פורום קהלת פעל במשך שנים הרחק מתשומת הלב הציבורית, עד שגילוי מעורבותו בניסוח פרטי הרפורמה המשפטית הביאה לגל של התנגדות ציבורית. את המחאה ההולכת ומתרחבת מנסים חברי פורום קהלת להשתיק בטענה שהארגון בו הם מועסקים הוא מכון מחקר עצמאי' שבסך הכול מפיץ ידע וניירות עמדה. מבחינתם, מדובר בהבעת דעה לגיטימית, שלכל היותר ניתן למחות מולה בניסוח עמדה נגדית. מנגד, טוענים המוחים כי המעורבות הרבה של הפורום בפעילות הממשלה חושפת אותו לביקורת ציבורית וגם לפעולות מחאה לא אלימות כמו אלה שראינו לאחרונה.
דיון זה מדלג על השאלה המתבקשת - האם פורום קהלת אכן עונה להגדרה של מכון מחקר. לשם כך יש לפנות להגדרה של המילה 'מחקר' ולבחון אם פעילות הפורום נכללת במשמעות שלה.
מחקר הוא פעילות שיטתית למטרת הבנה של מצבים ותהליכים בעולם שבו אנו מתקיימים, הכוללת תהליכי איסוף מידע, ניתוח ופרשנות. התהליך המחקרי כולל גיבוש תיאוריות, גזירת ניבויים מכל תיאוריה והשוואה ביניהן על בסיס ההתאמה בין הניבוי והנתונים. למשל, במחקר של התופעה החברתית המכונה עוני, קבוצה של תיאוריות מציעה כי עניים הם פחות מוכשרים או הישגיים מעשירים, מה שמסביר את הפער בהצלחתם הכלכלית.
תיאוריות אלטרנטיביות גורסות שעוני מוסבר יותר טוב על ידי מבני הכוח בחברה, שמקבעים יחסים בין בעלי הון לבעלי חוב. אחד הניבויים של תיאוריות מהסוג השני הוא ששינויים במבני הכוח כתוצאה ממדיניות יכולים להשפיע דרמטית על פערים חברתיים ועל יציאה ממעגל העוני, והניבוי הזה מתממש שוב ושוב במקומות רבים בעולם. לכן, יש קונצנזוס מדעי שההסבר השני קרוב יותר לאמת מהראשון. מההדגמה הזו ניתן להבין שמחקר לא עוסק ב״דעות״, אלא בניסיון להבין את המציאות.
פורום קהלת דומה פחות למכון מחקר ויותר ללובי כמו ארגון הרובאים האמריקני (NRA)
סקירה של פעילות פורום קהלת חושפת כי הארגון לא מנהל תהליכים מסוג זה. מאות הפרסומים של הפורום, מהם אפשר להתרשם כאן, אינם שואלים שאלות ומנסים להשיב עליהן באמצעות מידע, אלא מניחים מראש את המדיניות הרצויה בכל תחום ובמקרה הטוב מספקים בצורה סלקטיבית מידע שיתמוך בהצעה. פרסומי פורום קהלת אינם מוצגים כמחקרים אלא כניירות מדיניות ומאמרי דעה, ולעיתים קרובות נראה שאין כל התאמה בין המומחיות המקצועית של כותבי המסמך ובין הנושא שעליו הם כותבים. כך אפשר לראות באתר הפורום מסמכים בנושאי חינוך ורווחה שמחבריהם משתייכים לתחומי המשפטים ומדעי המדינה, חלקם סטודנטים לתואר ראשון ושני.
ליבת הפעילות של הארגון היא גיבוש המלצות לתהליכי חקיקה, ״תוכניות מנהיגות״ שחותרות להציב פעילים של הפורום בכנסת ובשירות הציבורי, והתערבות בהליכים משפטיים בתיקים הקשורים בהפרדה מגדרית ובעבודה מאורגנת, יחד עם עשרות עמותות-חברות שעוסקות גם הן בהכשרות וקידום מדיניות. בכך דומה פורום קהלת פחות למכון מחקר ויותר ללובי כמו ארגון הרובאים האמריקני (NRA), המקדם החזקה ומכירה של נשק אישי בארצות הברית, למרות שירי הוא סיבת המוות הנפוצה ביותר שם לילדים.
לובי הוא קבוצת לחץ של אזרחים המעוניינים להשפיע על מדיניות בנושא שבו יש להם אינטרס מובהק. לעיתים קרובות האינטרסים של קבוצות הלחץ השונות לא עולות בקנה אחד עם זה של רוב הציבור, ולכן רצוי וחשוב שתהיה ביקורת ציבורית על פעולתן. הדבר נכון במיוחד לגבי פורום קהלת, שלהצעותיו יש קו אידיאולוגי ברור של הפחתת ההשקעה הציבורית באזרח, שעשויה לפגוע באיכות וזמינות השירותים שהוא מקבל ולעיתים אף מציעה לעשות זאת במכוון.
בפעולה המחאה האחרונה נכנסתי עם פעילות "שוברות קירות" למשרדי פורום קהלת בירושלים כדי לשאול למה הם כל כך מתנגדים לדיור ציבורי ולזכויות עובדים, נשים ולהט"ב. נציגי הארגון, ובפרט המנכ"ל מאיר רובין, טוענים שאיימנו ותקפנו אותם באלימות, אך למרות הרישות במצלמות אבטחה והתיעוד הרציף של העובדים במשרד, שגם עלה לרשת, לא נמצא גיבוי לטענות הללו. באופן אירוני, אם המלצות קהלת בנוגע לטיפול ב״תלונות שווא״ היו מתקבלות, השוטרים היו צריכים להזהיר את עובדי הארגון בעת הגשת התלונה שהצהרת שווא היא עבירה פלילית, ואנו יכולנו לתבוע אותם, לזכות לראות את שמם מתנוסס ברשימת מתלונני שווא ציבורית, ולקבל מהם פיצוי של עד 140,000 ש״ח ללא הוכחת נזק. אני מניחה שעובדי פורום קהלת לא היו מעוניינים שההמלצה הזו שלהם תיושם עליהם עצמם.
>>> ד״ר שיא ברבי היא בלשנית ופעילה חברתית