השבועות האחרונים היו קשים לחברה הישראלית כולה, לחברה הבדואית ולאלו מאיתנו שעיקר עיסוקם היומיומי הוא בקידום חיים משותפים ושותפות גורל. חשוב לציין את מה שקצת אבד בשיח הציבורי של הימים שחלפו מאז הפיגוע המזעזע בבאר שבע והפרסומים האחרונים - החברה הבדואית מגלה רצון עז וגובר להשתלב בחיי החברה והכלכלה במדינה ובמהלך השנים היא טוותה קשרים הדוקים בתחומי חיים רבים עם החברה היהודית ועם המדינה בכללותה, כמו חינוך ואקדמיה, תרבות, בריאות, כלכלה וספורט - זאת מתוך אמון מלא שזוהי הדרך לחיים משותפים.
המודל של חיים משותפים בא לידי ביטוי גם בנגב – ביחסי מסחר משותפים, עבודה, חברה, וכן – גם בחברויות אמת בין בדואים ליהודים. הפיגוע הרצחני והאכזרי בבאר שבע פגע בכולנו, בדואים ויהודים, שחיים במרקם החיים המשותף בנגב. עמדותיו ומעשיו של הרוצח בבאר שבע אינם מייצגים את החברה הבדואית ולא את תושבי הנגב כולו. יהודים ובדואים כאחד, הזדעזעו והתאבלו על הנרצחים החפים מפשע וביקשו לשלוח תנחומים וחיבוקים למשפחות האבלות.
כנשות חינוך וכתושבות הנגב, מדובר באחריות של כולנו לשמור על המרקם החברתי המיוחד הזה - למעננו ולמען ילדינו. דווקא בנקודת השבר הנוכחית, ניתן למצוא פיסות של אופטימיות שנובעות מהתהליכים החיוביים והמבורכים אותם הרגשנו בעיקר בשנה האחרונה על רקע משבר הקורונה וההתפתחויות הפוליטיות.
באמצעות עבודה משותפת, דיאלוג מכבד, הערכה הדדית, ובניית אמון הדדי, נוכל ליצור חברה שיודעת להכיל אחד את השני למרות הפערים ומשקעי העבר בין האוכלוסיות. אנו חייבים להמשיך ולפעול למען דו-קיום אמיתי שהוא כולו ניצחון לכולנו.
לחבר את הנגב - ותושבי הנגב
מערכת החינוך היא הפלטפורמה בה אנו פועלות במשותף כדי לחזק את היחסים ולהקנות לדור העתיד ערכי סבלנות, הכלה, דו-קיום והטמעה של תקווה משותפת לחיי שלום ואחווה. בשנים האחרונות, נבנתה קואליציה של שותפים הפועלים במטרה לקידום איכות החינוך בחורה: פדרציית קליבלנד, קרן רש"י יחד עם המועצה המקומית, בית יציב, ובחיבור הדוק לתוכנית הלאומית למצוינות בפריפריה של משרד החינוך. האקוסיסטם שנבנה פועל לחיזוק רמת ההוראה – למידה על ידי פיתוח מקצועי וחדשני לצוותי ההוראה, לצד עדכון התשתיות הייחודיות בדמות מרחבים טכנולוגיים, המותאמים למאה ה-21.
לנו ברור כי חיזוק מערכת החינוך הערבית-בדואית היא הדרך לקידום מוביליות חברתית-כלכלית. הפוטנציאל הטמון בהשכלה ובחינוך כאמצעי לקידום הקהילה ולהבניית שיח רב-תרבותי כבסיס לדו קיום יציב. אנו קוראות לחברה הבדואית-ערבית ולחברה היהודית לזכור שאף אחד מאתנו לא הולך לשום מקום – זהו ביתנו המשותף.
מילותיו של מבקר המדינה מאוגוסט 2021 משקפות את הנושא הכאוב והחשוב "מיצובם של הערבים-בדואים בנגב כיום כקבוצה הענייה ביותר בישראל, מטיל על ממשלת ישראל את האחריות לפעול ולאפשר להם להיחלץ ממצבם ולהעניק להם, ובייחוד לדור הצעיר, את הכלים הדרושים ואת התשתיות הפיזיות כדי להתמודד בהצלחה עם אתגרי העתיד".
אנו מפצירות בקובעי המדיניות לחזק את החיבור, בעת הזו, בין תושבי הנגב לכלל החברות באוכלוסייה, ולהוות מודל להרגעת הרוחות. אך מעבר לכך, ישנו צורך אדיר בבניית תוכנית אסטרטגית לשיפור והשקעה במערכת החינוך, המהווה נדבך משמעותי בתהליך, הן בהיבט של גיוס כוח אדם והכשרתו, והן בכל הנוגע להתאמת התשתיות לצורכי המאה ה-21 - כל זאת כדי לצמצם את הפערים שנוצרו לאורך השנים ואשר מקשים על החברה הערבית-בדואית בנגב להשתלב בשוק העבודה הישראלי. שינוי המצב הינו הכרחי ויפה שעה אחת קודם.
החברה הבדואית עולה לכותרות ונתפסת על פי רוב כבעלת דימוי שלילי הקשור בפשיעה, גניבות, ולאחרונה בנושא הנטיעות בנגב. לא כך במציאות החיים היומיומית, אני פוגשת אנשים ונשים שרובם המוחלט רוצים להשתלב בחברה הישראלית ולחיות חיים משותפים.
גם אנחנו מהוות הרבה יותר מקולגות אחת עבור השנייה, אנו חברות אשר משתפות באתגרים, הזדמנויות, שמחות ורגעי עצב. ההיכרות בנינו הבהירה לשתינו כי המשותף גדול מהשונה, ערכי הליבה שלנו דומים ואנו פועלות באותו השדה החינוכי עם מטרות זהות לשפר ולקדם עתיד טוב יותר לילדנו במדינת ישראל.
>>> וופאא עטאונה אבו-שארב משמשת כמנהלת בית הספר 'אלזהראא' בחורה
>>> ד"ר מאיה לוגסי בן-חמו היא סמנכ״לית מו״פ וחדשנות בית יציב מיסודם של קרן רש״י ועיריית באר שבע