ישנם שלושה סוגי שקרים: שקרים פשוטים, שקרים המבוססים על חצאי אמיתות וסטטיסטיקה. יש המייחסים את הציטוט לסופר מרק טווין, במקומות אחרים הוא נרשם לזכותו של ראש ממשלת בריטניה, בנג'מין דיזראלי. הופעתו הראשונה היא בכלל במכתב עלום לעורך של העיתון הבריטי "National Observer" מ-1891. אבל גם אחרי 130 שנה, הסטטיסטיקה במדינת ישראל, היא אחיזת עיניים והשימוש בה נועד לשרת את אדוניה באותה עת.
בתוך שקר הסטטיסטיקה, לסטטיסטיקה של הפשיעה נשמר מקום של כבוד. סל האפשרויות הבלתי נגמר של הצגת נתוני הפשיעה מאפשר לכל גורם לספר סיפור, התואם את צרכיו. אפשר להציג נתונים אודות תיקי חקירה, אבל להתעלם מכמות האירועים עצמם. אפשר להציג תיקים בהם הוזנו חשודים, אבל לא להציג את תמונת כתבי האישום הנגזרת מהם. אפשר לדבר על ירידה בתיקים ולא לציין כי מדובר בעבירות שדורשות חשיפה. אפשר לדבר על ירידה ולא להזכיר את אמון הציבור ותרבות של תת-דיווח למשטרה באותן עבירות או בקרב אותו ציבור. המרכיב המרכזי בדרך הצגתם האמינה וההגונה של הנתונים הוא ערכיותם ויושרם של מפקדי משטרת ישראל, האוחזים באחריות לנתונים ולהצגתם. הסטטיסטיקה אינה משקרת, אנשים כן.
"יש טובים ממני" - אמר המפכ״ל הנוכחי למראיין כלשהו, אי אז עת נשאל אם הוא שואף לתפקיד אליו הוא מנסה להיכנס בשנים האחרונות בחוסר הצלחה מרהיב. לאחרונה, בריאיון לרפי רשף אמר כי "יש לו Blackout״, עת נשאל על נסיבות הבחירה בו על ידי השר אוחנה, מינוי מפואר לכשעצמו, על ידי ראש ממשלה נאשם בפלילים. כיום ממתינים שניהם להכרעתה של ועדת החקירה הממלכתית בעניין אסון מירון; זה שיש טובים ממנו - מייחל לשנה רביעית. זה שבחר בו למרות שהיו טובים ממנו - מכהן כיו״ר בית הנבחרים, סמל לממלכתיות שאין בו וכבר אין בנו מותירים אותנו עם מטבע הלשון האופייני ביותר לשנת 2023 - "אחראי אך לא אשם".
ה-Blackout הפתאומי שאחז במפכ״ל באשר לנסיבות הבחירה בו תמוה, בלשון המעטה, ועשוי ללמד על עניינים שהשתיקה אולי יפה להם. העדפתו על פני אחרים, באותה עת - בעיקר על פני ניצב מוטי כהן, שמילא את התפקיד במשך שנתיים, ועל פני אחרים בעלי ניסיון ויכולות בעולמות התוכן של משטרה ומאבק בפשיעה, הפתיעה רבים. ההפתעה ניכרת מאז ועד לנתוני הפשיעה העולים, במקומות שנדרשת בהם ירידה, והיורדים, במקומות שנדרשת בהם עלייה. מנתון אחד בנתוני הפשיעה קשה להתעלם - הנתון של מספרי הנרצחים והנרצחות שנה מול שנה, מגזר מול מגזר, מניע מול מניע. הנתון הזה מלמד על עלייה חדה בכמות הנרצחים ובאוזלת היד של הרשויות - מחד, ועל ירידה חדה באיכות המענה של רשויות המדינה והמשטרה בתוכם, מאידך.
על הרקע הזה, ערב ההחלטה אם להאריך את שירותו של המפכ״ל בשנה נוספת ובכדי להימנע מBlackout פתאומי, אשר הפעם יהא דווקא מנת חלקנו, מאלץ אותנו להמשיך וליהנות מפירות מחדליו וכשליו של מי שיש טובים ממנו. ראויים הציבור והמשטרה למפקד שאין טובים ממנו, שיודע לקרוא את הנתונים ובין הנתונים ושאחריות בעיניו כוללת גם את מרכיב האשמה.
>>> ערן קמין הוא תת ניצב (בדימוס), שימש בין השאר ראש מנהלת האכיפה הלאומית בעת משבר הקורונה, ראש חטיבת החקירות במשטרת ישראל, מפקד בפועל של היחידה הארצית לחקירות הונאה, מדריך במכללה לביטחון לאומי ונציג המשטרה והמשרד לביטחון לאומי בארה״ב ובקנדה