שלושה שגרירים ברציפות שלח נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לישראל וקרא להם לשוב לאנקרה להתייעצויות בעקבות התלקחות אלימה בין ישראל לפלסטינים. אף אחד מהם לא סיים את תקופת הכהונה.
אירועי שבת הדמים בשבעה באוקטובר היו חריגים, איומים ונוראים בכל קנה מידה. ארדואן אומנם לא גינה את מסע הרצח הסדיסטי שביצעו הפלסטינים מחבלי חמאס בישראלים, בתוך מדינת ישראל, אבל רבים מאלה שעמלו בשנים האחרונות על שיקום הקשרים קיוו שלא ירצה לאבד את ההישגים המשמעותיים שאליהם הגיע מול ממשלת נתניהו בתחום הכלכלה בכלל והאנרגיה בפרט.
אחרי הכול, חודש לפני המתקפה הרצחנית בעוטף ארדואן נשבה בקסמו של נתניהו כשהם נפגשו. יחד הפליגו בדמיון ורקמו תוכניות לשיתופי פעולה כלכליים בתחומים רבים כשגולת הכותרת הייתה האנרגיה והגז. אלא שכשהתהפכה התמונה ותמונות ההרס בעזה השתלטו על המסכים ועל הרשתות החברתיות לא יכול היה ארדואן להתאפק יותר ושב לתקוף ולגנות את ישראל כשהוא כורך את הביקורת עלינו במתקפה מילולית על המערב בכלל, ואפילו על אוזלת ידה של הקהילה הבין-לאומית כולה.
ככל שהדאגה של ארדואן לפלסטינים היא אמיתית ונובעת משותפות דתית, אין להתעלם מהממד הפוליטי התועלתני. כשהמוני טורקים יוצאים לרחובות כדי להביע תמיכה בתושבי עזה שסובלים מהתגובה הישראלית, כשראשי מפלגות האופוזיציה מגנים את ישראל במילים קשות - ארדואן לא יכול לשקוט. כשבוליביה מנתקת את הקשרים עם ישראל, קולומביה וצ'ילה מחליטות להחזיר את השגריר וכך גם ירדן ובחריין, נשיא המדינה המוסלמית הגדולה, שרואה עצמו יורש הסולטן שהיה גם ח'ליף, לא יכול להישאר מאחור.
בהודעת משרד החוץ הטורקי נאמר שהשגריר הוחזר להתייעצויות משום שישראל לא מוכנה לשקול הפסקת אש בעזה. ניסוח לקוני ומתון שמאפשר להחזיר את השגריר לתל אביב ברגע שתיפסק האש ואפילו להכריז ניצחון. לפני פרסום ההודעה הדגיש ארדואן שאין בכוונתו לנתק את הקשרים עם מדינת ישראל, אבל עם נתניהו הוא גמר.
"הוא לא בן שיח עבורנו. מחקנו אותו" הדגיש נשיא טורקיה והוסיף: "נתניהו איבד את התמיכה של אזרחיו". ארדואן, ששולט בטורקיה כבר עשרים שנה והפך אותה למדינה כמו זו שנתניהו וחברי הקואליציה שלו רצו שישראל תהיה, הפך בעת הזו גם פרשן לפוליטיקה ישראלית. אחרי הכול מאז הפשירו הקשרים בפעם האחרונה היו בישראל שלושה ראשי ממשלה.