המציאות בצפון השומרון משתנה לנגד עינינו. אם בהתחלה כל כניסה למחנות הפליטים ולג'נין הייתה מלווה באש והתנגדות, ואף יידוי מטענים, היום (שני) צה"ל נאלץ להתמודד עם מטענים גדולים מוטמנים. החיכוך במהלך הפעילות בשבועות האחרונים מתעצם, וכך גם כמות האש וההתנגדות.
- הותר לפרסום: 7 לוחמים נפצעו קל עד בינוני בפעילות מבצעית בג'נין
- הותר לפרסום: מסוק הקרב נפגע מירי קליעים - והמשיך בפעולה
- מטענים על צירי היציאה - וירי ממסוק: מאחורי הפעילות בג'נין
- מאחז טרור איראני מבוצר, לא רחוק מעפולה | אוהד חמו
- הרכב האחרון של צה"ל שנשאר בג'נין חולץ תחת אש
מה בעצם עושים אותם ארגונים? הם מנסים לפגוע בחופש הפעולה של צה"ל בתוך העיר ג'נין ולהרתיע אותנו מלהיכנס ולעצור מבוקשים. הם שואפים להציב משוואה שתגרום לישראל לחשוב פעמיים אם זה משתלם להיכנס לאזור, שכן זה עלול לגבות מאיתנו מחיר. התפקיד של צה"ל בשלב הזה, ובכלל של מערכת הביטחון, משטרה, שב"כ וכוחות מג"ב, זה להמשיך לפעול אל מול ההתרעות כדי לסכל טרור. זה בדיוק מה שקרה גם היום - באור יום, כוחות הביטחון נכנסו כדי לעצור שני מבוקשים מהג'יהאד האיסלאמי ומחמאס שתכננו להוציא פיגוע.
בפעילות שלהם, אותם ארגונים מנסים לייצר "מבצרים", וזה מחייב את צה"ל להיות יותר יצירתי, לפעול בהפתעה, להיות יותר מהיר ולהיכנס בצורה חזקה יותר - כדי לשבור את הניסיון של ארגוני הטרור לערער את חופש הפעולה של צה"ל. אם עד היום צה"ל פעל בצורה מסוימת, המציאות החדשה הזאת מחייבת פעולה בצורה אחרת, אולי מסוערבת יותר, או כניסת כוחות גדולים לצד פעולות הונאה.
אל מול איום הולך וגובר, צה"ל החל להתכונן כבר לפני כמה חודשים לשימוש במסוקי קרב במרחבי יהודה ושומרון: איך פועלים בתוך אזור צפוף, מלא באוכלוסייה אזרחית. בצה"ל בנו תורת הפעלה שלמה בנושא הזה. היום, בג'נין, אל מול חיפוי חילוץ, האמצעי הזה הופעל בפעם הראשונה ולא בפעם האחרונה. מה שבוצע זה ירי סמוך לחמושים כדי להרחיק אותם מאזור החילוץ ומהאפשרות שישבשו אותו. מחר, במקרה אחר, יכול אותו מסוק קרב לירות עליהם ישירות. זו עליית מדרגה באופן הפעלת האש ביהודה ושומרון.
גם בדיונים המתנהלים לאחרונה בתוך מערכת הביטחון מבינים שהמצב הזה, והאירוע האחרון, מקרבים אותנו למבצע יותר גדול נגד תשתיות הטרור בגזרת ג'נין. מדוע? כי הרשות הפלסטינית לא מעיזה להיכנס לאזור ולא פועלת למנוע טרור. למעשה, היא חדלה לגמרי מלטפל שם בסדר ובטרור. מבצע כזה נדרש אם רוצים להמשיך ולשמר את חופש הפעולה של צה"ל.
כלי הרכב הממוגנים של צה"ל יודעים להתמודד מעולה ולהגן מפני ירי קליעי. הם ידעו להגן באופן מצוין גם מול רימוני יד או מטעני צינור. כפי שראינו באירוע האחרון בג'נין, אותם כלי רכב פחות טובים מול מטעני גחון. בעקבות זאת, הצבא עושה שני דברים: הראשון, התקנת פלטות גחון על חלק מכלי הרכב, שייכנסו מעתה לג'נין. המהלך השני הוא האפשרות של מבצע גדול ורחב יותר, ממוקד בעיר ג'נין. דבר כזה מצריך מודיעין מדויק כדי להבין איפה ממוקמים האנשים, האמל"ח, המטענים. הדרך היא להיכנס לאזור בכוחות מאוד גדולים וחזקים, לכסח את תשתית הטרור שהתפתחה שם ולהחזיר אותה לרמה שהיא הייתה בעבר - כזאת שמאפשרת חופש פעולה הרבה יותר נקי.
לכן, האירוע שהתרחש היום בג'נין - חשיבותו היא בהיותו אבן דרך שמקרבת אותנו למבצע צבאי גדול.