במערכת הביטחון קיימו בשבועות האחרונים שורת דיונים על צעדים אזרחיים לקראת חודש הרמדאן עבור האוכלוסייה הפלסטינית - ובהם גם אישור תפילה בהר הבית, זאת לראשונה מאז פרוץ מגפת הקורונה. ישראל מתכננת הקלות נוספות.
סיקור N12:
- פיגוע דקירה בירושלים: שני שוטרים נפצעו
- פיגוע במתחם התחנה - המחבל נוטרל
- פיגוע בעיר העתיקה: המחבל הסתער בסכין על השוטרים
את זה עושה ישראל בניסיון להוריד את גובה הלהבות כשחודש הרמדאן, שחל השנה במקביל לחג הפסח, כבר הביא לעלייה במספר הפיגועים והניסיונות לפגע בשטחי יהודה ושומרון וירושלים, פיגועי השראה או חיקוי. צעירים פלסטינים, ששואבים השראה והתלהבות מההסתה ברשתות החברתיות, יוצאים לבצע פיגועים, בעיקר דקירה, אבל יש גם ניסיונות אחרים.
האלימות שהתפרצה סביב שיח ג'ראח, המשך עליית יהודים להר הבית והחג שמביא רבים להתקרב לדת ומספק השראה, הן הסיבות העיקריות, למי שמחפש בכלל סיבות. פיגועים היו ויהיו.
יותר מ-10 שנים לחנוכתם הרשמית של משרדי ארגון הטרור חמאס באיסטנבול, ובניגוד למצג הטורקי הרשמי, אין מדובר רק בפעילות פוליטית של חמאס. על פי השב"כ, מהמטה באיסטנבול יוצאות הנחיות לפיגועים בישראל בכלל ובתחומי יהודה ושומרון בפרט.
הפגישה בין ארדואן להרצוג, כולל הוצאת מספר פעילים בדרג בינוני מטורקיה בהוראת השלטונות, עוד לא הביאה לשינוי שרוצה ישראל - גירוש צמרת חמאס ממקום משכנה בטורקיה.
שב"כ וצה"ל העלו בשבועות האחרונים את מספר המעצרים. מדי לילה נתפסים מבוקשים או מוזהרים לבל ינסו לבצע פיגועים. זה בגזרת המפגעים הבודדים. במקביל, נחשפו באחרונה שורה של תשתיות חמאס ותאי טרור שתכננו פיגועים גדולים. מפיגועי ירי ועד החדרת מכוניות תופת ומטענים לערי ישראל.
המצב הכלכלי ברצועה קשה - זו לא רק הקורונה. בישראל מאמינים שבאמצעות בניית מחירי הפסד גבוהים ניתן להנמיך דרמטית את גובה הלהבות. כך יוצאים מדי יום 140 אלף פלסטינים לעבוד בישראל. כל אחד מאכיל בממוצע 10 פיות ומשלש את משכורתו בהשוואה לזו שייקבל בשכם, קלקיליה או ג'נין.
שיתוף הפעולה הביטחוני עם הרשות הפלסטינית נשמר היטב ועובד היטב. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים החלו לעבוד בשכם וג'נין, התעמתו עם חמושים, בעיקר אנשי תנזים, ומנעו בכך כניסת ישראל למבצע נרחב בשומרון נגד הטרור.
במקביל, הולכת ומתגברת המתיחות בין מתנחלים לפלסטינים. סכסוכים על שטחי מרעה, חלקות חקלאיות ומים. המאבק הזה, שלא נמצא בראש סדר העדיפויות הביטחוני, מסלים ומביא כמעט מדי יום לפעולות טרור יהודי ונקם פלסטיני. אירועי ידויי האבנים בכבישים עלו גם כן, כך גם מספר הפצועים משני הצדדים.
הרמדאן הוא רק תירוץ לאלימות שמתנהלת בשטחים לאורך כל השנה. בינתיים אין לאף צד רצון ללכת "עד הסוף" ולכלכלה משקל עצום בהורדת רף האלימות. אבל הכול שברירי. תמיד יכול לקרות פיגוע מספיק גדול, יהודי או ערבי, שישבור את הכלים. במקרה כזה, ניכנס שוב לסחרור של אלימות בלתי נשלטת.