ש: איך ניתן להסביר את המבצע הדרמטי הלילה ברפיח?
ההודעה על חילוץ החטופים שפורסמה הבוקר (שני) היא מעוררת תקווה, לצד ההבנה שהמלחמה נמשכת. גם הבוקר פורסמו שמותיהם של שני חיילי צה"ל הרוגים.
חשוב להבין: תוך כדי מלחמה, להוציא לפועל מבצע מן הסוג הזה הוא באמת דבר מאוד ייחודי. מדובר בתצוגת יכולת יוצאת דופן של צה"ל, ושל ההרמוניה בין צה"ל לשאר כוחות הביטחון. המבצע הזה התנהל באופן כירורגי, בכל הרמות. לא מדובר רק במהלך אחד - יש נוהל קרב, השגת מודיעין, הגעה ליעד, ביצוע הפריצה ולאחר מכן החילוץ והיציאה מתוך המתחם. כל אחד מהשלבים הללו הוא מבצע בפני עצמו.
מערכת הביטחון ביצעה ריכוז מאמץ עילאי כדי לייצר דייקנות מן הסוג הזה באמצע מלחמה. לכן, ניתן דרך זה להבין את החשיבות העליונה שצה"ל רוכש לנושא שחרור החטופים. היו ימים שתהו ואמרו שדחקו את הנושא הצידה, שבמערכת הביטחון התקדמו רק בניסיון להשיג ניצחון על חמאס ולא על השבת החטופים. המבצע הזה הוא הוכחה מאוד ברורה עד כמה עליון בסדר העדיפות נושא השבת החטופים הביתה.
ש: מה האתגרים הכי גדולים במבצע כזה?
הבעיה הקשה ביותר במבצע כזה היא השגת מודיעין כל כך מדויק, כשמסביב המולה מלחמתית ושינויים בקצב גבוה. זה מצריך יכולת מודיעין מאוד גבוהה, כולל בזמן אמת.
האתגר השני בגיבוש מבצע כזה הוא המורכבות בשילוב המון גופים מקצועיים שונים לחלוטין, ואף מדיסציפלינות שונות. גם בין השב"כ, המשטרה והימ"מ יש שילוב של כוחות פריצה, טיפוס וטכנולוגיות שונות. מדובר בסיפור מורכב לביצוע תחת מעטפת צבאית כבדה. צריך לציין גם את אומנות הפיקוד והביצוע. זה באמת מבצע יוצא מן הכלל, שמעורר הרבה הערכה ותקווה.
ש: האם ניתן לקוות שנראה עוד מבצעים כאלו?
מה שנותן הרבה תקווה הוא הנחישות שהפגינו צה"ל, כוחות הביטחון וגם הממשלה ברצון להחזיר את החטופים הביתה. צריך להדגיש את זה כל הזמן: צה"ל לא מתכוון להפסיק את המלחמה בלי החטופים. גם כיום יש 134 משפחות שנמצאות במצב נפשי קשה מאוד וכולנו איתם.
יש צורך להפריד בין המבצע המוצלח לבין חשיבות רפיח מבחינה צבאית-אסטרטגית, זה לא אותו דבר. החשיבות של רפיח מבחינה אסטרטגית ביעדי המלחמה היא איך ורק ציר פילדלפי. את ההחלטה להשתלט על ציר פילדלפי, למעשה, פספסנו בתחילת המלחמה. זו עובדה שהיה צריך לקבוע הרבה קודם. המהלך הזה לא קרה, מכל מיני שיקולים שהם לא בהכרח לא נכונים.
עם זאת, להיכנס היום לתוך רפיח, מול מיליון הפליטים או יותר שיש שם, מול האזהרות המדיניות וחוסר הלגיטימציה לפעול שם, וגם עניין החיכוך עם המצרים, הופך את המהלך למסוכן הרבה יותר. בשביל פתרון לבעיית פילדלפי לא בהכרח צריך את צה"ל - גם אם נשתלט על הציר ונגלה מנהרות, לאחר מכן נצא ואז המנהרות ייחפרו שוב. במצב כזה צה"ל ייאלץ להישאר שם, ואז לא נוכל לצאת מהאזור ללא הסכם מדיני. אז כדאי מראש להתחיל בהסכם עם מצרים, אין טעם להיכנס למלכודת הזאת שנקראת רפיח.