ניר דבורי
שורת התייעצויות ביטחוניות מתקיימות הלילה (בין שבת לראשון), בצל האסון הכבד שאירע במג'דל שמס, בעקבות הירצחם של 12 ילדים ונערים שנפגעו מנפילת רקטה ששיגר ארגון הטרור חיזבאללה. ההבנה בצמרת הביטחונית, וגם בקרב רה"מ נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, היא שהתגובה על האירוע הקשה לא יכולה להיות דומה לכל מתקפה שביצעה ישראל עד כה מול ארגון הטרור בלבנון.
במקביל ישנה ההבנה שאם ישראל תבחר ללכת על תגובה עוצמתית ורחבה, עליה לשקול את כל המשמעויות והדרכים משום שהיא עלולה לגרור חילופי מהלומות. עוד מובאת בחשבון האפשרות להתפתחויות משמעותיות גם על גזרות אחרות.
צה"ל בטוח בעצמו וביכולותיו לפעול בגזרה הצפונית. לעיתים יש פער בין דברים שאומרים גורמים שונים, שמנסים להפחיד אותנו לגבי תוצאות של מערכה בצפון, לבין מה שאומרים במערכת הביטחונית. מערכה בצפון תהיה קשה אבל חיזבאללה לא יכול על מדינת ישראל, שראוי שתשנה את תפיסתה בצפון בשני היבטים:
- חיזבאללה צריך לחזור למקום שממנו בא.
- יש להחזיר את תושבי גבול הצפון לבתיהם.
על ישראל לפעול חכם ונכון ולא להגיב מהבטן. עלינו להסתכל באופן רחב על כל מה שקורה כאן. אנחנו צריכים את האמריקנים בשביל המהלכים הללו נגד חיזבאללה, בהיבטים של נשק וגם של האיום על האיראנים.
אהוד יערי
חיזבאללה במבוכה, אחרי ששיגר רקטה כבדה והתכוון להגיע למפקדת חטיבת חרמון במעלה גולני. במקום זאת, הוא פגע במג'דל שמס ומיד לאחר מכן ניסה להכחיש את הקשר שלו לאירוע הקשה.
מנהיג הדרוזים בלבנון התייצב לצד חיזבאללה במהלך המלחמה, יותר ויותר ככל שהימים נקפו. הוא תקף בחריפות את המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בישראל על כך שהם משתתפים בלחימה כלוחמים בצה"ל. עכשיו, עם הפגיעה של חיזבאללה בדרוזים - מה זה עושה לעדה בלבנון ועוד יותר לדרוזים בסוריה? לכן, ארגון הטרור מנסה להרחיק עצמו מהאירוע, אך ברשתות החברתיות ניכר כי בסוריה ובלבנון לא קונים את זה.
דבר נוסף הוא שבפעם הראשונה אי פעם מפקד בכיר של חיזבאללה, מי שמכונה מפקד חיל האוויר של חיזבאללה, האחראי על הכטב"מים של ארגון הטרור, התראיין לפני המקרה הטרגי. הוא אמר כי "מצאנו את הדרך לעקוף את מערכות ההגנה של צה"ל. לקח לנו זמן, ועכשיו השתפרנו. אנחנו משתמשים גם ב-AI". עוד סיפר בכיר חיזבאללה כי הם למדו לוחמה באמצעות כטב"מים שעימם לחמו בדאעש וכשהתערבו במלחמת האזרחים בסוריה ב-2014. כל אלה מלמדים משהו על התחושה שהייתה לארגון הטרור בלבנון עד אתמול.
חיזבאללה במצב רגיש עקב המצב הפנימי בלבנון. בניגוד למצב בדרום, שב-7 באוקטובר לא היו לצה"ל תוכניות לכיבוש הרצועה, למערכת הביטחון תוכניות שנים רבות הנוגעות לגזרה הצפונית וללבנון בפרט. השאלה היא אם זה הרגע הנכון ללכת על תוכניות המגירה. אני בכלל לא בטוח שזה הרגע. עלינו להגיב, אך צריך לזכור - פתיחת מערכה גדולה בלבנון לא תישאר רק מול לבנון. עוד נודע כי האמריקנים ביקשו בשקט מישראל שהתגובה תהיה מדודה.
אוהד חמו
לא בטוח שחיזבאללה מעוניין להחריף את המצב, אף שהשתמש אתמול אחר הצוהריים באש גדולה. ארגון הטרור רצה להגיב על חיסול המחבלים שלו, אך באופן שבו הוא שיחק באש הוא קירב את התגובה הישראלית.
לאחרונה חיזבאללה מעלה את המחיר על הניסיון הישראלי לפגוע במחבליו. הוא מנסה לגרום לישראל להירתע אך לא רוצה מלחמה. למרות זאת, מדובר בארגון טרור עם ביטחון עצמי גבוה מאוד. ניתן לראות זאת בעוצמת האש שבה הוא משתמש ובמקומות שאליהם הוא משגר אותה.
כמו כן, מדובר בשלהי ביקורו של נתניהו בארה"ב, ביקור שמוכיח את הקשר האיתן בין המדינות, למורת הרוח בלבנון ובגזרות נוספות באזור. ייתכן שיש קשר בין השיגורים הרבים שבוצעו אתמול לעבר שטח ישראל להתייצבות האמריקנית לצד ישראל.
ישראל זיו
ישראל נמצאת כבר 10 חודשים במלחמת התשה, שכל העניין בה הוא תגובה על תגובה, זאת בהיעדר אסטרטגיה ישראלית. כך, שאולי המצב הנוכחי יביא לקבלת החלטה אסטרטגית כיצד לפעול בגבול הצפון.
ברור שישראל לא יכולה שלא להגיב על האסון הזה ולדבר הנורא הזה, אך עליה לקבל החלטה שקולה משום שהנחת העבודה היא שאירועים דומים יקרו ואף יותר חמורים - זאת רק שאלה של זמן. הדבר הגרוע ביותר הוא לעלות מדרגה ולמצוא עצמנו נגררים אל תוך מלחמה. אולי נרצה בה ואולי נכון להיכנס אליה, אבל יש לעשות זאת בעיניים פקוחות ובאופן החזק ביותר שיש, ולא למצוא עצמנו במקום שלא התכוונו להגיע אליו.