא פרש על רקע סוגיית גיוס תלמידי הישיבות והגזרות הכלכליות, לא יפרוש על רקע עסקת החטופים, בטח אם ראשי הסיעות החרדיות סבורים שנתניהו לא מטרפד עסקה וסינוואר הוא האחראי לעובדה שאין עסקת חטופים (הערה: העובדה שעד כה החרדים לא פירקו את הממשלה על רקע הגיוס אינה מלמדת שלא יפרקו בחודשים הקרובים, ככל שלא יימצא פתרון למעמד תלמידי הישיבות).
השבוע שיגר ראש האופוזיציה יאיר לפיד מכתב לחברי הכנסת החרדים, שבו הפציר בהם לאיים בפירוק הממשלה על רקע סוגיית החטופים. מבחינת לפיד, הסבור שנתניהו מטרפד עסקה, יש צדק בפנייה לסיעות החרדיות. אבל לפיד שכח שכדי לגרום לחברים בממשלה לפרוש מהקואליציה הוא צריך להציג להם אלטרנטיבה ליום שאחרי - וזה לא קרה. להפך. החרדים עושים חשבון פוליטי קר ומבינים כי במידה שהממשלה תיפול, הרי שמה שמחכה להם ביום שאחרי, אם אכן תקום ממשלה אחרת, יהיו אלו הצהרות הגזרות של יאיר לפיד, אביגדור ליברמן והמכון ליציאה בשאלה של יאיר גולן. אין להם מה לחפש בחוץ.
ואת זה בני גנץ מבקש לשנות. הוא מנסה להציג לסיעות החרדיות אלטרנטיבה שלטונית ליום שאחרי, לטעון באוזניהם שיש להם עתיד בממשלה אחרת שלא בראשות נתניהו. ספק אם הוא יצליח, אבל כך נוהג מנהיג מהאופוזיציה המנסה להפיל את הממשלה ובעיקר לבנות את תוכנית היום שאחרי.
כך גם נהגו בעבר לא מעט מנהיגים בשמאל, יעידו על כך אנשי לשכתו של ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל. אגב, כך היה גם אצל אריק שרון ז"ל ואהוד אולמרט. כדי להקים ממשלה שלא תיפול אחרי שנה וכמה חודשים (כפי שקרה בממשלת בנט-לפיד) צריך יציבות, יציבות משיגים עם הסיעות החרדיות. בנימין נתניהו הבין זאת טוב מכולם.
בחזרה לחתונת בבצ'יק. נשמעה גם ביקורת קשה על לחיצת היד של גנץ עם בן גביר. את הביקורת הזו אפשר להבין, הרי בן גביר הוא סמל של כל מה שהאופוזיציה לא רוצה לראות. ועדיין, נראה שיש מי ששכח שעד לפני כמה חודשים גנץ ישב בממשלה אחת עם איתמר בן גביר, אז לחיצת היד היא הבעיה?
ונראה שגנץ ענה על זה טוב מכולם במסיבת העיתונאים אמש (שלישי): "כשמישהו מגיש לי את ידו, בן העם היהודי, שאני רחוק מאוד מלהסכים עם דבר אחד שהוא אומר, אני לא אלבין את פניו ואלחץ לו את היד. מה קרה? מה השנאה הזו? לאן אתם רוצים לקחת וממה לעשות כותרת?".
ולסיום סערת החתונה והסערה, עמיתי עמית סגל ביקש אמש במהדורה המוקדמת להסביר מדוע התמונות מהחתונה עוררו סערה כה גדולה: "זאת הייתה חתונה חרדית. אם זאת הייתה חתונה של מישהו שבנו משרת בצבא - נדמה שזה היה מתקבל אחרת". הרבה צדק יש בדבריו ולא יקרה כלום אם הבכירים החרדים יקיימו בימים אלו אירועים פחות מתוקשרים עם צילומים מכל זווית אפשרית. קצת צניעות בימים אלו לא תזיק.
>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"