עד כה התנהלה ארצות הברית מול המשבר ברצועת עזה במסלול כפול. מחד, הממשל האמריקני מזדהה לחלוטין עם הטענה שחמאס הוא ארגון טרור רצחני המשול לדאעש, ארגון המציב סכנה לעולם ושיש להשמידו. במקביל מתנגד הממשל האמריקני לפגיעה בחפים מפשע ותומך, ואף פועל נמרצות, להחזיר את כל החטופים. מאידך, בעזה מרוכזים מיליון ורבע פליטים, לפי טענות חמאס נהרגו 30 אלף פלסטינים (כשליש מהם אנשיו), וישנו מספר עצום של פצועים, לצד סימנים ראשונים של מגפות ורעב בקרב האוכלוסייה. כל הניסיונות להחזיר את 134 החטופים נכשלו, והאמריקנים סבורים שיש לעצור את המלחמה.

עם הזמן, המסר הכפול התחדד. ארצות הברית עדיין מצהירה שהיא בעד מיטוט חמאס, אולם עקב נחישותה להחזיר את החטופים ורצונה להגשים את תוכניתה לגיבוש ציר מדיני עם סעודיה לבלימת איראן, היא דוחפת את ישראל להפסיק את האש. בכל אותה עת, ישראל דבקה במדיניותה להמשיך להילחם ולחתור למה שראש הממשלה בנימין נתניהו מגדיר: "ניצחון מוחלט".

כדי להיחלץ מהמסר הכפול, ארצות הברית החלה להפעיל לחץ על ישראל להגדיל את היקף הסיוע ההומניטרי בקצב מואץ. מבחינת וושינגטון, מדיניות זו תואמת את עקרונות המוסר של הדמוקרטיה האמריקנית, ובאותה עת, מבלי לומר זאת במפורש, מגבירה כך את הלחץ על ישראל לעצור את הלחימה.

הצנחת סיוע הומניטרי בעזה (צילום: reuters)
גם הצנחת סיוע הומניטרי ברצועה נכשלה | צילום: reuters

לאחר שישראל והאו"ם נכשלו במשימת הסיוע ההומניטרי, ממשל ביידן החליט לבצע את משימת הסיוע ההומניטרי בכוחות עצמו: תחילה בהצנחה מהאוויר ומעתה בדרך הים, באמצעות נמל ארעי שייבנה בחופי עזה.

מהלך עוקף ממשלת ישראל

עד כה ישראל סירבה להחליט, והיא דוחה כל הצעה לשלטון חלופי לחמאס בעזה. יש להבין כי הקמת המעגן, כאמצעי לאספקת סיוע הומניטרי, היא גם הצעד המעשי הראשון בדרך ליצירת אלטרנטיבה לחמאס ברצועה. כוחות אמריקניים יתמקמו על החוף, או לפחות בקרבתו. ישראל תיאלץ בינתיים להבטיח ביטחונית את סביבת המעגן. ארצות הברית, מצידה, תקרא לממשלות נוספות להירתם למשימה. בדרך זו, מבלי שתהיה החלטה פורמלית, תיווצר כברירת מחדל מציאות שבה, בצעדים קטנים אך חשובים, יוקם בהדרגה כוח שיחל לנהל את השליטה האזרחית בעזה. בפועל, זה יהיה מהלך עוקף ממשלת ישראל, שעד כה סירבה בעקשנות ליזום אותו בעצמה.

על ממשלת ישראל לנצל את ההזדמנות שניתנה לה על ידי ממשלת ארצות הברית ולקדם מיד צעדים נוספים על מנת למנוע את חזרת חמאס. על פי תוכנית זו:

  1. מיד, וללא דיחוי, יוקם צוות היגוי בין-לאומי בהובלת ארצות הברית שינהל את התהליך.
  2. יגויסו מקורות כספיים לניהול ובנייה מחדש של הרצועה.
  3. יצורפו גורמים פלסטיניים שייבחרו בקפידה כחברים בצוות ההיגוי.

 

תפקידי צוות ההיגוי יהיו:

  1. הקמת צוות בין-לאומי של מתכנני ערים ואנשי מקצוע שיתכננו את עזה החדשה.
  2. גיבוש תוכנית למבנה השלטון בעזה.
  3. גיבוש תוכנית למערכת החינוך החדשה ברצועה, נטולת הסתה ומבוססת על לימודי ליבה שיהיו מקובלים במדינות מתקדמות.

במסגרת התוכנית, ארצות הברית תכריז מראש שאין כוונה להשתלט על עזה אלא לנהל אותה בתקופת השיקום והבנייה מחדש, שתימשך עד לייצוב השלטון והחיים האזרחיים ברצועה. בתום התקופה יועבר השלטון לידיים פלסטיניות. הרכבו וזהותו של הגורם הפלסטיני ייקבעו בהמשך.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן נואם בדלאוור (צילום: רויטרס)
תנו לארה"ב לנהל את עזה באופן זמני, ארכיון | צילום: רויטרס

ברור לחלוטין שהשאלה המרכזית שנשאלת היא בידי מי תופקד השמירה על הביטחון. ישראל דורשת בצדק שהיא ולא גורם אחר, תמשיך לקיים את השליטה הביטחונית ברצועה. משימה זו תישאר לתקופה מוגבלת בידי ישראל, בתיאום עם צוות ההיגוי. במהלך השנים תועבר בהדרגה ותוך כדי פיקוח לגורמים פלסטיניים.

תנאי ברזל הוא שרצועת עזה תהיה מפורזת מכלים וכוחות צבא לתמיד.

מדובר בתוכנית שאפתנית, וכדי לקיימה דרושות עיקשות ונחישות מדינית. אולם, דחייה במימושה תחזיר את השליטה בעזה לידי חמאס, או שתיצור כאוס מוחלט.

>>> איתן בן אליהו הוא אלוף במיל', מפקד חיל האוויר לשעבר