סוף השבוע האחרון נפתח בסערה עת התקבלה הידיעה, או שמא ההדלפה, על תוכנה של ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, ישיבה שהתפוצצה עקב עימות בין שרי הליכוד לרמטכ"ל, רב-אלוף הרצי הלוי. ארבעה שרים תקפו את הרמטכ"ל על רקע החלטתו להקים צוות שיבצע תחקיר מבצעי ויחקור את המלחמה. איתמר בן גביר, בצלאל סמוטריץ', מירי רגב ודודי אמסלם מזה, הרמטכ"ל ולצידו שר הביטחון ושרי המחנה הממלכתי מזה. ראש הממשלה, מנהל הדיון והעומד בראשו לא עצר את ההתנגחות של אלה באלה וסביר כי חיכך ידיו בהנאה. שכן כך נמנע דיון נפיץ בהרבה עבורו, כזה העלול להעמיד את ממשלתו בסכנה – הדיון על "היום שאחרי".

אל הגיבוי שקיבל הרמטכ"ל לקיום תחקיר מבצעי בישיבת הקבינט משר הביטחון ושרי המחנה הממלכתי נוסף מכתב גיבוי לרמטכ"ל, שדבר תוכנו פורסם לציבור במוצאי שבת העוקבת – 6.1.2023, מאת בכירים במערכת הביטחון לשעבר, ביניהם רמטכ"לים, מפכ"לים, ראשי מוסד ושב"כ. במכתבם כתבו כי "בחודשים האחרונים אנו רואים כיצד אתה מוביל את ההתמודדות באתגרים המורכבים במקצועיות רבה בשבע זירות לחימה שונות. בימים האחרונים אנו גם עוקבים בצער רב אחרי החזית השמינית שנפתחה לצה"ל - חזית הקבינט המדיני-ביטחוני. שאלות נוקבות, בירור עובדות וביקורת על הרמטכ"ל ועל צה"ל היא זכותם וחובתם של שרי הקבינט. פיקוד על הצבא, שמירה על רוח צה"ל, קביעת ערכיו וניהול תחקירים - נתונים לרמטכ"ל בלבד".

התחקיר הוא נשמת אפו של כל ארגון, ובוודאי של הארגון הצבאי. מטרתו המוצהרת של התחקיר היא למידה ושיפור. תחקיר נדרש לא רק בתום "אירועים מבצעיים" או מלחמות, כי אם גם תוך כדי תנועה לשם הפקת לקחים בטווח הארוך והקצר – במקרה הנוכחי, המשך הלחימה בעזה או העמקת הלחימה בזירה הצפונית. לצד מטרה זו, לא ניתן להתעלם מכך שהוויכוח בין הצדדים לא נוצר בוואקום, אלא מהווה שיקוף למערכת היחסים המסוכסכת בין דרג צבאי למדיני כביטוי למאבק המסורתי ארוך השנים בין האליטה הצבאית והמדינית בישראל. למערכת יחסים זו נוסף הקשר נוכחי של מאבק בין צמרות שני הדרגים, כשברקע האחריות למתקפה הרצחנית של ה-7 באוקטובר. מכיוון שכך הוויכוח שהתלהט בקבינט המדיני-ביטחוני אינו נאיבי כלל ושני הצדדים מבינים זאת היטב.

הרמטכל הרצי הלוי (צילום: באדיבות דובר צהל)
צילום: באדיבות דובר צהל

הפתרון שהציע ראש הממשלה להדלפה מישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני של יום חמישי האחרון הייתה לקדם – שוב – את "חוק הפוליגרף". כזכור, לפי חוק זה כל מי שיושב בקבינטים ובדיונים ביטחוניים, כולל הדרג המדיני והמקצועי יעבור פוליגרף – כולם מלבד ראש הממשלה עצמו. זהו פתרון תמוה, קל וחומר כשישנן הדלפות לגביהן נטען כי מקורן "בסביבת ראש הממשלה". ויותר מכך, זהו פתרון למי שאינו מעוניין לקדם שיח אחר בחברה הישראלית. שיח שמאפייניו אינם המשך שיסוי והסתה, כי אם שיח מסוג אחר בו גם מחלוקות על ענייני השעה מתנהלים באופן מכובד ומכבד.

הפתרון שמציע ראש הממשלה אף אינו מכבד את אנשי המילואים המגלמים באופן המזוקק ביותר את הממשק בין הצבא והחברה, עושים לילות כימים בלחימה ומבקשים מהרמטכ"ל לא לתת "לשום תחושת החמצה ופספוס להשתלט עלינו...[ומוסיפים כי] אנו מוכנים לכל משימה שתידרש", כך במכתבם אליו ביום חמישי האחרון, 4.1.2023.

בנימין נתניהו, הרצי הלוי (צילום: חיים צח, לע"מ)
בנימין נתניהו, הרצי הלוי | צילום: חיים צח, לע"מ

הגורמים שהדליפו את תוכן ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, ופועלים כל העת ממניעים פוליטיים צרים, מתקשים אולי להבין כי הציבור הישראלי מאס בהדלפות מהסוג הזה. מאס בהשמצות, מאס במכונת הרעל שאינה יודעת את שובעה וממשיכה בשיסוי ובהסתה. עוד בשבוע שעבר יזמו אנשי מילואים מחאת רשת וביטאו באמצעותה את המיאוס הציבורי באמירה פשוטה וחד-משמעית: "סתמו ת'פה!", כמבקשים לומר: "פוליטיקאים ואנשי תקשורת: אם אין לכם משהו טוב או מאחד להגיד - פשוט סתמו את הפה!". זו משאלתו של הציבור, וזו המטרה האזרחית שהציבור הישראלי מבקש מהמלחמה הזאת.

מדינת ישראל נמצאת בשעה קשה, אולי הקשה ביותר מאז 1948. הציבור הישראלי מבקש אחדות כדי לתמוך במאמץ המלחמתי והאזרחי בכל דרך שהוא יכול לעשות זאת. ייטב למנהיגות הפוליטית להצטרף למאמץ זה ולחדול מהראייה הפוליטית הצרה ו"שמירת הכיסאות", שעלולה לשבש את הדרך אל התקומה מהכישלון, מהכאב ומהאובדן שחווה ישראל מאז 7 באוקטובר.

>>> ד"ר כרמית פדן, חוקרת מנהיגות ויחסי צבא וחברה בישראל, חברת "פורום דבורה"