אתחיל בהבהרה: שני ילדיי מתחנכים במוסדות חינוך הלומדים 100% לימודי ליבה. בתי הקטנה תתחנך גם היא במוסד דומה, כפי שהורה מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל. עוד נחזור לזה בהמשך.
- ליבה תמורת פשרה: ההבטחה של נתניהו שמחייבת גם את מתחריו
- התמורה של נתניהו לחרדים תואשר משפטית?
- הסכם בין דגל התורה ואגודת ישראל: ירוצו יחד בבחירות
- המשמעות הכלכלית של ההסכם בין יהדות התורה לנתניהו
בימים האחרונים הפוליטיקה הישראלית סוערת בשל חשיפת העיתונאי יאיר שרקי במהדורה המרכזית על כך שראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, הסכים להתחייב לסיעות החרדיות להשוות את תמריץ החינוך למוסדות החינוך החרדיים גם בלי שילמדו את תוכנית הליבה. השיחות של נתניהו והחרדים עסקו בחודש האחרון סביב החשש מפיצול 'יהדות התורה' בשל מתווה חינוך שהושג בין משרד החינוך לחסידות בעלז, מתווה שהיה מכניס לימודי חול בתמורה לתקציבים, מה שהוביל למשבר בין 'דגל התורה ל'אגודת ישראל'.
ישנה הרבה צביעות בסערה הנוכחית. נתחיל עם המרכזית שבה: מה שנתניהו הבטיח לחרדים, אם אכן הבטיח, כל פוליטיקאי המועמד לתפקיד ראש הממשלה היה מסכים לתת לחרדים, ואפילו הרבה יותר, ובלבד שיסכימו להיכנס לממשלה תחתיו. כן, גם יאיר לפיד (לא בכדי הוא שתק במשך 48 שעות מאז הדיווח הראשון). מאיפה אני יודע? קחו לדוגמה את השר מאיר כהן, איש 'יש עתיד', שהגדיל בשנה האחרונה את תקציב הפנימיות החרדיות ב-40 מיליון שקלים. אם שאלתם, פנימיות ללא לימודי ליבה.
אגב, אומרים לכם שוב ושוב "החרדים", אז נעשה סדר. רוב ככל הציבור החרדי-ספרדי לומד 100% של לימודי ליבה, כך שהגיע הזמן להפסיק להכליל את החרדים. כשמדווחים או תוקפים את "החרדים", תזכרו שלמעלה מ-65 אלף ילדים חרדים, חלקם מהציבור החסידי, לומדים 100% ליבה.
בחזרה לילדיי. האם אתם חושבים ששני ילדיי - הלומדים בדיוק כפי שמשרד החינוך דורש, 100% ליבה, זוכים לתקציב כפי שזוכה ילד שאינו חרדי? התשובה היא לא. יש פער של אלפי שקלים בתקציב השנתי. למה? ככה.
כעת נתמקד בסערה המקורית: נתניהו מתחייב לתקצב מוסדות חינוך מהמגזר החרדי גם ללא לימודי ליבה. כך חסידות בעלז לא תצטרף ל"מתווה החינוך" ויהדות התורה לא תפוצל ותסכן את גוש הימין. לכאורה מדובר בטענה חזקה נגד נתניהו. האיש פוגע בילד החרדי, שיכל לקבל לימודי ליבה ברמה של בתי ספר ממלכתיים, והתערבות נתניהו מנעה זאת. אבל מה לעשות שזה לא מסתדר עם העובדות - נתניהו לא מבטל לימודי ליבה במגזר החרדי.
יו״ר ׳אגודת ישראל׳ יצחק גולדקנופף: אני אומר לנתניהו, לא נכנס לממשלה בלי השוואת תקציבי החינוך החרדי לחינוך הממלכתי. לנו יש את הליבה שלנו. pic.twitter.com/R4TZQ2hWje
— ישי כהן (@ishaycoen) September 12, 2022
אכן היה מתווה שעורר סערה בציבור החרדי-אשכנזי, אבל לרגע איש לא באמת חשב שמוסדות חסידות בעלז ילמדו ליבה, בטח לא ברמה של בתי ספר ממלכתיים כפי שמציגים זאת בתקשורת, וכמובן לא לימודים שיסייעו לו להיכנס לשוק העבודה.
לפני כמה חודשים, בזמן שהוא סירב להתראיין או לעסוק בסוגיית מתווה החינוך, התארח חה"כ ישראל אייכלר - נציג חסידות בעלז - באולפן 'כיכר השבת'. במהלך הריאיון הוא הסכים, לראשונה, לדבר על הנושא. תתפלאו, אייכלר, שניהל את המשא ומתן עם משרד החינוך, מספר סיפור אחר. לדבריו: "זה לא יהיה, לא היה ולא נברא. מדובר בשקר וכזב. לא מדברים על ממלכתי-חרדי, לא על לימודי ליבה. תהיה עצמאות למוסדות". את הדברים הללו לא אמר אייכלר היום, אלא בזמן אמת לפני מספר חודשים.
בחודש שעבר היו מי שחגגו את "הצטרפות מוסודת החינוך של בעלזא לממלכתי חרדי".
— ישי כהן (@ishaycoen) April 28, 2022
אז הנה ח"כ ישראל אייכלר שובר שתיקה בנושא ומקרר את ההתלהבות: לא היה ולא נברא. מדובר בשקר וכזב. לא מדברים על ממלכתי. לא לימודי ליבה. עצמאות מוחלטת.
בקיצור, הקמת רשת חדשה דוגמת 'החינוך העצמאי' ו'בני יוסף'. pic.twitter.com/G1p7HeKKGL
אולי אייכלר הגזים בשל העובדה שהיה מדובר בריאיון לתקשורת החרדית. ברור שהיו מכניסים לימודי חול, אחרת לא היו זוכים לתקציב, אבל לא מדובר במקצועות או בשיטת לימוד שהייתה באמת מסייעת לילד החסידי מבעלז להיכנס בעתיד לשוק התעסוקה הישראלי. ועדיין, למשרד החינוך היה חשוב לחתום על המתווה, בעיקר בשביל ה"הצהרה" שחסידות כה גדולה עוזבת את מוסדות הפטור ומצטרפת ללימודי ליבה.
אז על מה מדברים הפוליטיקאים החרדים? על תיקון עוול שנמשך שנים ארוכות. השוואת תקציבי החינוך החרדי לפי אחוז לימודי הליבה בכל מוסד ומוסד.
בשנת 2002 הקימה שרת החינוך דאז, לימור לבנת, ועדה מיוחדת בראשות פרופסור שמשון שושני. הוועדה הוקמה כדי לבחון מחדש את שיטת תקצוב מוסדות החינוך היסודיים. ועדת שושני קבעה כי יש לתקצב את מוסדות החינוך החרדיים לפי אחוז לימודי הליבה.
במגזר החרדי יש את מוסדות המוכר שאינו רשמי (מוכש"ר), שם לומדים 75% לימודי ליבה ואת מוסדות ה'פטור' הלומדים 55% לימודי ליבה. במשך שנים הדוח לא יושם על המוסדות הללו, כעת החרדים מבקשים לתקן עוול ארוך שנים. דורשים ליישם את דוח שושני. זה ותו לא.
במשך שנים החרדים לא העזו לדרוש את יישום המתווה. חששו מהתקשורת, מהפוליטיקאים משמאל. לא עוד. עם הקמת ממשלת בנט-לפיד וההסכם שנחתם עם רע"ם, החרדים למדו לעבוד. "הגיע הזמן להפסיק לספור את התקשורת, מה יגידו בתקשורת, מעכשיו נדרוש ונקבל כל מה שמגיע לנו", אומרים שוב ושוב חברי הכנסת החרדים.
לסיום, אדגיש: זה בסדר לפתוח דיון על לימודי הליבה במוסדות החינוך החרדים. בטח כשיש רבנים גדולים התומכים בזה, כדוגמת הרב עובדיה יוסף. אבל זה לא הדיון כעת. מה שהחרדים מבקשים זה ליישם את דוח שושני ולהפסיק להפלות את הילדים החרדים.
ועכשיו אליכם שרוצים באמת לדאוג לנוער החרדי. מי שמכיר את המגזר יודע שהגיל שבאמת אפשר להשפיע על עתיד הנוער הוא שלב ה׳ישיבה קטנה׳ - גיל 13/14. כיום יש אלפי נערים שמתקשים ללמוד בישיבה, ההורים רוצים לשלוח אותם לישיבה תיכונית חרדית, שייצאו עם תואר ומקצוע לחיים. אך הם צריכים להיפרד מאלפי שקלים בחודש על שכר לימוד. רובם מתקשים ומוותרים. כאן המדינה צריכה להתערב, לסייע להורים במימון הלימודים לנוער שבוודאות ייצא לשוק התעסוקה.
>>> ישי כהן הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"