אז מה בעצם קורה ולמה הדולר והאירו מזנקים מול השקל? שוק מטבע החוץ, כמו כל שוק אחר, עובד על ביקוש והיצע. ככל שנותר ביקוש למוצר ורוצים אותו יותר - המחיר עולה. ככל שמוכרים יותר - המחיר יורד.
בחודש האחרון קונים בישראל יותר דולרים מאשר מוכרים. למה? בעיקר בגלל המהפכה המשפטית. המשקיעים חוששים מחוסר יציבות בכלכלה הישראלית, ולכן הם ממהרים למכור את השקלים שלהם ולקנות דולרים, שנחשבים למטבע חזק ובעיקר יציב יותר. הדיבורים על פגיעה בעצמאות בנק ישראל רק הוסיפו דלק למגמה. צריך להבין: בעיני משקיעים בחו"ל, עצמאות הבנק המרכזי היא דבר כמעט קדוש. אסור לפגוע בו. זו הסיבה שראש הממשלה נתניהו מיהר להוציא הודעה שמבהירה שאין כוונה לפגוע בעצמאות נגיד בנק ישראל.
ביומיים האחרונים, מאז שחלקים מתוכנית החקיקה עברו בכנסת בקריאה ראשונה, אנחנו רואים החרפה של המגמה. בשוק המט"ח מספרים שיש לקוחות פרטיים רבים שקונים דולרים כדי להעביר את החשבונות שלהם לחו"ל. לא מדובר כאן בגברת כהן מחדרה, אלא בלקוחות שיש לכל אחד מהם כמה מיליוני שקלים בחשבון. לדעתם, כבר לא בטוח להשאיר את הכסף בישראל, ולכן הם מוכרים את השקלים שלהם וקונים הרבה דולרים.
לפי סקירה של אחד מהבנקים הגדולים בעולם, השקל עלול להמשיך ולהיחלש בתקופה הקרובה, ולהגיע כמעט לשער של ארבעה שקלים לדולר. זה עדיין לא קורה, ובינתיים המסחר מתנהל סביב שער של 3.7 שקלים לדולר. אם השער הזה ייפרץ, יהיה מעניין לראות מה יקרה אחר כך.
למה האירוע הזה בעייתי? קודם כל כיוון שזה משדר לחץ, גם למשקיעים מהארץ וגם למשקיעים הזרים. ברור שמשהו לא תקין עובר על הכלכלה הישראלית. אבל התוצאה היותר בעייתית היא ההשלכה על הכיס שלנו: כשהדולר מתייקר, זה אומר שהמוצרים שאנחנו מייבאים מתייקרים. ישראל מייבאת הרבה מוצרים, ולכן זה אומר בהכרח עוד עלייה ביוקר המחיה.
התייקרויות כאלה תמיד לא טובות לצרכנים, אבל הפעם הן מגיעות בעיתוי גרוע במיוחד: אנחנו נמצאים בתקופה של אינפלציה גבוהה ממילא. התחזקות של הדולר רק תעלה אותה עוד יותר. וכשהאינפלציה גבוהה, נגיד בנק ישראל ממהר להעלות את הריבית - וזה מה שצפוי לקרות אם ההתחזקות של הדולר לא תיעצר. היום (רביעי) העליות החדות נבלמו במקצת, אבל בבנקים מעריכים שהשקל ימשיך להיחלש.
במילים אחרות: מה שהתחיל בהצעות לשינוי במערכת המשפט עלול להתגלגל מהר מאוד לעליית הריבית על המשכנתאות והכבדת הנטל על כל אזרחי ישראל.