יש שני שחקנים שלא מתואמים עם ישראל ופועלים מאחורי הקלעים בעניין החטופים ברצועת עזה: איראן ורוסיה. שתי המדינות מבקשות מחמאס, ויש להן את הדרכים להגיע אליהם, את שחרור האזרחים הזרים. באיראן אומרים שפנו אליהם ממדינות אירופה ואחרות כדי לנצל את קשריהם לחמאס, דרך משמרות המהפכה, ולהביא לשחרור אזרחים זרים שאין להם גם אזרחות ישראלית, אם יש כאלו. הרוסים, מצידם, ביקשו דבר דומה ממוסא אבו-מרזוק, בכיר חמאס, כשהיה ביום חמישי האחרון במוסקווה - לשחרר את בעלי האזרחות הרוסית.

שתי המדינות הללו עובדות בתיאום. רק לאחרונה נפגשו במוסקווה מיכאל בוגדנוב, שהוא האיש המרכזי במשטר הרוסי לענייני המזרח התיכון ומקורב לפוטין, עם בכיר במנגנון הביטחון הלאומי באיראן כדי לתאם עמדות, בין היתר גם בנושא החטופים. המוסד אולי מדבר עם קטאר והשב"כ עם המודיעין המצרי, שני צינורות חשובים, אבל הרוסים והאיראנים מנסים לשפר תדמיות גם לעצמם וגם לחמאס, בדרך אחרת.

לקראת נאומו של נסראללה, צריך להזכיר פרט שנעלם עד כה: מפקד גיס אל-קודס של משמרות המהפכה, הגנרל איסמעיל קאאני, האיש שירש את קאסם סולימאני, נמצא כל העת בביירות כדי להחזיק את היד של נסראללה. אפשר להסיק מכך שכל דבר שנסראללה יגיד בנאומו הקרוב - יהיה על דעתו של איסמעיל קאאני ואיראן. כך מסתבר, שקאאני הגיע לביירות מיד אחרי השבת השחורה, שהה שם ברציפות עד ה-16 באוקטובר, חזר לטהראן כדי לקבל הנחיות נוספות, חזר ב-20 באוקטובר לביירות ומאז הוא שוהה שם.

נסראללה
חיזבאללה אולי מאיים, אך הדילמה בלבנון מתעצמת
אסמאעיל קאאני, מפקד כוח קודס
מלווה את נסראללה מקרוב, איסמאיל קאאני

הרקע לנוכחות הזאת הוא כפול: גם הכוונה של חיזבאללה לפעול, ככל שהוא יוכל יותר, בחזית הגולן, וגם בעיה שהם מרגישים שיש להם מול פיקוד הצפון שלנו. בסוריה, הבעיה מוכרת: אסד לא רוצה ממש לשתף פעולה, למרות שאין לו כל כך ברירה. חיל האוויר תקף בימים האחרונים בפעם השנייה חטיבה אחרת מהכוחות המוגבלים שיש לו בדרום המדינה. התקיפות הללו קורות ממש מולנו, מרחק קצר מהגבול ברמת הגולן.

בלבנון, וזה על פי מקורות לבנוניים, חיזבאללה החליט לשנות טקטיקה. הארגון הגיע למסקנה שאין לו תשובה למל"טים של חיל האוויר, שמזהים ופוגעים בחוליות הנ"ט ובשאר המשגרים. לכן, בחיזבאללה החליטו לעבור לשיטה אחרת: מנסים לפגוע, קודם כול, באמצעות ציוד שסיפקו להם האיראנים, במל"טים ובדאונים שמשוטטים וצדים את החוליות באוויר. השינוי הנוסף הוא שהם עברו לשיטה שהם קוראים לה - ירי בשתי פעימות: ירי, המתנה להתקבצות של אנשים או תגובה של צה"ל, אז שיגור של הירי השני.

לוויית מחבל מחיזבאללה בכפר בדרום לבנון, אתמול (צילום: רויטרס)
פגיעה ניכרת בחוליות הנ"ט של חיזבאללה | צילום: רויטרס

סקר דעת קהל שביצעו מכון מחקר מרכזי בלבנון גילה ש-52 אחוזים במדינה בעד המשך התקיפות בגבול במתכונת הנוכחית, ורק 32 אחוזים ענו שהם בעד מעבר למלחמה כוללת. על רקע זה, מתעצמת הדילמה בלבנון. בחיזבאללה זיהו שצה"ל תקף גם מתקנים מרוחקים יותר מהגבול, וכעת הם שוקלים אם להרחיב את טווח הירי גם כן.