שלושה שופטים המוגדרים "שמרנים" פסקו בקול אחד, כאיש אחד ואישה אחת: השר יריב לוין חייב לכנס את הוועדה ולמנות נשיא לבית המשפט העליון. כל השלושה הם מינויים של השרה איילת שקד: עופר גרוסקופף, יעל וילנר ואלכס שטיין. אף אחד מהשלושה איננו יוצא חלציו של פרופ' אהרן ברק.

השרים יריב לוין, שלמה קרעי, בן גביר, סמוטריץ', חה"כ שמחה רוטמן ושות' תקפו את בג"ץ ואת החלטתו. יש שם בסביבה כבר כאלה הקוראים להתעלם מהצו ולצפצף עליו.

לפני כשבע שנים מונתה השופטת אסתר חיות לנשיאת בית המשפט העליון. יריב לוין אמר אז שמדובר ב"הליך בחירה פיקטיבי, בהליך מחוצף, בהליך הרומס את כל כללי המינויים המקובלים". לימים הוא יקרא למשמר בית המשפט להתעמת עם משמר הכנסת.

חיות סיימה את נשיאותה ופרשה ביום 16 באוקטובר, 2023. כתשעה ימים לאחר טבח שבעה באוקטובר. לוין היה אז מבוהל עד מוות. הוא היה הלום. הוא חרד שהתמונה המפורסמת, שבה שר הביטחון גלנט מתחנן אליו שימתן את המהפכה והוא סירב - תכתים אותו לעד. הוא הבין את הקשר הקטלני בין ההפיכה המשפטית שלו לבין הדימוי של ישראל בעולם, הדמוקרטיה הנגרעת, היחסים עם ארצות הברית, הפילוג הפנימי. כל הרכיבים המייצרים חוסן לאומי. כל הרכיבים שהעניקו ליחיא סינוואר את התחושה לפיה ישראל מבודדת ומפולגת. לוין נפרד מחיות בדברי פרידה המאדירים את עשייתה בכדי למזער את נזקיו שלו. גם צביעות צריכה להיות שקופה פחות.

מה אמר אז לוין על חיות, תשעה ימים לאחר הטבח? אנא תקראו זאת לאט ותקראו כל מילה: הוא הודה לנשיאת בית המשפט העליון מעומק ליבו על תרומתה הגדולה למערכת המשפט בישראל ועל תרומתה למדינת ישראל. הוא הודה לה על עבודתם המשותפת בחודשים האחרונים(!).

בשיטת הסניוריטי, המתקיימת מאז קום המדינה, ניתן למנות יתרונות וניתן למנות חסרונות. שתי הגישות, בעד ונגד, ככל שהן תמות לב, לגיטימיות. תגובת לוין איננה לגיטימית, ספק אם היא חוקית. כך אמר: "הנשיא נבחר על ידי חבריו בניגוד לחוק. לא אוכל לעבוד עם נשיא לא לגיטימי בעיני ציבור עצום".

הו-הא. ואוו. שאלה: שר משפטים שהוא חבר של משפחת פשע, שהוא בן בית אצל משפחת פשע - כן לגיטימי בעיני הציבור?