פחות מיומיים לפתיחת הקלפיות והלחץ במפלגות החרדיות גובר. קיימת תחושה שזו הזדמנות, אולי חד-פעמית – להדיח את שלטון לפיד-ליברמן ולחזור לשלטון בממשלת ימין צרה בראשות בנימין נתניהו. המפלגות עושות הכול כדי לסייע בהשגת מספר הזהב 61.
בסיעות החרדיות מרכזים את המאמץ ליום הבחירות. לאחר חודשים של עבודת קמפיין, תגיע העת להוציא את הבוחרים לקלפיות. לנסות ולהחזיר את הבוחרים שאבדו בבחירות הקודמות. אז, למרות ששמרו על כוחן במנדטים, איבדה ש"ס למעלה מ-37 אלף מצביעים ויהדות התורה למעלה מ-25 אלף מצביעים.
נפתח במשותף לשתי הסיעות החרדיות: הקמפיין בתוך המגזר עסוק בלהזכיר את החוקים הנוגעים לדת ומדינה והגזרות הכלכליות, בדגש על המסים שהטיל שר האוצר אביגדור ליברמן על הכלים החד-פעמיים והמשקאות הממותקים. הפוליטיקאים החרדים הבינו שמדובר במס שפוגע בכיס של המגזר, וכעת מסבירים: יהיו 61? המס יבוטל. גם מנהיג המחנה, בנימין נתניהו, למד את הנושא. רק בסוף השבוע אמר בריאיון לכותב שורות אלה ב"כיכר השבת": "תענוג לבטל את זה. אחת הפעולות הראשונות שנעשה, אלו מיסים אכזריים".
בנימין נתניהו מתחייב להוריד את המס על החד-פעמי והשתייה המתוקה:
— ישי כהן (@ishaycoen) October 27, 2022
"תענוג לבטל את זה, אחת הפעולות הראשונות, מיסים אכזריים". pic.twitter.com/jf6nciks6r
חברי הכנסת החרדים מרבים להתראיין בתקשורת החרדית, לבקר בשכונות החרדיות, בבתי כנסת, בחוגי בית ועוד. המסר המרכזי: תחושה שהציבור שכח כמה הוא סבל בימי שלטון בנט-לפיד-ליברמן. כעת הניסיון לעורר את השטח שלא יישאר רדום.
נראה שביהדות התורה מתקשים להעיר את השטח. מצביעים מאוכזבים לצד אדישות הובילו למצב שבנימין נתניהו חושש להפסיד בבחירות בגלל יהדות התורה. "אני מאוד מודאג, מצביעי יהדות התורה מצביעים פחות. מה הם רוצים? את ליברמן, קריב וכהנא?", אמר לי נתניהו בסוף השבוע. הוא מנסה להעיר את השטח החרדי-אשכנזי עבור משה גפני ויצחק גולדקנופף, עד כדי כך שלראשונה הוא הגיע לעצרת בחירות בעיר בני ברק, בה קרא לציבור החרדי לצאת להצביע והזהיר מהפסד בשל השאננות החרדית.
לא פחות מכמה שהוא מודאג, הוא מתוסכל. נתניהו מתקשה להבין כיצד בזמן שהוא נלחם – לא פחות – להוציא את המצביעים החרדים לקלפיות, בעיתונות המפלגתית של דגל התורה ואגודת ישראל ממשיכים בעימותים פנימיים, מה שיכול להשאיר עוד מצביעים בבית.
האמת שקשה לדעת עד כמה באמת מדובר בתופעה אמיתית. להערכתי, תופעת מצביעי יהדות התורה שיצביעו לש"ס גדולה בהרבה ממספר המצביעים שיישארו בביתם. נתניהו לא לוקח סיכון – במלחמה האחרונה אולי לחזור לשלטון, הוא מנטרל כל איום. אציין שאריה דרעי מעריך כי כשני מנדטים חרדים-אשכנזים לא מצביעים בבחירות.
תקוות הציבור החרדית היא השגת 61 מנדטים למחנה הימין. במצב כזה, הסיעות החרדיות נכנסות לממשלה עם כוח עצום, מוחקות את רפורמות הממשלה היוצאת ומטפלות בנושאים ששנים חששו לעסוק בהן.
יעדי הסיעות החרדיות לשבועות הראשונים בממשלת ימין צרה ידועים. איש לא מנסה להסתיר זאת: תחילה, ביטול רפורמת הכשרות של השר מתן כהנא. לאחר מכן ביטול רפורמת הסלולר של השר יועז הנדל, ביטול המסים על הכלים החד-פעמיים והמשקאות הממותקים. בנוסף, תיקון רפורמת התחבורה של השרה מרב מיכאלי שלטענתם פגעה בערים החרדיות, ביטול כל השינויים של מתן כהנא בשיטת בחירת רבנים ודיינים, ביטול מה שמכונה "גזרת המעונות" של השר ליברמן" - תקנות שיימנעו סבסוד מעונות במשפחות חרדיות בהן רק האישה עובדת.
השלב השני יהיה חקיקת פסקת התגברות, הכנסת כל תקציבי החינוך החרדי לבסיס התקציב, חקיקת חוק גיור מוסכם על הרבנות הראשית וחקיקת חוק גיוס מקובל על ההנהגה החרדית.
החרדים יודעים שתהיה ביקורת קשה, אבל לא חוששים. "הפסקנו לפחד מהתקשורת. יכאב לעיתונאים, אבל נדאג שיכאב להם כמה שיותר", אמר דרעי בשבועות האחרונים. באשר לפקידי אוצר שיתנגדו למהלכים הוא אמר: "אני לא מחזיק אף אחד בכוח, הם צריכים ליישם את מדיניות הממשלה, מי שלא נוח לו – מוזמן לקום ולהתפטר".
לצד התקווה והידיעה שהמחנה קרוב להשיג את ה-61, החרדים יודעים שיש סיכוי שזה יסתיים בתיקו ואף בהפסד. אף אחד לא רוצה להישאר באופוזיציה קדנציה נוספת. מה יקרה אז? קשה לדעת. בעוד אריה דרעי מבהיר שוב ושוב שיילך אחרי נתניהו גם לאופוזיציה, אצל משה גפני ישנם מסרים סותרים. במערכת הפוליטית, גם בליכוד, יודעים שהוא החוליה החלשה.
גם כשהוא מצהיר שילך רק עם נתניהו, מתברר לדוגמה שבמקביל הוא היה המנהיג הבודד ממחנה הימין שישב עם לפיד לקבל תדרוך על ההסכם הימי בלבנון, ועוד ועוד. לפיד שומר על יחסים קרובים עם גפני. ספק אם זה יסייע לו בזמן אמת, אבל אין ספק שמבחינתו הוא פועל נכון. וגפני? נהנה מכל רגע.
היינו כחולמים?
— ישי כהן (@ishaycoen) October 2, 2022
יאיר לפיד מדבר על היחסים עם משה גפני pic.twitter.com/rGqHNrFDpP
ולסיום: איתמר בן גביר. בעבר כתבתי כאן על תופעת בן גביר במגזר החרדי. ככל שמתקרבים למועד הבחירות אפשר להבין עד כמה התופעה גדולה. ההערכה היא שבן גביר מקבל לפחות מנדט וחצי מהציבור החרדי. ככל שהתקרבנו לבחירות – המתקפה נגדו מצד יהדות התורה גדלה, בניסיון לעצור את הסחף. ספק אם זה יצליח.
בש"ס שמרו בחודש האחרון על שתיקה ונמנעו מלתקוף את בן גביר. דרעי יצא במסר ברור: טובת הגוש חשובה יותר מטובת ש"ס. גם כשגפני תקף אותו וקרא לספרדים להצביע ליהדות התורה – דרעי שתק. "הוא כמו אוויר, אל תגיבו", הורה לחברי הכנסת עם הסבר שאין מקום לירי בתוך הנגמ"ש.
באשר לבן גביר עצמו, היחס של דרעי השתנה בימים האחרונים. ש"ס יוצאת לקמפיין עדין, לא אישי, אך ממוקד במצביעים המסורתיים שיש חשש שיעברו להצביע לעוצמה יהודית. דרעי עדיין מבקש שלא לתקוף אותו אישית, שלא להתראיין נגדו, אבל גם הוא מנסה לעצור את הסחף בקרב צעירים מסורתיים שבעבר הצביעו ש"ס וכעת שוקלים להצביע בן גביר. בעוד יומיים נדע עד כמה זה הצליח להם.
>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"