ש: הבית הלבן מעריך שאירן מסוגלת לייצר פצצה גרעינית בתוך שבועות ספורים. האם צריך להבין את הצהרתו כפי שהיא, או שמדובר בתהליך שיווק מדיניות הבית הלבן שאומרת - חייבים לקדם את עניין הסכם הגרעין?
אני חושב שאלו שני הדברים יחד. הבית הלבן, באמצעות דוברו, לא יכול להרשות לעצמו שלא לדייק בדברים. זו לא כל התמונה. אני מניח שהבית הלבן מדבר על אותו סף גרעיני הנוגע להעשרה בלבד. משמעות הדבר היא שמחודש פברואר בשנה שעברה, תכף שנה, אין פיקוח עמוק ואמיתי על סוגיית ההעשרה.
דווקא הפיקוח על ההעשרה הוא זה שהרתיע את אירן שלא לעבור את הקו המותר בזמן ההסכם הקודם. גם לאחר שנשיא ארצות הברית החליט לצאת מההסכם בחודש מאי, 2018, הם רצו להיות במצב שבו הם לא יוצאים ממנו לגמרי.
המשמעות, שמבוססת על נתוני מודיעין, אומרת שסוגיית ההעשרה כמעט והושלמה. בין אם מדובר ב-60 אחוז אורניום מועשר או 90 אחוז, זו כבר שאלה מינורית. מדובר בשבועות בלבד.
עם זאת, עדיין יש דרך לעבור בין השלמה והשגת אורניום מועשר הנדרש לפיתוח הפצצה, לבין פיתוח פצצה. כתוצאה מכך אנחנו רואים שהאמריקנים עוסקים בשני תאריכים: שבועות - שנוגעים להעשרה, ושנה עד שנתיים בעבר כשכעת מדברים כבר על פחות משנה - בסוגיית הפצצה הראשונה שתיבנה.
ש: רק סוגיית הסנקציות נשארה כאבן הנגף בין אירן לארצות הברית בדרך לחתימת ההסכם. האם האמריקנים, הלהוטים להשיג הסכם חדש, יתפשרו בנושא הסנקציות?
האמריקנים רוצים הסכם, נקודה. זה לא בסדר העדיפויות של ארצות הברית, כעת, לעסוק בנושא האירני. הם רוצים לנסות ולממש את האחריות, מצד שורה של נשיאים, שאירן לא תורשה להשיג נשק גרעיני. כתוצאה מזה, אני חושב, שכל המאמצים שמבוצעים כעת הם בכיוון הזה.
בסופו של דבר, ארצות הברית רוצה שקט. יש לה את המשבר בין אוקראינה ורוסיה, המשבר הכלכלי ושרידי משבר הקורונה. זה מה שחשוב לארצות הברית, פחות חשוב לה כעת מה קורה באירן.
>>> אלוף במילואים אהרון זאבי פרקש הוא ראש אמ"ן לשעבר