רגע לפני שעלה ראש הממשלה היוצא יאיר לפיד לשאת את נאומו בעצרת הממלכתית לזכרו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין ז"ל, הוא התפנה ללחוש דבר-מה לנשיא המדינה יצחק הרצוג, שעלה לנאום לפניו. הנשיא פיזר מאז תוצאות הבחירות אין-ספור רמזים, עבים יותר ודקים פחות, כי אם הדברים היו תלויים בו, הוא היה רוצה לראות – דווקא על רקע ההכרעה הברורה בבחירות – ממשלת אחדות שתביא לפיוס בין קצוות העם, ותותיר את הצדדים הקיצוניים יותר אל מחוצה לה.
לקריאת כל כתבות מגזין N12 לחצו כאן
"זה לא יקרה", אמר לו לפיד. "אני מעדכן אותך שאני הולך להגיד את זה בנאום שלי, שלא תהיה מופתע", כך מספרים מקורבים לשני הצדדים שאמר לפיד להרצוג. ואכן, לפיד עלה לנאום ולא הותיר שום דלת פתוחה. "אדוני הנשיא", פנה אליו ישירות בנאומו. "הממשלה שבראשה אני עומד הפסידה בבחירות. מי שמאמין בדמוקרטיה הישראלית כשהוא מנצח, צריך להאמין בה גם כשהוא מפסיד. אין תסריט ואין מצב שבו ניכנס לממשלה החדשה".
האפשרות לאחדות קרסה בבת אחת, לא שהייתה באמת קיימת עוד לפני כן. גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הבהיר לנשיא, באופן אישי ובאופן פומבי, שהאופציה לא נמצאת על השולחן מבחינתו. התזה שניסה הרצוג "למכור" למנהיגים שאיתם נפגש בשבועות האחרונים לא עמדה במבחן המציאות הפוליטי הישראלי. וזה לא שהוא לא ניסה: בוועידת האקלים נפגש הנשיא עם מלך ירדן עבדאללה, עם נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי, ועם שליט האמירויות מוחמד בן זאיד. הוא הסביר להם בפרוטרוט על תהליך הרכבת הממשלה בישראל, על שלב ההתייעצויות, ברצינות תהומית משל היה איזשהו סיכוי שמשהו ישתנה ברגע האחרון, ולא תהיה זו ממשלת ימין מלא-מלא.
למען הסר ספק: הנשיא לא תמים. הוא מבין שתוצאות הבחירות הן חד- משמעיות, והוא גם מבין את הצורך של מחנה שלם להביא לידי ביטוי את השקפת עולמו, הגם שהיא רחוקה מהשקפתו שלו. ובכל זאת, בהסבר המפורט שנתן למנהיגים (גם בפגישות שקיים בארה"ב בביקורו האחרון), הוא ניסה להרגיע אותם, לבקש מהם להמתין, עד אשר מלאכת הרכבת הממשלה תהיה מעשה גמור וחתום. מי יודע מה יכול לקרות, ומי כמו הרצוג, שנשא ונתן על ממשלות אחדות בימיו כפוליטיקאי, יודע שהכול אפשרי.
הרצוג מכיר את הקליינט. גם כשהיה יו"ר המחנה הציוני והפסיד לנתניהו בבחירות, הוא נשא ונתן איתו בחשאי על הקמת ממשלת אחדות, וזכה על כך לקיתונות של בוז, אף שכוונותיו היו טובות וצופות פני עתיד, בכל הנוגע לאפשרויות האזוריות של ישראל שהיו יכולות לפרוץ דרך – בטח באותה תקופה – רק באמצעות ממשלה מתונה.
הרצוג הלך למהלך של שיחות עם נתניהו גם אחרי שנכוו לפניו, למשל, שאול מופז – שזכה לתרגיל הראשון בספר מבית מדרשו. ההיסטוריה הפוליטית של העשור וחצי האחרון מלמדת אולי שנתניהו לא עומד במילתו, אבל היא גם מעידה שראש הממשלה הנכנס לא מתלהב, לשון המעטה, מהממשלה המסתמנת שלו. הוא היה מעדיף אותה הרבה יותר פרגמטית, עם מלביני כביסה כדוגמת ברק, מופז, לבני, לפיד וכחלון.
בניגוד למחשבה המקובלת, לא כל מה שנתניהו רוצה גם יוצא. ראש הממשלה המסתמן נמצא ברגע קריטי, שבו הוא מנסה לחשוב איך לעצב את תקופת כהונתו הבאה. מספיק לראות את ההיסוס הראשוני שלו באשר לפסקת ההתגברות ברוב של 61: לא בכדי נתניהו הפיל – ואף התגאה בכך, פעם אחר פעם – יוזמות שנועדו לערער את כוחו של בית המשפט העליון. זה לא בית מדרשו האמיתי. מצד שני, השילוב של לחץ ממפלגתו ומשותפותיו, כמו גם המצב המשפטי שלו, יוצרים פסיפס שבגינו נתניהו המקורי כבר לא זה שנותן את הטון.
גורם פוליטי בכיר תיאר באוזניי השבוע מסלול התפתחות אפשרי מעניין לקואליציה: התפקידים יחולקו, ההסכמים ה"רזים" ייחתמו (אלו עם הסכמות כלליות וציון רפורמות), אבל אז – כשהשרים כבר יישבו על כיסאות עור הצבי, ספונים במשרדיהם וצריכים ללמוד את החומר לישיבות הממשלה הבאות, עוברים מאירוע לאירוע, הם כבר פחות יהיו להוטים לעמוד בכל ההתחייבויות שלהם לבוחר. "נתניהו בונה על זה", אומר אותו גורם. "הוא מקווה שאחרי שכולם יהיו בתוך הממשלה – לפרק אותה זאת לא תהיה אופציה, ויגיעו להסכמות מתונות יותר. במובן הזה ביידן מצוין לנתניהו. הוא ישמיע קולות אכזבה וביקורת, ונתניהו יוכל לומר לשותפיו – זה לא אני, זה הוא. קלסי".
זו אבחנה מרתקת. האם ייתכן שהלחצים הבין-לאומיים שלא לפנות את ח'אן אל-אחמר כדי שלא להסתבך בבית הדין הבין-לאומי בהאג יכריעו גם את הלחץ של איתמר בן גביר? האם ייתכן שהבקשות האמריקניות שלא לבנות בשכונות בירושלים שקוטעות רצפים טריטוריאליים למדינה פלסטינית עתידית אפשרית, יגברו על הלחץ של סמוטריץ'? ובמילים אחרות: האם מי שיחליף את כחלון או לבני בממשלה עם רוחו המרחפת מעל – יהיה בכלל ביידן? לא נותר הרבה זמן עד שנגלה.
סיקור נרחב:
- עבר את רף 61 הממליצים: נתניהו יקבל את המנדט להרכבת הממשלה
- חלוקת התיקים המסתמנת: נתניהו מייעד את תפקיד יו"ר הכנסת לאוחנה, תיק החוץ בדרך לדרמר?
- לקראת הטלת המנדט | הרצוג לח"כ עאידה תומא סלימאן: "תמכת במחבלים, זה לא מתקבל על הדעת"
- לפיד קורא לאחדות בגוש: "אם אנחנו רוצים לחזור לשלטון - אנחנו חייבים לעבוד יחד"
- החובות האדירים של המפלגות שלא עברו את אחוז החסימה נחשפים