ישראל עמדה מספר פעמים בשנים האחרונות בפני מארב אסטרטגי שאותו תכננו ארגוני הטרור במטרה לגרור אותנו למהלך מקיף, בזמן ובזירה שלא היו נוחים לנו. הבולט שבהם היה באפריל 2002, במהלך מבצע "חומת מגן".
ארגון חיזבאללה פעל להוציא סדרת פיגועים לאורך מוצבי ויישובי גבול הצפון, ובתוכם ירי נ״ט לעבר בית ילדים במושב אביבים, שפונה זמן קצר קודם לכן. באותה עת, פסח 2002, המאמץ העיקרי של צה"ל היה להסיר את איום המתאבדים ולהפסיק את גלי הטרור שיצאו מאזור יהודה ושומרון.
הקש ששבר את ההבלגה היה הפיגוע הנורא במלון פארק בנתניה בערב ליל הסדר 2002. כל יחידות צה"ל הלוחמות וכוחות מילואים של יותר משתי אוגדות זרמו ליהודה ושומרון. לפיקוד הצפון נאמר – "תגנו בגזרתכם – בהצלחה".
חיזבאללה שאף לסייע לאינתיפאדה השנייה ולפתוח חזית לחימה נוספת לישראל. נוכח ההתקפה הישראלית ביהודה ושומרון קיווה חיזבאללה להסית את תשומת הלב גם לצפון. זיהינו זאת אז באמ״ן והתרענו על כך. במידה מסוימת זהו גם המצב היום.
חיזקו את התפיסה
נסראללה, מנהיג ארגון חיזבאללה, מאמין באמונה עמוקה מאז נאומו (נאום קורי העכביש) ביום נסיגת צה"ל מלבנון (25 מאי 2000) שישראל אינה יישות חזקה כפי שהיא נתפסת: "בעוד ישראל היא מעצמה צבאית חזקה, החברה הישראלית היא חברת שפע מפונקת שעייפה ממלחמות וסף כוח העמידה של אזרחיה נמוך".
התיאוריה גורסת כי אף על פי שצה"ל חזק, אזרחי ישראל, שרגישים לאובדן חיי אדם, אינם מוכנים יותר להילחם ולהקריב חיים כדי להגן על האינטרסים הלאומיים שלה. תפיסה זו, בראייתו של נסראללה, נוכח המצב הפנימי הנוכחי בישראל בשלושת החודשים האחרונים, שהחריף את הקרע החברתי והוציא מאות אלפים לרחובות, במיוחד בתל אביב, חיזקו אצלו את התפיסה הזו בדבר שבריריותה כביכול של ישראל. בנאום נוסף השנה (6 במארס 2023) אמר נסראללה בהקשר למשבר הפוליטי בישראל: "מה שקורה בישראל הוא עוד סימן לסופה של היישות הציונית".
הירי המסיבי לצפון הארץ (ב- 6 באפריל) הוא למעשה הפעם הראשונה מאז מלחמת לבנון השנייה ב-2006 שנסראללה מאפשר ויוזם, ולא פועל בתגובה למהלכי ישראל. בתוך חודש יצאו שני אירועים מגבול הצפון. הראשון היה חדירת מחבל חיזבאללה מלבנון לשטח ישראל עם מטען חבלה לבנוני של חיזבאללה במטרה לבצע פיגוע ראווה קטלני בישראל. השני היה ביממה האחרונה, עת איפשר לחמאס לבצע מהלך של ירי רקטות מקיף לעבר יישובי הצפון.
שכח את הנאום
נסראללה, כך נראה, שכח את הנאום שנשא בתום מלחמת לבנון השנייה שבו אמר: "אם הייתי יודע שכך תסתיים החטיפה – קרי במלחמה - לא בטוח שהייתי שומע להמלצת מועצת הג'יהאד שלי וחוטף את החיילים".
באנלוגיה, ארה"ב, מעצמה עולמית מובילה, ספגה בחודשים האחרונים עשרות פיגועים מצד משמרות המהפכה האיראנים בסוריה ובעיראק ובחרה שלא להגיב צבאית באופן משמעותי.
בשיחות אינטימיות עם האמריקאים, אל מול השאלה מדוע הם בוחרים שלא להגיב, הם השיבו לא אחת: אנחנו מעצמה – אנחנו לא מגיבים על כל פרובוקציה שמנסה לאתגר אותנו. אם נגיב על כל דבר, ניגרר למעשה לאג'נדות של אחרים שלא בהכרח ישרתו את האינטרס האמריקאי. אנחנו נבחר ונחליט מתי אם בכלל ואיך להגיב ויש לנו יכולות בלתי פרופרצנאליות לאויב - אמרו לי גורמים שונים באמריקה.
ישראל אינה ארה"ב ואינה מעצמה כמוה. אבל ישראל היא כן מדינה מאוד מאוד חזקה עם יכולות מבצעיות מרשימות של צה"ל וקהילת המודיעין בדגש על המוסד. אנחנו מספיק חזקים ושקולים, בטח בימים אלו של פסח, חול המועד, עת מאות אלפי ישראלים נופשים בארץ ובחו"ל באמצע הרמדאן.
בוחרים שלא לפעול
מומלץ שלא להיגרר למארב אסטרטגי לבנוני כה שקוף. אפשר להגיד שבינתיים אנחנו בוחרים שלא לפעול מול לבנון. פעולה בלבנון כרגע תהיה בניגוד לאינטרס שלנו כי זה מאמץ משני לרצועה ולצורך להרגיע את חמאס.
זה גם בניגוד לאינטרס הממשל האמריקאי שמוטרד מכך שאין בלבנון נשיא, ראש הממשלה מתנדנד, הכלכלה הרוסה והסלמה כרגע עם ישראל זה מתכון להחרפת המצב עוד יותר.
ישראל, להבדיל ממהלך מול הרצועה, חייבת לפני שתעשה מהלך יזום בלבנון להביא לסנכרון ותיאום מבצעי עם ארה"ב שקשור לאיראן, סוריה, חימושים ועוד. פעלנו בעבר ויש לנו היכולות לפעול בזמן ובמקום שנבחר – איננו חייבים להגיב פאבלובית – מהבטן, רק בגלל שלחיזבאללה זה מתאים עכשיו.
המיקוד של ישראל צריך להיות בחמאס. ראשי התנועה שמים שוב ושוב את הר הבית במוקד ובכך קושרים את כלל העולם הערבי לסוגייה, ושוב, כמו בשומר חומות, קובעים את הקצב. אנחנו מצדנו חייבים להבין שזו שיטה, ולבחון כל העת את התנהלותנו, בטח בכל הקשור להר הבית, ולא לשנות כלום בסטטוס קו.
בחמאס גם מזהים את חולשת הרשות הפלסטינית, את עייפותו של נשיא הרשות מחמוד עבאס (אבו מאזן) ורוצים לנצל זאת להשתלט על הגדה. איש כמו סנואר, שמכיר אותנו, מזהה את הפיצול בחברה הישראלית והשיח הפתוח סביב ההפגנות והשירות בצה"ל.
אבל חמאס כמו גם חיזבאללה ואיראן טועים ומתבלבלים. אין טיס שלא יבצע פקודת מבצע ואין איש מודיעין שלא יתייצב במכלולי התקיפה מול איום חיצוני. הוויכוח הפנימי שלנו יכול וצריך להידחות. אנשי המילואים יתייצבו כאיש אחד כי הם יגנו על הבית ועל המשפחות של כולנו.
>>>זהר פלטי שימש כראש מנהלת המודיעין במוסד וכראש האגף המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון. כיום פלטי עמית במכון וושינגטון