לשם שינוי, יש גם חדשות טובות: האינפלציה יורדת.
מדד המחירים לצרכן שפורסם ביום שישי מגלה שהמחירים נותרו ללא שינוי בחודש יוני. זה אומר שהאינפלציה השנתית יורדת לקצב של 4.2%. לפי ההערכות, בחודש הבא צפויה ירידה חדה נוספת. זה אומר שאחת הבעיות הכי הקשות של המשק - בדרך לפתרון.
על ההצלחה הזאת חתום אדם אחד - הקרדיט מגיע לנגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון. הוא זה שעמד בחזית המלחמה באינפלציה, בזמן שהממשלה לא עשתה כמעט דבר כדי להתמודד עם יוקר המחיה. הפוליטיקאים ידעו רק להכפיש ולאיים עליו, אבל עכשיו הוא מוכיח שניצח באמצעות העלאות הריבית.
נכון, המחיר הוא לא פשוט - אשראי שמתייקר, משכנתאות מזנקות והאטה אפשרית במשק, אבל אפשר לפחות לומר בזהירות ששיא האינפלציה מאחורינו. עם זאת, ההצלחה הזאת מגיעה עם כוכבית מאוד גדולה.
נורות אזהרה גדולות
הנתונים הטובים גרמו לנגיד בנק ישראל אפילו להעלות את תחזית הצמיחה של ישראל לשנה הקרובה, אבל עדיין ישנן נורות אזהרה גדולות. לפי הכלכלנים, הגורם העיקרי לבעיות הללו הוא חוסר הוודאות בעקבות החקיקה המשפטית.
קודם כל, יש את היחלשות השקל. אומנם בימים האחרונים השקל התחזק, אבל הוא עדיין חלש בצורה לא אופיינית. המדדים מראים שהשקל חלש עכשיו ב-30 עד 40 אגורות לעומת הציפיות.
דבר שני: הבורסה - מתחילת השנה מדד 500 החברות המובילות בארצות הברית עלה ב-17%. כאן בישראל, מדד 125 החברות המובילות עלה רק ב-1.8%. לרוב, המגמות צמודות. אלה החסכונות, הפנסיות או קופות הגמל של כולנו - שנמצאות בתשואות חסר בגלל חוסר הוודאות.
נקודה אחרונה והכי בעייתית לטווח הארוך: ההשקעות בהייטק. נתונים שאספו במכון המחקר של סטארטאפ ניישן סנטרל מראים את הפער. בכל העולם הייתה ירידה, זה נכון, אבל בארצות הברית כבר רואים התאוששות בחודשים האחרונים. באירופה - התייצבות. כאן בישראל מגמה הירידה בהשקעות בהייטק ממשיכה.
המשך המגמה הזאת יכולה לפגוע בכל התחזיות האופטימיות להמשך.