נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הגיע ביום רביעי לראשונה למוקד רעש האדמה, יותר משתי יממות אחרי שהאדמה זעה וגרמה להרס בלתי נתפס בדרום-מזרח טורקיה. 13 מיליון בני אדם נפגעו ברעידת האדמה הזו וארדואן צדק כשאמר שמדובר בהרס בקנה מידה שלא ניתן היה להתכונן אליו. לזכותו של השלטון ניתן לומר שמהרגע הראשון הבינו שהפעם מדובר באסון בקנה מידה שלטורקיה אין אמצעים להתמודד עימו בכוחות עצמה. הלקחים נלמדו והופקו בעקבות רעידת האדמה הגדולה באיזמיט, ליד איסטנבול ב-1999. שעות ספורות אחרי הרעש הראשון, הבהירה טורקיה שתסכים לקבל סיוע מכל מדינה שתיאות להשקיע את המשאבים ולהתייצב לצידה.
- למעלה מ-15 אלף הרוגים ברעידת האדמה חזקה בטורקיה וצפון סוריה
- הפנים של האסון: הסיפורים הגדולים מאחורי מבצע החילוץ
- בצפון-מערב סוריה קוראים לישראל לסייע: "כל מי שיכול – שיעזור"
- ההרס הכבד בטורקיה: התמונות לפני רעידת האדמה ואחריה
כל זה לא מנחם את המיליונים שאיבדו את יקיריהם, את בתיהם, את פרנסתם. את המיליונים שעומדים עכשיו שעות ארוכות בשכונות שהפכו עיי חורבות, בקור מקפיא עצמות, נזקקים למזון שידם אינה משגת. בעידן הרשתות החברתיות, המידע הזה זורם לכל עבר בזמן אמיתי. היכן הממשלה? שואל אחד. היכן המחלצים? זועקת אחרת, שמצביעה על גל האבנים שפעם היה ביתה ותחתיו לכודים אביה ואימה ואין איש שיכול לסייע להם. אחר מפיץ תמונה של אב כאוב רוכן על ההריסות ובידו הוא מחזיק בידה של ביתו הלכודה בין קירות הבית, שאמור היה להקנות לה ביטחון. היד קפואה. הילדה כבר מתה. ערמות הגופות הולכות ונערמות; עוד ועוד חיים שנגדעו באיבם.
כן, זה היה כוח עליון, אבל רבים מהבתים מסתבר נבנו בשנים האחרונות, אחרי שנלמדו לקחי הרעידה הקשה ההיא. מחדלי איסטנבול 99', הרעש שגבה יותר מ-17 אלף קורבנות, הניעו תהליך פוליטי שאיפשר את עלייתו של ארדואן לשלטון. כיום, כשהמדינה כולה נתונה בידיו ועל פיו יישק דבר, הוא נראה זועם וזועף. התקשה להרעיף אמפתיה.
מתנגדיו הפוליטיים הקדימו אותו. ראש עיריית איסטנבול, אקרם אימאמאוגלו, אויבו בנפש, ביקר בשטח יחד עם ראש מפלגת האופוזיציה הגדולה. ראש עיריית איסטנבול גם שיגר צוותי חילוץ, הצלה, טיפול והזנה מטעם העיר.
ארדואן לא מרוצה מהדיווחים על רעידת האדמה.
— Arad Nir (@arad_nir) February 7, 2023
למרות ואולי בגלל שהוא שולט בתקשורת, הוא מזכיר שהכל נרשם ובבוא היום ייעשה החשבון.
הוא גם זה שמינה את החוקרים. גם את השופטים.
שוחחתי על כך היום ב"שש עם עודד בן עמי". pic.twitter.com/njF3HrbWmS
בעוד שלושה חודשים אמורות להתקיים בטורקיה בחירות. אם ירצה ארדואן, הוא יוכל לדחות אותן מכורח הנסיבות. בינתיים הוא הכריז שבעה ימי אבל ומתנגדיו הפוליטיים כובשים את הביקורת - "כדי לא לחלל את כבוד המתים".
את תסכולו מהתוכנית שהשתבשה מפנה ארדואן אל הרשתות החברתיות והתקשורת העצמאית. למרות שהוא שולט בתקשורת הממוסדת, במשטרה ובמערכת המשפט, הוא מאיים לבוא חשבון בהמשך עם כל מי שיציג אותו באור לא מחמיא. גם את השיתוף בטוויטר הוא פעל להגביל, מהלך שעלול לפגוע במאמצי החילוץ ולסכן חיים של אזרחים שזועקים לעזרה מבעד להריסות. גם במצב כזה, לארדואן חשוב, קודם כל, להרוג את השליח.
>>> ערד ניר הוא עורך חדשות החוץ של חדשות 12