גם לחמאס וגם לישראל יש אינטרס כרגע למנוע התדרדרות והסלמה במצב הביטחוני. התגובה הישראלית לירי הרקטות תהיה משמעותית כי יש לנו מודיעין מצוין ברצועת עזה וגם חיל אוויר מצוין שמבצע. האם חילופי המהלומות הללו יפתרו את הבעיה שבה נמצאת ישראל? ממש לא. מה שקרה ביממה האחרונה הוא חמור מאוד: מותו של מחבל, לא הכי בכיר, בכלא הישראלי אחרי שהחליט לגזור על עצמו שביתת רעב הפכה עילה לירי של עשרות רקטות לעבר שטח ישראל.
ישראל כל הזמן נחלשת, בכל החזיתות, בהחלטה מודעת שקיבלה בעצמה. כאילו השתלטה עלינו תוכנה זדונית: אנחנו מחלישים את עצמנו גם בתחום הכלכלי, גם בזירה הביטחונית-צבאית, גם מול איראן והגרעין האיראני ושאר אויבינו, גם ביחסים עם ארצות הברית. הירי של חמאס מלבנון לעבר ישראל יכול להתרחש רק כאשר הדימוי ההרתעתי שלנו נחלש. הם רואים מדינה משוסעת שאוכלת את עצמה והחליטה להחליש את עצמה. כמו לוויתנים שבחרו לעלות על חוף, אנחנו עושים את זה לעצמנו.
אם רוצים ללכת למערכה בעזה, צריך אסטרטגיה, וכזאת אי אפשר לגבש תחת התנאים הנוכחיים. סיכולים ממוקדים? אי אפשר לחזור לדפוס הפעילות הזה כשאתה מודיע מראש שתהיה תגובה לירי הרקטות. סיכול ממוקד אפשר לעשות בתנאי שקט, כשהיעד לא מרגיש שהוא בסכנה. כיום היעדים המרכזיים שלנו נמצאים מתחת לאדמה, מסתתרים ומוגנים.
החשש העיקרי הוא שמה שקורה בעזה מקרין גם על הנעשה באיראן. אנחנו נראים יותר ויותר מבודדים, יותר ויותר חלשים למרות העוצמה הצבאית האדירה שלנו. מסיטואציה כזאת לא יוצאים בזבנג וגמרנו. גם אם התגובה תהיה משמעותית, היא לא תשפיע על התמונה הכוללת ולאורך זמן.
מדינת ישראל צועדת בווקטור הפוך בדרך להיחלשות. ראש הממשלה, תעצור את זה.
>>> אלוף (במיל') עמוס גלעד משמש כראש המכון למדיניות ואסטרטגיה (IPS) באוניברסיטת רייכמן, לשעבר דובר צה"ל, כיהן כראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון, כראש חטיבת המחקר באמ"ן ומתאם פעולות הממשלה בשטחים