ועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון, שלחה היום (שלישי) הודעות אזהרה לבכירים בדרג הפוליטי ובדרג המבצעי בזמן האסון - ובהם ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה ומפכ"ל המשטרה קובי שבתאי. קצינים בכירים ביותר במשטרה, ובהם מפקד מחוז צפון שמעון לביא שכבר הודיע על התפטרותו בחודש יוני השנה, קיבלו גם הם אזהרות מהוועדה. מהן ההשלכות ומה השלב הבא אחרי שליחת מכתבי האזהרה - N12 עושים סדר:
מה המשמעות של מכתבי אזהרה?
עם הגעת מכתב האזהרה, יודע הגורם המקבל שהוא עלול להיפגע מהמסקנות הסופיות של הוועדה. כדאי לזכור שאין הדבר אומר בהכרח שהמסקנות יתייחסו לכל אחד ממקבלי המכתבים.
מה מכתבי האזהרה כוללים?
מכתבי האזהרה מבהירים לעדים איך ובאיזה תרחיש הם עלולים להיכלל במסקנות הסופיות. חברי הוועדה מסבירים לאותם גורמים שזה תלוי אם חברי הוועדה יגיעו, בסופו של דבר, לכלל מסקנה שפעלו כפי שמתואר במכתב. למשל, על נתניהו נכתב שהוא לא פעל כמצופה כראש ממשלה - וכך גם אוחנה כשר לביטחון פנים.
על נתניהו נכתב: "כמי שכיהן כראש ממשלת ישראל למשך למעלה מ-12 שנים רצופות, בתקופה הרלוונטית ידע ראש הממשלה לשעבר נתניהו, או שהיה עליו לדעת, כי אתר קבר הרשב"י במירון מטופל במשך שנים בצורה לקויה, שעלולה ליצור סיכון למשתתפים הרבים בהילולה המתקיימת מדי שנה בל"ג בעומר. ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא פעל כמצופה מראש ממשלה לתיקון מצב דברים זה. זאת, על אף שהנושא עמד במוקד דוחות חמורים של מבקר המדינה, שהנושא מערב מספר משרדי ממשלה ושהוא הובא לשולחן הממשלה במספר הזדמנויות בשנים שונות. בתוך כך, ראש הממשלה לשעבר נתניהו לא דאג למעקב יעיל אחר טיפול הממשלה בעניין".
על אוחנה, כתבה הוועדה: "השר לביטחון הפנים לשעבר לא פעל כמצופה משר לביטחון הפנים כשגיבש את דעתו באשר לקיום ההילולה במירון בל"ג בעומר ללא הגבלת קהל, ואף נתן לכך ביטוי פומבי, מבלי שהדבר נבחן בעבודת מטה מסודרת בנוגע למכלול המשמעויות, לרבות בחינת חלופות שונות באשר לאופן קיום ההילולה. בהמשך, כשהיה בפני השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה מידע בנוגע לסכנות הצפויות במהלך ההילולה, ובפרט לסכנות הנובעות מרמת הצפיפות שהייתה צפויה במקום, לא פעל כמצופה מתפקידו ביחס למידע זה. השר לביטחון הפנים לשעבר אוחנה לא נתן משקל ראוי לחומרת הסכנות, לא שאל שאלות מספיקות בעניין, ולא ביקש לבחון מחדש את ההחלטה שלא להגביל קהל. משנותרה על כנה החלטה זו, לא ביקש מהמשטרה לבחון ולהציג לו דרכי פעולה אחרות להפחתת הסכנות".
מה יקרה עכשיו?
לאחר שליחת מכתבי האזהרה, הגורמים שהוזהרו יוזמנו פעם נוספת בפני כדי להעיד בפני הוועדה. הפעם כשהם כבר יודעים שייתכן ומסקנות הסופיות של הוועדה יתייחסו לאופן התנהלותם. אותם גורמים רשאים כעת לצרף אליהם עורכי דין.
ומה השלב הבא?
לאחר מכן הוועדה תגבש את הדוח הסופי. במסגרת הדוח הזה היא תפרסם מסקנות שיכולות לכלול הן המלצות אישיות בנוגע לאחד הגורמים המוזהרים, והן המלצות מערכתיות כדי להפיק לקחים.
מה המשמעות של שליחת מכתבים גם לגורמים פוליטיים?
נראה שוועדת החקירה הממלכתית לחקר אסון מירון בחרה להתמקד בליקויים המערכתיים, ולא להפיל את האשמה רק על הש"ג.
הבכירים שקיבלו מכתב אזהרה:
ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו
השר לביטחון הפנים לשעבר אמיר אוחנה
השר לשירותי דת לשעבר יעקב אביטן
המפכ"ל קובי שבתאי
מפקד מחוז הצפון שמעון לביא
תנ"צ בדימוס שלום אביטן, מפקד מרחב עמקים
תנ"צ מוריס חן, ראש חטיבת אבטחה ורישוי במשטרה לשעבר
סנ"צ אסף מנצור, מפקד תחנת נוף הגליל
רב-פקד שמואל פיאמנטה
פקד אסף שייך
עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל
עודד פלוס, מנכ"ל המשרד לשירותי דת לשעבר
יוסף שוינגר, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים
הרב שמואל רבינוביץ', יו"ר ועדת החמישה הממונה על המקומות הקדושים
אינג' עאמר חילילה, מהנדס הבטיחות של הילולת הרשב"י
ראובן בן גל, מנהל האבטחה הראשי של ההילולה
שמעון מלכה, מנהל אבטחה בהילולה
מאיר קרליבך, מנהל פעילות עמותת "הכנסת אורחים"