ש: אתה מזהיר שהמהפכה המשפטית של נתניהו ולוין עלולה לפגוע בדירוג האשראי של ישראל ולפגוע קשה בכלכלה. עד כדי כך?
כן. חובה להציב אזהרה, או תמרור. זו לא תחזית, זה שעון מעורר שקורא להתעורר. משחקים פה באש ומובילים לסכנה אמיתית.
המשק הישראלי תלוי מאוד בכלכלה העולמית ובמשקיעים מחוץ לארץ. ככל שמגיעות לישראל יותר השקעות, המדינה צומחת טוב יותר וזה מעלה את רמת החיים של האזרחים. הסיבה שהשקעות מגיעות לישראל היא הדירוג שלנו, הציון שאנחנו מקבלים מרשויות הדירוג. משקיעים מסתכלים על כרטיס הביקור הזה: האם במדינת ישראל יש, חוץ מניהול כלכלי, גירעון ותקציב, גם מערכת נכונה של איזונים ובלמים, ביקורת שיפוטית מתאימה על הממשלה, אם הדמוקרטיה תוססת ועוד.
ש: במדינות שבהן הייתה החלשה של בית המשפט, או "חיזוק" על פי לוין ונתניהו, ראינו פגיעה בדירוג האשראי?
ראינו פגיעה גם בהונגריה, גם בפולין, גם בטורקיה וזה רק בשנים האחרונות. לפני כן היה גם את ארגנטינה ורוסיה. אני בטוח שבממשלה לא היה דיון כלכלי רציני שבחן מה יהיו ההשלכות הכלכליות של המהפכה הזאת, מה זה יעשה לתדמית של ישראל בשווקי העולם, אם יהיו משקיעים שיחשבו כעת פעמיים אם להגיע לישראל. בהייטק יודעים עד כמה הם תלויים בהשקעות מבחוץ. הם גם יודעים שהמשקיעים לא סובלניים ולא סבלנים. הם רוצים לדעת שאין בישראל בלאגן.
ש: מאמר המערכת של הוול-סטריט ג'ורנל טוען שאין דבר אנטי-דמוקרטי בלשים רסנים על כוחו של בית המשפט
אני לא חושב שהוויכוח היום בישראל נסוב סביב אם יש מקום לשיפורים במערכת המשפט או לא. לדעתי, ישנה תמימות דעים שתמיד אפשר לשפר. הוויכוח נובע מכך שבדרך לשיפור קודם הורסים, ואחרי שהורסים רוצים לבנות. זו התחושה, ותחושה זה דבר חשוב כי היא מייצרת תדמית. יש כוחניות שכרגע משתקפת בדרך ההתנהלות וחוסר ההתחשבות במי שמתריע ומבקש לבצע מהלכים בשיקול דעת.
ש: מה זה בעצם אומר שיורידו את דירוג האשראי של ישראל?
הדירוג זה לא סתם מדליה למדינת ישראל. הדירוג קובע את הריבית שמדינת ישראל תשלם ומשלמת על גיוס חובות מחוץ לארץ. הריבית הזאת משפיעה על כל אחד ואחת מאיתנו. אם, חס וחלילה, הדירוג יורד, מיד הריבית שנצטרך לשלם תהיה יותר גבוהה ואת זה נשלם כולנו: במשכנתאות, בכרטיסי האשראי וכו'. זה לא הזמן לזעזע את המערכת: יש היום מדינות שנמצאות במשברים גדולים, אנשים בורחים מרוסיה. יוצאים מסין. לאן הכספים האלו ילכו? זו ההזדמנות שלנו. תראה שאתה מקום אטרקטיבי, שהמשקיעים יעברו לכאן משם.
>>> פרופ' יעקב פרנקל הוא נגיד בנק ישראל לשעבר, חתן פרס ישראל לכלכלה