אם נתניהו אכן ילך לעסקת טיעון, שאחריה גם ייקבע לו קלון, עולות מכך משמעויות רבות באשר לזכויות שיישללו ממנו. המאבטח, הרכב וכל התנאים שהוא זכאי להם כראש ממשלה לשעבר יילקחו ממנו. אבל מעבר לכך, נתניהו מסתכל גם על המוניטין שלו ואיך העניין ייתפס גם בהיבט ההיסטורי, ולכן סעיפי ההרשעה הסופיים חשובים עבורו. ומה חושבים בני משפחתו על העסקה?   

התיאור הרווח בפי רבים בעסקת הטיעון עם נתניהו הוא שעורכי הדין תומכים בה ובני המשפחה מתנגדים. אלא שזה לא נכון. גם מקרב בני המשפחה יש מי שסבורים שבמקרה הזה צריך ללכת לעסקה. מצד שני, אולי מכיוון שבן כספית פרסם את הידיעה הראשונה, יש טענה בקרב תומכי נתניהו שהכול ספין, ובעצם אין מגעים רציניים.

בנימין נתניהו בבית המשפט המחוזי בירושלים (צילום: אמיל סלמן)
יילך לעסקת טיעון? נתניהו בבית המשפט | צילום: אמיל סלמן

טענתם של אלה שחושבים שהכול ספין, היא שהפרקליטות, או נתניהו בעצמו, מתכוונים להשתמש במשא ומתן הזה בהמשך מבחינה משפטית. לדעת אותם אנשים, נתניהו יטען שהוויתור על סעיפי השוחד ועל תיק 2000 במסגרת ההסדר שאמור היה להיחתם, יאפשר לבית המשפט לפסוק באופן דומה גם בהרשעה.

ראשית, חשוב לומר, לא מדובר בספין. יש מגעים אמיתיים וזה משא ומתן מאוד רציני. גם הטענה שהפרקליטות או נתניהו משתמשים במשא ומתן כדי להרוויח נקודות להמשך חסרת היגיון. אם בוחנים את פרטי פרשת קצב, למרות ההבדל העצום בפרטי התיקים, נוכחים לדעת שבמקרה הזה עסקת הטיעון שלא נחתמה לבסוף לא הייתה דומה בכלל להרשעה של השופטים בערכאה האחרונה.

הפרקליטות הציעה לקצב עסקה שהפכה אישום באונס לנגיעה בברך. קצב החליט לוותר על זה, והסוף ידוע – בית המשפט הרשיע אותו באונס, והוא גם נכנס לכלא. סיכומו של עניין, אם הפרקליטות או הצד שלך נתניהו חושבים שהם ירוויחו מעצם המשא ומתן - טעות בידם.

דבר נוסף שחשוב בהקשר עסקת הטיעון - לנתניהו חשוב איך הוא ייראה בהיסטוריה לאחר הרשעה כזאת, וגם זה חלק משיקוליו. באשר לקביעת הקלון, המשמעות של סעיף כזה היא שהתנאים שלו כראש הממשלה לשעבר נשללים ממנו. ואלה תנאים טובים מאוד - מאבטח, רכב ועוד.

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט (צילום: תומר נויברג, פלאש 90)
מנדלבליט - יסיים את הקדנציה בסוף החודש ללא עסקה עם נתניהו? | צילום: תומר נויברג, פלאש 90

כל חילוקי הדעות סביב השאלה אם הדיון על הקלון יהיה עכשיו או בוועדת הבחירות הם חילוקי דעות מדומים. כי אין אדם שחושב שיו"ר ועדת הבחירות הבאה, לא משנה מי זה יהיה, או שופט בית משפט עליון יאשרו למישהו שהודה על העבירות האלה לכהן כחבר כנסת ב-7 השנים הבאות.

מעבר לכך, החשש העיקרי של נתניהו מעסקת טיעון הוא מכך שהעסקה תיפסל על יד בית המשפט העליון, כי הוא עוד יכול להחליט לפסול אותה. מכיוון שכך, משפטנים בכירים מאוד בדימוס נמצאים בסוד העניינים כדי לתת מעין גיבוי מרחוק לסוגייה הזו אם וכאשר היא תקרום עור וגידים.

מה חושבים חברי פאנל אולפן שישי על העסקה?

רינה מצליח: "עסקה מחפירה. הציבור הישראלי ישלם את המחיר"

"מדובר בעסקה גרועה ומחפירה", אומרת מצליח. "ומי שמשלם את המחיר זה הציבור הישראלי. העובדה שמנדלבליט, במין הינף יד, מבטל עבירת שוחד שעמדה בלב ליבו של כל מה שקרה בציבוריות הישראלית בשנים האחרונות מאז שהתפוצצה הפרשה הזאת זה דבר רע מאוד גם לשלטון החוק וגם לאמון הציבור בשלטון לחוק".

היא הוסיפה: "הלב עם תומכי נתניהו, כי נתניהו לא ניהל פה מאבק אישי של אדם פרטי מול מערכת המשפט. הוא ניהל פה קרב של קבוצה בציבוריות הישראלית אל מול מערכת המשפט. הקבוצה הזו, אם תהיה עסקת טיעון, ננטשת בצד. זה היה חמור כשהוא לקח אותם איתו, וזה גם חמור כשהוא נוטש אותם עכשיו ושהם לא יודעים באמת איך להגיב לעסקת הטיעון הזאת".

בועז ביסמוט: "הזדמנות אדירה"

"העסקה הזו היא הזדמנות אדירה", טוען ביסמוט. "יש פה איזו אנומליה כבר כמה חודשים, איזו ממשלה או דבר מוזר שקם לנו בראשות אדם עם כמה מנדטים. נתניהו לא יכול להרכיב ממשלה בגלל כתבי האישום האלה, אבל ליברמן, סער, בנט ושקד הם אנשי ימין. ובגלל שהם אנשי ימין, הם צריכים לבוא היום ולהקים ממשלת ימין כמו שהציבור בישראל רוצה".

דפנה ליאל: זו המשמעות הפוליטית של עסקת טיעון

"מהשיחות עם הפוליטיקאים אפשר לתאר עשרות תרחישים ליום שאחרי העסקה, בהנחה שאם היא תיחתם אז יהיה קלון ונתניהו יצטרך ללכת הביתה", מסבירה ליאל. "בליכוד ימנו קודם כל את חיים כץ כיושב ראש ארעי, ואחר כך מרכז הליכוד יבחר יושב ראש זמני חדש. הוא כמובן ינסה להקים ממשלה, אבל בקואליציה הנוכחית לא צפויים ללכת עם מי שיהיה רק יושב זמני. לאחר מכן יבחרו בליכוד יושב ראש קבוע, אבל זה צפוי לקחת לפחות 5-4 חודשים – ולכן בקואליציה מעריכים שהיא תצליח לשרוד את הטלטלה הזאת".

עוד אמרה: "עם זאת, יש גורמים בקואליציה שבהחלט רואים בממשלת ימין אחרת אפשרות פוטנציאלית. איילת שקד אמרה רק לפני כמה ימים שהיא נשאלה באופן כללי לא בהקשר של עסקת טיעון שכל אפשרות לממשלת ימין אחרת היא תעדיף אותה. אך יש גם גורמים בקואליציה, כמו בני גנץ, שהדבר הזה מחזק את התמיכה שלהם בממשלה הנוכחית. לסיכום – מפת האינטרסים משתנה".

מוחמד מג'אדלה: כך זה ישפיע על רע"ם

"כל הסיטואציה הזאת שבה רע"ם היא משפיעה, וצריך את ארבעת המנדטים שלה, נוצרה בגלל נתניהו", אומר מג'אדלה. "אם נתניהו לא קיים אז אין שום צורך בהם. אבל מנסור עבאס אומר השבוע בשיחות סגורות שיש לו הבטחות מהשותפוים הקואליציוניים שרע"ם תישאר בממשלה. גם אם תהיה ממשלת ימין עם 70 מנדטים, הבטיחו לו שרע"ם תשלים אותה ל-74".