אחרי 4 שנים בהן לא עלה שכר המינימום, הוא יעלה החל מחודש אפריל באופן מדורג עד שיגיע ל-6,000 שקלים בשנת 2025.
אז איך תיראה התוכנית? שכר המינימום עומד כיום על 5,300 שקלים, שהם 29.12 שקלים לשעה. ב-1 באפריל יעלה שכר המינימום לחודש במאה שקלים, וכך גם בשנה הבאה. בשנת 2024 שכר המינימום יעלה ב-200 שקלים, ובשנת 2025 הוא יעלה בשתי פעימות עד שיגיע בסוף השנה ל-6,000 שקלים בחודש.
המשמעות של העלאה של 100 שקלים בחודש לעובדים בשכר מינימום היא עלייה של 54 אגורות לשעה בלבד. תנועת "עומדים ביחד" שפועלת להעלאת שכר המינימום, כלכלנים וגם חברי כנסת דורשים להעלות כבר עכשיו את שכר המינימום ל-6,000 שקלים.
אחת הטענות המרכזיות של המתנגדים היא שעלייה ניכרת, בבת אחת, תביא לפגיעה קשה במעסיקים, בטח אחרי שנתיים קשות תחת משבר הקורונה. לטענתם, מצב זה יביא, בסופו של דבר, גם לעלייה באבטלה. מנגד, התומכים בהעלאה המיידית טוענים שיש מספיק מחקרים בעולם שדווקא מראים את ההפך: במדינות שהעלו את שכר המינימום, האבטלה לא גדלה וגם כוח הקנייה עלה.
בהתבסס על קצב עליית המחירים הנוכחי, המשמעות בשנים הקרובות של תוכנית הדרגתית כזאת תהיה הקפאה של השכר ולא באמת עלייה ריאלית שלו.
אם שואלים את פרופסור דן בן דוד, מומחה לכלכלה באוניברסיטת תל אביב, גובה שכר המינימום הוא רק פלסטר שמדינת ישראל כל כך אוהבת לשים על הבעיות האמיתיות. אם רוצים באמת לעזור לעובדים החלשים במשק, צריך קודם כל לאכוף את החוק - מה שלא קורה בישראל בכלל. בנוסף, צריך לקדם מס הכנסה שלילי כדי לתמרץ עבודה בקרב בעלי הכנסה נמוכה. כך לא רק המעסיקים יישאו בנטל, אלא המדינה - מהכספים של הציבור.
כדי להביא לשינוי אמיתי צריך לעשות טיפול שורש יסודי, אך לצערי אנחנו עדיין לא שם.