בהסתמך על דיווחים זרים, ישראל ביצעה במיסיאף שבסוריה פעולת קומנדו מורכבת הממחישה יכולת להגיע ולהשמיד מתקן תת-קרקעי מרוחק מישראל.

מתקנים תת-קרקעיים כאלו, שלכאורה מוגנים מפני תקיפה אווירית, נתפסים על ידי איראן והציר כבלתי חדירים. התפיסה האיראנית היא שעל אף שאי אפשר יהיה להסתיר את המתקנים הללו מעיני המודיעין הישראלי, צה"ל לא יוכל להשמיד אותם. מדובר במתקן תת-קרקע, כך שתקיפה מהאוויר יכולה אולי לפגוע בפתחי הכניסה, אך תתקשה לחדור את המתקן כולו ולפגוע ביעדים שבתוכו. לכן, כך מתקינים האיראנים (וחיזבאללה) את האמצעים החשובים והרגישים ביותר כגון מתקני העשרת אורניום, מתקני ייצור נשק מדויק, מתקני פיקוד ושליטה ועוד תשתיות תת-קרקעיות מסוג זה. לאחרונה חיזבאללה אף התגאה באחד מהמתקנים הללו בסרטון מושקע שהפיק.

על פי הדיווחים בתקשורת הזרה, כוחות מיוחדים של צה"ל חדרו למתקן לייצור טילים בסוריה והשמידו אותו מבפנים. מבצע שכזה מחייב היערכות רחבת היקף מעבר לכוח הלוחם: בידוד גזרת הפעולה, הטעייה והסחות, היערכות לחילוץ ועוד.

מיסיאף
האמצעים החשובים והרגישים ביותר מותקנים בתשתיות תת-קרקע (מקום התקיפה בסוריה)

יש לזכור שכל הפעולה הזאת מתקיימת, לפי דיווחים זרים, במרחק של 200 קילומטרים מגבול ישראל. זהו טווח שמעבר לפעולת גבול. מדובר בפעולה בטווח כזה שמרמז על יכולת לפעול בכל מרחק שישראל תידרש אליו.

מי שצריך להבין את הרמז והחידוש שבפעולה הבין. זה חשוב במיוחד עכשיו, לאחר פירוק הזרוע הצבאית של חמאס וכשאנחנו צריכים להרחיב את מטרות המלחמה ולמקד אותה נגד הציר ואיראן.

חשוב לזכור: הצטיינות טקטית, תעוזה ומקצועיות של לוחמים מיחידות מיוחדות לא פותרות את כל הבעיות הקשות של ישראל. זה לא מחליף חזון אסטרטגי ברור, תוכנית מדינית כוללת ותיאום מלא עם ארצות הברית. זהו כן בסיס המאפשר לדרג המדיני חופש פעולה כיוון שיכולות מן הסוג הזה מרחיבות את אפשרויות הפעולה. טוב שיש לישראל כלים מגוונים בארגז הכלים האסטרטגי, אך לא מדובר בתחליף למעשה המדיני המשלים.

>>> אלוף (במיל') תמיר הימן הוא ראש אמ"ן לשעבר, כיום ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)