בכירי הדיפלומטים שמייצגים את ארצותיהם בישראל התקשו ביממה האחרונה להסביר לשולחיהם מה קרה לעוצמה הצבאית הישראלית, שהייתה בעיניהם בלתי ניתנת לערעור. מי שעקבו בחודשים האחרונים בעיניים משתאות אחר המאבק על הדמוקרטיה הישראלית, תיארו בשיחה סגורה בשבוע שעבר את המאבק החוקתי שישראל הייתה בעיצומו כמאבק פריווילגי שמדינת ישראל יכולה לעסוק בו רק משום שאין עליה שום איום צבאי אמיתי. כשהקשו השואלים באשר למאות אלפי הטילים המדויקים שמחזיק חיזבאללה, הביע הדובר זלזול באשר למידת האיום שהם מציבים על ישראל. הסכסוך בין ישראל לפלסטינים לא היה חלק מסדר היום של משרדי החוץ המובילים באירופה. ישראל חזקה, הם העריכו. אף אחד לא מאיים עליה. וכשהתברר שישראל כה פריכה, אך טבעי הוא שכולם מתייצבים לצידה.
רשתות החדשות הבין-לאומיות הבינו אתמול (שבת), כבר בשלבים הראשונים של הפלישה לתוך יישובי הדרום, בחסות מתקפת הטילים חסרת התקדים, עד כמה משמעותית המלחמה הזו שהכריז חמאס על מדינת ישראל. ברשת CNN מיהרו להציב את המתקפה הזו כתואמת למתקפת הטרור על ארצות הברית ב-11 בספטמבר, מה שאיפשר לכל צופה בר דעת להבין ולהזדהות. כך, לא רק הנשיא ג'ו ביידן התייצב באופן נחרץ לצד מדינת ישראל המותקפת, אלא גם הסנאטור ברני סנדרס, מהאגף הפרוגרסיבי של המפלגה הדמוקרטית ומהמבקרים הקולניים של הכיבוש, גינה באופן נחרץ ומפורש את המתקפה של חמאס והג׳יהאד האיסלאמי. הוא הדגיש ש"אין הצדקה לאלימות הזו, שתגרום לסבל של אזרחים בשני הצדדים".
בעוד הדיווחים ממשיכים לזרום מיהר שר ההגנה של ארצות הברית לויד אוסטין להודיע: "הפנטגון יעבוד כדי להבטיח שלישראל יש את האמצעים להגן על עצמה". אולי רמז לכך שהפעם אספקת טילי התמיר לכיפת ברזל מובטחת. כדאי להיזכר כבר עכשיו שמלאי טילי היירוט שישראל מחזיקה מוגבל ובשעת חירום היא תלויה בטילים שמגיעים מארצות הברית. במבצע "שומר החומות", כשהבהיר הנשיא ביידן לראש הממשלה נתניהו שכדאי להתכנס לסיום, רמז במפורש לתלות הזו של ישראל באספקה מאמריקה. בינתיים מתחייב הנשיא "לשמור לנו על הגב", כלומר להגן על ישראל ללא פשרות. שיחות והצהרות הזדהות עם מדינת ישראל המותקפת נשמעות מקצה העולם ועד קצהו. במשרד החוץ ספרו 68 מדינות שפרסמו הודעות גינוי. נשיא צרפת עמנואל מקרון התקשר להביע תמיכה בלתי מסויגת גם לנשיא הרצוג הרצוג וגם לראש הממשלה בנימין נתניהו. גם נשיא גרמניה פרנק ואלטר שטיינמאייר התקשר. נשיאת הנציבות האירופית אורסולה וון דר ליין הדגישה ש"זה הטרור בצורתו המתועבת ביותר".
ראש ממשלת הודו נרדנרה מודי צייץ שהוא המום לחלוטין מהחדשות על מתקפת הטרור על ישראל. האמפייר סטייט בילדינג בניו יורק ושער ברנדנבורג בברלין הוארו בצבעי דגל ישראל וראשת עיריית פריז הודיעה שהלילה יוחשך מגדל אפל לאות הזדהות עם קורבנות הטרור בישראל. רשימה חלקית.
כדאי לשים לב לתגובות של הידידים החדשים של ישראל באזור: נשיא טורקיה ארדואן, שבעבר תקף את ישראל על תגובות נטולות פרופורציות, דרש אתמול סימטריה כשקרא לשני הצדדים לנהוג באיפוק. גם באיחוד האמירויות קראו לשני הצדדים למנוע הסלמה ובמשרד החוץ של סעודיה ציינו: אנחנו עוקבים אחרי ההתפתחויות במצב חסר התקדים בין הפלגים הפלסטיניים וכוחות הכיבוש.
לא ממש תמיכה, אבל לא ממש גינוי. וגם זה משהו.
המחיר הנורא ששילמנו ועוד נשלם הוא מחדל. מחדל ההיבריס - היוהרה. וכגובה ההתנשאות כך עוצמת ההתרסקות
ניסיון העבר מלמד שהתמיכה שלה זוכה ישראל מובטחת כל עוד הפריכות הישראלית הצבאית היא זו ששולטת בשיח התקשורתי. נוח להזדהות עם ישראל כשהיא קורבן של פשעי מלחמה. אלא שישראל חזקה, הדיפלומטים צדקו בהערכותיהם. המחיר הנורא ששילמנו ועוד נשלם הוא מחדל. מחדל ההיבריס - היוהרה. וכגובה ההתנשאות כך עוצמת ההתרסקות, וישראל מרוסקת היא יעד נוח להזדהות. אלא שהתמיכה הזו פריכה גם היא. בעוד יום-יומיים, יותר או פחות, צה"ל יתעשת ויפעיל את כל הכוח שמצוי בידיו כדי להשיב את הביטחון ולגבות את מחיר ההשפלה. "עזה לא תחזור להיות מה שהייתה", אמר הבוקר דובר צה״ל. ניסיון העבר מוכיח שפעילות באזורים מאוכלסים באזרחים מועדת לתקלות.
ועזה, כפי שכולנו יודעים, צפופה הרבה יותר מדרום לבנון. ברגע שיתחילו להגיע תמונות של פגיעה נרחבת באזרחים, וסמכו על חמאס שהוא ידאג שהן יגיעו, ישראל תחזור להיות גוליית ותידרש לעצור. מכיוון שכך יש לפעול בזהירות ובשום-שכל. התמיכה הבין-לאומית עכשיו היא מעודדת, מרשימה, חיונית ונדירה. אבל בעלת תאריך תפוגה.