ירון אברהם
בשעות האחרונות יש האצה במגעים לשחרור חטופים, וההחלטה בנושא כבר הגיעה לרמת הדרג המדיני הבכיר ביותר. ההבנה היא שאין מתנות חינם. דובר צה"ל הצהיר שדלק לא ייכנס לשטח רצועת עזה, אך זו שאלה מצוינת מה ישראל תהיה מוכנה לתת בתמורה לילדים והנשים החטופים. אלמלא ישראל הייתה מעבירה את המסר לאמריקנים, המצרים והקטארים שאין חלון הזדמנויות רחב אלא ממש מצוצמם, לא היינו רואים את ההתפתחות שקורית בשעות אלה. השאלה הגדולה היא האם אחרי שתושלם העסקה וישובו לארץ עשרות ילדים ונשים נוכל לעצור שם? אני שואל את עצמי ברמה של הסתכלות על האומה, על האזרחים, ואני לא משוכנע שהתשובה לזה היא כן מוחלט.
ניר דבורי
פרסום הדד-ליין שפרסמנו אמש (שלישי) היה משמעותי משום שהוא הלחיץ את הקטארים. ישראל למעשה הצהירה שהיא לא נכנסת למשחק הזה. השורה התחתונה היא שכאשר הדד-ליין יסתיים - ישראל תמשיך במהלך שלה. ישראל העבירה מסר חד וברור: יש פה הזדמנות לעשות משהו בעניין עסקת החטופים. אתם תעשו אותו - מה טוב, לא תעשו? ישראל הולכת למהלך הבא. האמירה הזו חשובה מתוך הבנה שהפעלת הלחץ במהלך הבא יכולה גם לסייע לשחרור החטופים, ולכן ישראל פועלת. כאשר אתה יושב בתוך הרצועה ומחזיק אותם בגרון הלחץ שאתה מפעיל עליהם, כולל בעניין החטופים, יותר גדול מזה כשאתה יושב על הגדר .
מכל הגורמים שאני מדבר איתם אני שומע שלא ימסמסו את המהלך הבא. הוא בתוכנית והוא ייצא לפועל. הצד השני חייב להבין שישראל הפסיקה לשחק. אנחנו לא באותם כללים שחמאס הרגיל אותנו ואני חושב שהוא טועה בנו עכשיו. האמירות המאוד ברורות של הרמטכ"ל ושר הביטחון, שיורדים לשטח ומדברים עם הלוחמים, ומסבירים להם שהם ייכנסו ויעבדו בפנים, נועדו גם כדי לאותת לנתניהו שלא ייסוג אחורה ולא יהסס. יש דברים שחיביים לעשות ולהשלים אותם. ישראל לא יכולה לצאת מהאירוע הזה בלי לעמוד ביעדים שהיא הגדירה. כל השכונה מסביב מסתכלת על מה שקורה ואנחנו לא יכולים להיות הישראלים שהיינו עד ה-6 באוקטובר.
עמית סגל
המטרה של חמאס היא עיכוב הכניסה הקרקעית של צה"ל. מבחינתו, למרבה הזוועה, אין מחסור בחטופים, כך שהוא יכול להמשיך ב"טפטוף" של שני חטופים כל שבוע במשך שנתיים. השאלה היא אם יש תמורה ישירה של מדינת ישראל עבור החטופים, וברור לכולם שתהיה נקודה בזמן שבה ישראל תחוש שהיא מיצתה את המגעים, שיחררה את מספר החטופים הגבוה ביותר - ותצא להתקפה. גם חמאס יודע שישראל יודעת את זה. בחמאס מבינים שהעסקה היא המחסום האחרון לפני ההתקפה.
השמים הם הגבול. התרגלנו לחשוב עד היום במונחים כמו הדרישה החצופה של שחרור 1,027 מחבלים תמורת אחד, אבל לחמאס יש דברים הרבה יותר חשובים, ואני לא בטוח שהחטופים הם הדבר שחשוב להם עכשיו. הוא יכולים לבקש למשל הפסקות זמן קבועות נניח - כל ימים שני וחמישי ישראל עושה הפסקת אש בעזה. או למשל חסינות על חיי הבכירים או אזורים מסוימים שישראל לא תוקפת.
דנה ויס
היועצים הצבאיים מארצות הברית מאותתים לישראל שכדאי לה ללמוד מהניסיון המוטעה שלהם בלחימה מול דאעש. ביידן אמר: נקמה וזעם לא מדריכים טובים לפעולה. האמריקנים ניסו לקרר את השטח והם עושים את זה בכל דרך אפשרית כדי שישראל תנצל את הזמן להתארגנות וגם להסתכלות אחרת בנוגע לשאלה מה נכון לישראל לעשות. חשוב לשים לב שחוץ מביידן, הגיעו לכאן מנהיגי מעצמות כמו רה"מ בריטניה וצרפת, שמסכימים שחמאס הוא דאעש ויותר גרוע, ומציעים קואליציה בין-לאומית שתילחם בחמאס כמו שנלחמו בדאעש. יחד עם זאת, הם מדגישים: אל תחזרו על השגיאות שלנו ואל תיכנסו עכשיו למערכה, כמו שהאויב מצפה שתיכנסו למנהרות. זה מחייב אותנו להבין שההבדל בין מערכה למלחמה הוא הזמן. דובר צה"ל דיבר על שגרת מלחמה. יכול להיות שזה דבר שישראל צריכה להתרגל אליה.
יאיר שרקי
גורמים ישראלים שפקפקו עד אתמול בעסקת השבויים נשמעים היום אחרת לגמרי, משום שהמגעים אכן מאיצים. יחד עם זאת, חשוב לזכור כי התנגשות האינטרסים בלתי ניתנת לגישור, משום שבחמאס רוצים משא ומתן ולא רוצים עסקה ואצלנו בדיוק להפך. לכן, אם מדובר בעוד חמש שעות של המתנה - בסדר, אבל השאלה היא אם ידרשו מישראל עוד חמש שעות ועוד חמש שעות? מישהו יצטרך בסוף לחתוך. ההצהרות מסלימות כשהמעשים מתמהמהים.
אוהד חמו
לפני 24 שעות בכיר בחמאס אמר "נגמרו מתנות חינם", כלומר, כבר לא נראה את ה"טפטופים" של שחרור החטופים שראינו עד עכשיו. מה שכן נוכל לראות - עסקה גדולה. בקטאר מדברים על כך שנשים וילדים הם במרכז האירוע. מדובר בכמות יותר משמעותית של חטופים. ברצועה מוחזקים 30 ילדים מתחת לגיל 16.