הלווית הנרצח המאה מאז תחילת השנה חילצה מנתניהו את המסר הבריטוני החדש, פרי חשיבה ותכנון, לפיו הוא "נחוש להכניס את השב"כ כגורם מסייע למשטרת ישראל". הנה עוד מעט, ניסוח של הצעת מחליטים, הצבעת ממשלה חפוזה מלווה בתיקון חקיקה ממחוזות הארכי-שמרנות, והאלימות תיעלם באחת - מקסמי שווא, מילים כמו חול, כמו ניירות מדיניות של פורום קהלת, כמו זרם שתן חם משלפוחית רגיזה באמצעו של שדה בר ביישוב ערבי, שזה עתה חווה הרג המוני.
השב"כ הוא ארגון הפועל בצללים, מגן ולא יראה, הצלחותיו, מעמדו ותדמיתו מקיימים קשר ישיר והדוק למסך החשאיות מאחוריו הוא פועל. מי שינסה לגרור את שירות הבטחון הכללי אל זרקורי פקודת הראיות, אל פומביות הדיונים המשפטיים, יביא לחשיפת יכולות ושיטות, שנועדו לשרת את המלחמה בטרור ויסבך את הארגון בערכאות משפטיות ובקרבות תדמית ומהימנות, שזרים לו והוא חסר בהם כל יתרון יחסי. הטלת אחריות על השב״כ תביא לפגיעה חמורה בביטחון הלאומי ולתרומה מועטה למלחמה בפשיעה. שכן, הפתרון לפשיעה הגואה, זאת יודע גם נתניהו, מחייב תוכנית אסטרטגית ארוכת-טווח, שיש לה יעדים, אבני דרך, הגברת הסיכוי להיתפס ולהיענש וצמצום המרחב המאפשר, מסייע ותומך.
קו ישר מחבר בין מאמציו של נתניהו לפגוע במשטרה ולהענישה, על כי העזה לנהל נגדו ונגד רעייתו חקירות פליליות לבין מצב הפשיעה והאלימות. זאת אחריותו המוחלטת; ממינוי ממלא מקום מפכ״ל, במשך שנתיים תמימות, שכהונתו נבחנת ונשקלת מדי שלושה חודשים, רק כדי להבהיר לו ולפקודיו מה נדרש ממנו. אפילו תומכי המשפחה הקיסרית, נושאי המגפונים והקללות, היו מתפלצים לו כך היו נוהגים במינוי הרמטכ״ל למשל, משפיעים באופן דומה על המערכה עם איראן, או על בניין הכוח הצבאי מול תרחישי האיום השונים. אחריותו נגזרת גם מפירוק והרכבה גחמניים של המשרד לביטחון פנים, רק בכדי לספק אתנן פוליטי לעריקה התורנית, שנתניהו חפץ ביקרה. אחריותו נגזרת ממינויו של השר אוחנה, חליף ארדן, שמעלתו העיקרית היא נאמנות אין קץ למשפחה, שליחה הנקמן למשרד המשפטים, חנפן החצר, שמורשת האחריות שלו כוללת התנערות מהירה מאסון מירון ומינוי לא אפוי למפכ״ל של זנב המועמדים למשרה. אחריותו של נתניהו זועקת מהחיבור הנלעג, שכונן עם הקמת ממשלת האין-בושה, מחבר על גבה הכפוף של משטרת ישראל שר, שצמח בערוגות הטיקטוק, רב מילים וקצר במעשים למפכ״ל, נטול כישורים אסטרטגיים, שאיבד זה מכבר את אמינותו ואת הערכת פקודיו.
מאבק בפשיעה מחייב שינוי פרדיגמה ממשלתית והימנעות מסיסמאות ריקות, שני מרכיבים שלצערנו הרב לא צפויים להפציע, במסגרת תקופת כהונתה של ממשלת האין בושה. בראש ובראשונה, מדובר במאבק לו נדרשים להטות כתף וקשב כל משרדי הממשלה. שנית, נדרשת הסדרה מהירה ומוסכמת של סמכויות המשטרה; לחפש, להאזין, לתפוס ולחלט וכן גם להטמין פה ושם, רוגלה לא ידידותית. שלישית, עיבוי יחידות איסוף וחקירה בארבעת מדרגי ההפעלה של המשטרה והגדרת אחריות ארגונית וטריטוריאלית לפי מחוזות ויחידות, בהתאם ליתרונן היחסי ויכולות הפיצוח שלהן. רביעית, גיוס ופריסה של תחנות משטרה ושוטרים ביישובים ובאזורים המועדים לפורענות, באמצעות התמקדות בנקודות חמות וויתור על הכרזות הזקפה בדבר הקמת משמר לאומי, המתחרה על אותם משאבים יקרים. חמישית, קידום רפורמה משפטית (נדרשת), שתקצר את ההליכים המשפטיים ותתמקד באכיפה מהירה של חוקי אלימות חמורה ופשיעה מאורגנת. שישית, תוכנית ממשלתית לצמצום השימוש במזומן והרחבת רשימת עבירות המקור במסגרת המאבק בהלבנת הון. אחרון, אחריות אישית של ראש הממשלה למימוש כל סעיפי התכנית.
לאחרונה, בריאיון שנתן לרשת SKY NEWS, ניסה נתניהו בסגנונו המבטל ובאנגלית רהוטה לדחות את שאלותיו של המראיין בענייני ההפיכה המשפטית, ניסיונותיו הנואשים לשאת חן ולהעלות חיוך על פניו הצוננות של המראיין, הביאו אותו להשתמש בזה אחר זה בשני ציטוטים שייחס לנשיא האמריקני הארי טרומן, בכדי להוכיח את מנהיגותו וחתירתו לפתרונות לאומיים רחבים ומוסכמים. הראשון, בתרגום חופשי "אם אתה מחפש חברים בפוליטיקה, קח לך כלב" והשני "אם אינך יכול לשאת את החום, צא מהמטבח". את המראיין הציטוטים הרשימו פחות. ייתכן שהנימוס הבריטי מנע ממנו להעיר כי הציטוט הראשון לא באמת נאמר על ידי טרומן אלא רק יוחס לו במחזה מאוחר יותר, פרי עטו של סמואל גאלו והשני אכן נאמר על ידי טרומן, אבל כמה שנים לפני שמונה לנשיא ארצות הברית. דווקא, מהציטוט ״הטרומני״ המוכר יותר, זה שאף הוצב באופן גלוי על מכתבתו הנשיאותית של הנשיא בחר נתניהו להתעלם "the buck stops here", נהג הנשיא האמריקני לחזור ולומר, ובתרגום חופשי – האחריות נעצרת כאן אצלי.
אחריות, ביקש טרומן ללמד, אינה ניתנת לחלוקה או להעברה. זאת המשמרת שלך. בין שתגלגל אותה לשב״כ, בין שתניח אותה לפתחו של המוסד, בין שתעביר אותה בין שאר חברי ממשלת האין-בושה, היא תרבוץ לפתחך, זוקפת עוד נרצח ועוד הרוג לשנות חדלונך.
>>> ערן קמין הוא תת ניצב (בדימוס), שימש בין השאר ראש מנהלת האכיפה הלאומית בעת משבר הקורונה, ראש חטיבת החקירות במשטרת ישראל, מפקד בפועל של היחידה הארצית לחקירות הונאה, מדריך במכללה לביטחון לאומי ונציג המשטרה והמשרד לביטחון לאומי בארה״ב ובקנדה