מה פוטין רוצה? רק פוטין יודע. למה פוטין מתכוון? תלוי את מי שואלים.
מקור הכותרות הצעקניות הבוקר (ראשון) על המלחמה הצפויה הוא הבית הלבן בוושינגטון. דומה שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן יצא בסוף השבוע לקמפ-דיוויד כשהוא נחוש להוכיח לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין שהוא רואה לו הכול. כל רשויות הממשל פתחו בבליץ-קריג של הצהרות על מתקפה רוסית קרבה ובלתי נמנעת על אוקראינה.
מבלי לדעת באיזה תוכנות האזנה או רוגלות משתמש ה-CIA, על פי המידע שהועבר לתקשורת האמריקנית סוכנות הביון המרכזית יירטה תשדורות לכוחות הרוסים שנערכים על הגבול עם אוקראינה, בהן נכללו הנחיות לתקיפה כבר בימים הקרובים.
לפי המידע שמוזן מוושינגטון, פוטין החליט פעם נוספת לפתוח מלחמה בזמן שמתקיימים משחקים אולימפיים. הנשיא ביידן, שלמרות המידע המודיעיני הברור שמונח בפניו, לכאורה, שב ומבהיר עד כמה הוא נחוש שלא להציב אפילו חייל אמריקני אחד על אדמת אוקראינה אל מול הפלישה הרוסית המסתמנת, לא מורה על מתקפת מנע, אלא על פרסום מנע.
נשיא צרפת עמנואל מקרון, לעומתו, רגוע יותר. ביום רביעי הוא נועד בקרמלין עם פוטין במשך כחמש שעות לשיחה פנים אל פנים, ככל שניתן לתאר כך את הישיבה משני צידי שולחן שאורכו ארבעה מטרים. הצרפתים מסבירים שמקרון סירב לעבור בדיקת PCR בקרמלין, כדי לא להשאיר לרוסים את טביעת ה-DNA שלו. תחת זאת הסכימו השניים לריחוק חברתי שנדרש בימי הקורונה. לא מדובר בטקס השפלה, מדגישים בארמון האליזה. אתמול, שבת, המשיכו מקרון ופוטין לשוחח בטלפון מהנקודה שבה הפסיקו.
נשיא צרפת פחות אלרמיסט מנשיא ארצות הברית. הצרפתים מעריכים שאין סימנים לכך שהפלישה הרוסית לאוקראינה קרובה ובלתי נמנעת. כמי ששם את כספו היכן שפיו נמצא, פרסמה צרפת אזהרה מתונה הרבה יותר לאזרחיה. צרפת המליצה שלא לבקר עכשיו באוקראינה בשל המצב המתוח, אך לא קראה לאזרחי צרפת לעזוב מיד ולא סגרה את השגרירות בקייב כפי שעשתה ארצות הברית ומדינות רבות בעקבותיה. למרות הגישה התבהלנית, פחות נדמה שמקרון לא יצא מהשיחות הארוכות שניהל עם פוטין כשהוא מצליח לקדם במשהו את פתרון המשבר.
אימפריות עלו ונפלו, בריתות נקשרו והופרו. גם בעידן שבו מסרים תקשורתיים חוצים מקצה העולם עד קצהו בהרף עין, עדיין מתקשים במערב להבין מה מנחה את האיש החזק ברוסיה. ביידן מאיים על פוטין בתגובה מהירה וכואבת, ומכוון לעיצומים כלכליים שכמוהם לא חוותה המדינה האדירה הזאת. עם זאת, ביידן, שהוא מנהיג הוותיק והמנוסה בברית נאט"ו, חושבת מערבית. כל חייו הבוגרים התנהלו בין מערכת בחירות אחת לאחרת. הוא תמיד פעל בשביל הציבור שבחר בו וניסה לשכנע ולהרחיב את בסיס התמיכה שלו. ביידן יודע שמדי יום עליו לתת דין וחשבון - אקאונטביליות קוראים לזה במערב.
מתוך עולם המושגים שלו, מאיים ג'ו ביידן על ולדימיר פוטין, שהוא לא רק האיש החזק ברוסיה, שהיא המעצמה השנייה בגודלה בעולם, הוא גם אחד האנשים העשירים בעולם. פוטין לא דואג לאופן שבו ישתקפו החלטותיו בתקשורת, שתשפיע בסופו של דבר על ציבור הבוחרים. ברוסיה התקשורת לא חופשית והבוחרים לא בוחרים. הדוברים הרוסיים מדגישים שהמערב בהיסטריה וברגע שיסתיים התרגיל הנרחב על גבול אוקראינה יחזרו הכוחות לבסיסם. מאידך, הם שבים ומזהירים שבעקבות ההצהרות של ביידן האוקראינים עלולים לעשות מהלך שגוי שיצית להבות.
מה פוטין רוצה ואיך הוא מתכוון לבצע את זה רק הוא יודע. יחליט כך או אחרת, את דעת הקהל שלו הוא לא צריך לרצות. הוא לא יידרש לתת הסברים. מכונת התעמולה המשומנת תדע לנמק ולשווק כל מהלך. פעם קראו לזה פרופגנדה. היום זו הנדסת תודעה.
סיקור שוטף ב-N12: