במשך 12 שעות הם עמלו על חילוצה. לא הרפו ולא התייאשו, חפרו בידיים ועם אתי חפירה, נלחמים על נשימתה. ואז זה קרה - היא הושיטה ידיים ואנשי "הקסדות הלבנות" הצליחו לחלץ את הילדה נור מהריסות ביתה שקרס בעיירה עפרין בצפון סוריה. אנשי החילוץ העבירו אותה לידיו של אביה. "אבא פה, אל תפחדי, נור. תסתכלי עליי", נשמע אחד המחלצים אומר לה, ומפנה את פניה מכוסות האבק למצלמה. "הנה, אבא פה. דברי איתו, תסתכלי עליו".
- למעלה מ-15 אלף הרוגים ברעידת האדמה חזקה בטורקיה וצפון סוריה
- הפנים של האסון: הסיפורים הגדולים מאחורי מבצע החילוץ
- בצפון-מערב סוריה קוראים לישראל לסייע: "כל מי שיכול – שיעזור"
- ההרס הכבד בטורקיה: התמונות לפני רעידת האדמה ואחריה
ארגון "הקסדות הלבנות" מוביל את מאמצי החילוץ באזורים בסוריה שנמצאים בשליטת המורדים במשטר אסד. עוד מאות משפחות לכודות מתחת להריסות באזורים הללו בצפון-מערב סוריה ואין מי שיסייע לה. רק אנשי "הקסדות הלבנות" כאן כדי לעזור. טיפה בים. נלחמים נגד השעון כדי לנסות ולהציל את מי שעוד אפשר.
בריאיון ל-N12 תיאר עמאר אל-סלמו, אזרח סורי מצפון-מערב המדינה ובכיר בארגון הסיוע המקומי "הקסדות הלבנות", את הקושי האדיר בפעולות החילוץ, את המחסור בתרופות ואת האמצעים הבסיסיים העומדים לרשות מחלציו. "אנחנו נופלים בין הכיסאות", הסביר. בעוד טורקיה זוכה לסיוע רב ממדינות העולם וסוריה של אסד זוכה לסיוע נרחב ממדינות העולם הערבי ורוסיה, הם אינם זוכים לסיוע כלל. הקהילה הבין-לאומית לא מגיעה לשם. האו"ם לא מצליח להעביר סיוע לאזור בגלל הכבישים שניזוקו. משטר אסד מונע הגעת עזרה בגלל שהארגון פעל במלחמת האזרחים נגד שלטונו. המשטר הגדיר אותה כ"פעילי טרור" - וכעת הם היחידים כמעט שפועלים במאמצי החילוץ באסון רעידת האדמה.
ההגנה האזרחית הסורית, או בשמם המוכר "הקסדות הלבנות", הוא ארגון הגנה אזרחית שהוקם במהלך מלחמת האזרחים בסוריה, באזורים שבשליטת המורדים וכוחות האופוזיציה. הוא מורכב ממתנדבים ומומן בעיקר על ידי ממשלות מערביות. את הרעיון להקמת ארגון מתנדבים אזרחי יזם יועץ אבטחה וקצין בריטי לשעבר בשם ג'יימס לה-מסורייה כדי לתת תגובה הולמת להפגזות חסרות ההבחנה שבוצעו על ידי חיל האוויר הסורי על יישובים אזרחיים באזורים שבשליטת המורדים. ההדרכה והקורסים למתנדבים הסורים הראשונים נמסרו על ידי מתנדבים טורקים שהקימו עבור כך מחנות אימונים בשטחה של טורקיה יחד עם גורמים מאיחוד האמירויות.
אני פגשתי אותם בחודש יולי 2018. צה"ל ניהל באחד מלילות הקיץ אז מבצע סיוע הומניטרי מיוחד וחשאי, במהלכו חולצו כ-800 פעילי הארגון שהיו בסכנת חיים משטח הלחימה בדרום סוריה אל מדינה שכנה. המבצע להעברת הפעילים ובני משפחותיהם (רובם ילדים) בוצע לבקשת ארצות הברית, קנדה ומדינות נוספות מאירופה. אחרי תיאום ממושך, בחסות החשכה, הם הגיעו לגדר הגבול ברמת הגולן, שם חיכו להם חיילי צה"ל מעוצבת "הבשן" עם מזון ומים. מי שהיה שם תיאר: "עיניהם נצצו מאושר מהידיעה כי קיבלו את חייהם בחזרה. זה היה רגע משמעותי מאין כמותו".
עכשיו הם שוב בסוריה - נאבקים שוב להציל חיים. גורמים שונים מנסים להעביר להם ציוד וחומקים מעינו הפקוחה של משטר אסד. גם ישראל בתמונה ומנסה לסייע. שר הביטחון גלנט הנחה לבחון דרכים לסייע להם ככל הניתן.
אנשי "הקסדות הלבנות" היו מועמדים לפרס נובל כבר בשנת 2016, ראוי שיקבלו אותו עכשיו.
>>> ניר דבורי הוא הכתב לענייני צבא וביטחון של חדשות 12