הרצח המזעזע של ילנה גרנברג ז"ל קורע את הלב. ילנה היא הנרצחת ה-17 מאז תחילת שנת 2022. מדי שבועיים בממוצע נרצחת בישראל אישה בתוך מערכת יחסים.
הרצח הציף ברשתות החברתיות גל של תגובות, שהתייחסו לכך שהחשוד ברצח חיזר אחריה והיא סירבה, וביקשה "להישאר ידידים". צריך לומר, הציבור לא צריך לחשוש כעת מחיזורים רומנטיים או מסירוב להם. כן צריך וחובה ללמוד לזהות את "חמשת תמרורי האזהרה של פורום מיכל סלה", ולדעת להבדיל בין שליטה לבין אהבה. קנאה אובססיבית והתמכרות לשליטה בבת הזוג זו אהבת שקר וזוגיות רעילה שעלולה להיות בה מסוכנות. גם בפרידה - כדאי שלא לעשות זאת לבד וכן לפנות ולקבל ייעוץ וליווי ממומחית אלימות במשפחה במוקד 118, או 6724*.
במערכת יחסים שבה הוא התמכר לשליטה בה ובסדר יומה בצורה אובססיבית, שכיח שהוא, היא והסביבה מבלבלים את המעשים בקנאה שמקורה באהבת אמת. הבלבול מגיע גם ממסרים שמגיעים מהתרבות הפופולרית ומציגים מערכות יחסים כאלו כנורמטיביות. למעשה, מדובר באהבת שקר. בן זוג כזה הוא נרקסיסט שזקוק לשליטה בבת זוגו. מבחינתו, כל כולה רק שלו יום-יום, כך שיתמלא הריק שבתוכו. זהו אדם שלובש מסכות כדי למצוא חן, ולכן מתגלה אצלו דו-פרצופיות וקצוות התנהגות.
איך נדע שזו אהבת שקר? אדם שאוהב אותך באמת רוצה שיהיה לך טוב, שתגדלי, תתפתחי, תתחזקי. הוא יפרגן לך לצאת ליהנות עם חברות (גם בלעדיו), לקחת את הנסיעה לחו"ל שהציעו לך בעבודה (בדיוק כמו אהבה של הורה לבתו, שרוצה שהיא תגדל ותצליח). אדם שמכור לשליטה בך יגרום לך רגשות אשם על הדברים הללו ויבקש להקטינך ולמנוע ממך עצמאות, למנוע ממך להתרחק ממנו. הוא יבודד וירחיק אותך ממקורות התמיכה שלך.
זיו רז, מומחה לאלימות במשפחה, שיתף אותי בנייר לקמוס לזיהוי: "כאשר רגש הופך למעשה". כך, למשל, כולנו יכולות לכעוס. עם זאת, כאשר הכעס הופך למעשה - למכה - זה תמרור אזהרה. כך גם לגבי קנאה: כאשר היא באה לידי ביטוי במעשה כמו חיטוט בטלפון ומחיקת מידע - זה תמרור אזהרה. אלימות בזוגיות זה דפוס קבוע, ולכן אפשר לעשות זיהוי, מניעה והצלת חיים.
>>> לילי בן עמי היא אחותה של מיכל סלה ז"ל שנרצחה בביתה, מנכ"לית 'פורום מיכל סלה'