ש: מניין הנרצחים בשבועות האחרונים כבר מטפס ל-13 ולכאורה אין קשר בין האירועים. המאפיינים מאוד שונים בין הפיגועים. האם יש קשר נוסף שצריך להתייחס אליו כמשהו שכורח את כולם יחד?
מה שכורך את כולם יחד, בלי קשר לפרטי הפיגוע האחרון, הוא זה שהשטח מלא בכלי נשק ואנשים שמוכנים לעשות כל דבר, כולל להתאבד. מהאירועים האלו הם לא יוצאים בחיים - או באירוע עצמו או לאחר מכן כשתופסים אותם במקום אחר. צריך לקחת בחשבון שכל עוד הדבר הזה לא מתארגן ומאופיין באנשים בודדים, קשה מאוד לאסוף עליו מודיעין ואנחנו נפגשים עם האירוע באירוע עצמו ולא לפני כן. מה שניסו לעשות בשכם השבוע זה למנוע אירוע כזה ולסכל חולייה שהתארגנה בתוך שכם. לא הייתה ברירה אלא להיכנס, לתוך שכם, כדי לפגוע בה כדי שהיא לא תבצע פיגוע מהסוג הזה.
ש: אצל ראש הממשלה מתקיים דיון, שמשתתף בו גם ראש השב"כ מירדן. מהן האפשרויות שנבחנות בעקבות אירוע כזה? אלו לא מאפיינים שלא הכרנו.
כל עוד לא ברור מי ביצע את הפיגוע, הדיון עצמו הוא עקרוני ואין משהו שאפשר לעשות לגבי האירוע מלבד לסגור את האזור ולנסות לתפוס או להרוג את המחבלים שביצעו את זה.
אנחנו עומדים בפני תופעה שהיא הרבה יותר רחבה. המקום הזה בחווארה הוא מקום מועד לפורענות משום שהוא צוואר בקבוק שבו הציר עובר בין הבתים. זה מקום שמאוד נוח לפעול בו כי זה כביש ממש צר. קל להגיע אל הציר הזה, קשה לאבטח אותו והתוצאה היא שהפיגוע הזה הוא אירוע אחד מני רבים שקורה באזור הזה.
ש: בחדרים הסגורים יושבים ודנים עכשיו האמריקנים, הפלסטינים ביחד עם הנציגים מהמל"ל והשב"כ מישראל. יש בכלל לרשות הפלסטינית, במצבה, את היכולת לבלום את המשך הדימום והפיגועים? או שאנחנו באירוע שמתנהל בטיקטוק שהרשות לא יכולה באמת להשפיע עליהם?
אנחנו מזה הרבה זמן יודעים שבעיקר באזור ג'נין וגם באזור שכם השליטה של הרשות מאוד מינימלית. באזור ג'נין היא כנראה לא קיימת בכלל. באזור שכם היא מאוד חלקית. העול נופל עלינו ברוב המקרים, בכל מה שקשור לפעילות נגד הטרור. כי הרשות חלשה ולא מצליחה להגיע למקומות האלה ולעשות בהם סדר, ובוודאי לפעול נגד גורמי הטרור. הרשות הפלסטינית גם די חוששת לעשות את זה, לכן זה נשאר בידי מערכת הביטחון שלנו.
אני לא חושב שיש הפתעה למישהו. הוועידה בעמאן חשובה כדי להבהיר את תמונת המצב, אך זה לא ימנע פיגועי טרור. לא זה מה שימנע את פיגועי הטרור הבאים. אגב, גם עונש המוות למחבלים לא ימנע את פיגועי הטרור. המחבלים הללו ברובם הגדול, אם לא כולם, מגיעים עם הבנה שסופם יגיע במהלך האירוע או לאחריו, כשיאתרו ויהרגו אותם. מעט מאוד מהם נשארים בחיים, לכן השינוי שרוצים לאשר בעונש המוות לא יהיה שינוי בעל משמעות בהקשר הזה.
>>> יעקב עמידרור הוא אלוף במילואים, שימש כראש המועצה לביטחון לאומי וכיום עמית בכיר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JISS)