כל שם חדש שייכנס הוא שם ישן שייפלט: אחרי הפריימריז בעבודה, כ-140 אלף מתפקדי הליכוד ניגשים הבוקר (רביעי) להצביע ולהכריע איך תיראה הרשימה בבחירות הקרובות. למרות שהגיעו בעבר ל-60%, שיעור ההצבעה הסביר שצפוי הוא 50%, וכל מתמודד שירצה "להבטיח" את מקומו בכנסת – יצטרך לפחות 20 אלף קולות. בתחתית הרשימה ישנם קרבות רבים, ונראה שלפחות 8-5 ח"כים מכהנים – לא ימשיכו בכנסת הבאה.
ישראל הולכת לבחירות - סיקור נרחב ב-N12:
- גפני משנה כיוון: "נלך עם נתניהו, גם לאופוזיציה"
- פיצוץ במגעים? הקרב על המקום השביעי בציונות הדתית: "מובילים בכוח לפילוג"
- סקר חדשות 12: אחרי המבצע בעזה - אין שינוי במפת הגושים, שביעות רצון גבוהה מלפיד וגנץ
- האירוע היחיד שיכול לשבש לנתניהו את הקמפיין כבר מעבר לפינה | פרשנות
בעבודה הגיעו אתמול לשיעור הצבעה של 57%, על אף שכל מה שנדרש כדי להצביע היה להושיט יד אל הטלפון. בליכוד אמנם הגיעו בעבר ל-60%, אבל זה היה בחורף ולא בחודש אוגוסט. הפעם נראה ששיעור ההצבעה ההגיוני שצפוי הוא 50%, אך בכל מקרה אל תופתעו כששעת סיום ההצבעה תידחה.
מה שמביא אותנו למספרים. כ-70 אלף מצביעים (לפי שיעור ההצבעה הצפוי) משמעותם שכניסה לכנסת תדרוש לפחות 20 אלף קולות. פחות מזה, והידרדרת למקום החמישים, הספק נורווגי. ראשות הרשימה תדרוש כבר 40 אלף קולות, עליה מתחרים יריב לוין, ישראל כ"ץ ואמיר אוחנה.
למרות הקרב על ראשות הרשימה, הקרב בתחתית מעניין הרבה יותר. ראשית, נתניהו ניתק את הקשר שבין זכייה במקום גבוה ובין תפקיד בכיר בממשלה. שנית, המשמעות היא סיום הקריירה הפוליטית. בליכוד מתפתח "בית מטבחיים": 8-5 ח"כים ילכו הביתה, לפחות. נתניהו מקדם את בועז ביסמוט וארז תדמור, ואילו דני דנון וגלעד שרון מחפשים את דרכם בארצית בלי שריון. כל שם חדש שייכנס הוא שם ישן שייפלט. ההנחה היא שהערב צפויים חילופי דורות בהיקף משמעותי ביותר, כזה שלא נראה שנים.
בנוסף לכך, במפגן של אקטיביזם שיפוטי שלא נראה שנים, פסל הלילה בית המשפט המחוזי בתל אביב את המועמד דודו לניאדו, שהורשע בפריצה ובחטיפה. נתניהו התערב בהחלטת בית הדין של הליכוד, וגם דילג על הזכות לבחור ולהיבחר. קודם לכן, במפגן שלא נראה כמותו שנים, התערב בית הדין באופן שהקשה מאוד על יריבי נתניהו. איש אמונו של אדלשטיין איבד מקום בטוח ברשימה, ואיתו נפסלו שורת מועמדים מאתגרים אחרים - וגם שיטת הבחירות שונתה. יש שופטים בתל אביב, בטח אמרו בלשכת ראש האופוזיציה.
פני סיעת הליכוד מוכרעים לא פעם במחוזות. משם באו הכוכבים ומשם באו גם הבושות. המחוזות הם נבחרת הנוער, שממנה עולים בליכוד לבוגרים. העברת ההכרעה למתפקדים על חשבון קומץ חברי מרכז אמורה לעזור לצמצם את הפדיחות. עם זאת, המחוזות הם עדיין הדרך של בכירי התנועה להשחיל את עוזריהם, מקורביהם, אחיהם, לפעמים נשותיהם, ולבנות סיעה בתוך סיעה.
מחקר מעניין הראה שחכמת ההמון לא עובדת בפוליטיקה. רשימות שתוכננו במוחו של אדם אחד היו ייצוגיות יותר, מגוונות יותר, מאשר הבחירה של מאות אלפים. זו עוד דוגמה לחוסר ההגינות נגד מפלגות דמוקרטיות: הן משקיעות הון, מתישות עצמן בהליך פנימי במקום להתניע את הבחירות, מסתכנות בתפוח רקוב במקום באוסף פירות מהונדסים גנטית שאפשר להציג לראווה בדוכן. אבל כחלוף 30 שנות פריימריז בישראל, על אף הפגמים הקשים ובמיוחד כאשר ממול נוסדות עוד ועוד תנועות דיקטטוריות, ברור מה עדיף. עדיפה דמוקרטיה רעועה ורועשת, בליכוד ובעבודה, בציונות הדתית ובמרצ, על דיקטטורה נקיית חפתים כמו במפלגות האחרות.