1. עם התפרקותה של ברית המועצות ב-1991, הייתה אוקראינה המעצמה הגרעינית השלישית בעוצמתה בעולם, עם 1,900 ראשי נפץ גרעיניים. אוקראינה ויתרה על כלי הנשק הללו והחזירה אותם לרוסיה. בתמורה, ניתן לה ב-1994 "הסכם בודפשט", בו ערבו גם רוסיה וגם ארצות הברית לשלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה העצמאית. אלמלא ויתרו האוקראינים, לפני כ-30 שנה, על הכוח שהיה בידם, ספק אם פוטין היה עושה את מה שהוא עושה עכשיו.

  2. לפוטין אין אינטרס אמיתי לנסות ולשלוט באומה של כ-35 מיליון בני אדם, שרבים מהם יתנגדו לכיבוש רוסי. עם 150 אלף חיילים אי אפשר להחזיק באוכלוסייה שהצביעה ברוב של 90 אחוזים, בשעתה, בעד הינתקות מרוסיה. בשתי מלחמות בצ'צ'ניה הקטנה למד פוטין עד כמה זה מסוכן.



    אוקראינה היא כיום מדינה מרוששת, שהתוצר הלאומי שלה התכווץ בכמעט 50 אחוזים בעשורים האחרונים, ומגיע כיום לכ-90 מיליארד דולרים. זה מציב את המדינה בין אתיופיה לאנגולה בטבלאות הבנק העולמי. מאות אלפי צעירים עזבו את אוקראינה, שמספר תושביה קטן במהירות. לפי דיווח של דיוויד גולדמן, העיתונאי הבכיר של "אסיה טיימס", לא פחות מחצי מיליון נשים אוקראיניות נאלצות לעסוק בזנות בכל רחבי העולם. לאוקראינה אין גם אוצרות טבע, אם כי אדמתה השחורה מניבה יבולים גדולים של תבואות.

  3. פוטין, כנראה, מבקש לבצוע מאוקראינה את החלקים המובחרים שלה: את אזור הדונבאס במזרח, שבו יש רוב רוסי, ואולי גם את עיר הנמל מריופול של חוף ים אזוב - בניסיון להשתלט לגמרי על התעבורה הימית. מי יודע, אולי יפנה גם לאודסה, הנמל העיקרי של אוקראינה בים השחור.

    נכון שפוטין מבהיר זה מכבר, ואף חידד זאת עכשיו, כי לטעמו אין אוקראינה ראויה כלל להיחשב לישות נפרדת מרוסיה, אבל ספק רב אם הוא רוצה שחייליו יצעדו בשדרות הרחבות של קייב.

    ולדימיר פוטין נשיא רוסיה (צילום: רויטרס)
    אין לו אינטרס לשלוט בכל אוקראינה, הנשיא הרוסי פוטין | צילום: רויטרס


    מעבר טנקים במזרח אוקראינה  (צילום: רויטרס)
    תופסים ערים אסטרטגיות, טנקים רוסיים במזרח אוקראינה | צילום: רויטרס


  4. צריך לצפות שחיל האוויר הרוסי ישיג עליונות אווירית מלאה בשמי אוקראינה בתוך 72 שעות מרגע הפלישה, לכל היותר. רק אז יתבהר עד כמה עמוק יהיו התמרונים היבשתיים של השריון הרוסי. ההתנגדות שמגלים האוקראינים עד כה איננה תואמת את הבטחותיו של הנשיא זלנסקי.

  5. הבה נזכור מה שציין הבוקר ידיד חכם שלי בוושינגטון. מה השיג הנשיא ביידן בשנתו הראשונה? הוא שאל - ומיד השיב בעצמו. הוא הסגיר את אפגניסטן לידי הטליבאן, את אוקראינה לידי רוסיה ובתוך ימים יקצר את המרחק שבין אירן לפצצה גרעינית משנה בתקופת אובמה, ל-4-5 חודשים בלבד.

    עכשיו על ביידן להיזהר שלא להיגרר לטעות גאו-אסטרטגית ממש מונומנטלית - לדחוף את פוטין ואת הנשיא שי מסין ליפול זה בזרועותיו של זה. שותפות כזו היא התפתחות שהנרי קיסינג'ר הגדול, למשל, פעל לסכל ללא לאות. הוגה הדעות המפורסם מקאינדר כבר פסק שמי ששולט במאסה היבשתית הענקית של אירו-אסיה, הוא השולט בעולם ולאו דווקא מי שמושל באוקיינוסים.

    פוטין, זלנסקי, ביידן (עיבוד: רויטרס,AP)
    גורל אוקראינה יהיה דומה לאפגניסטן? | עיבוד: רויטרס,AP


    פוטין ושי שואפים לעצב סדר עולמי חדש גם באירופה וגם באסיה, להציב את הכלים מחדש ולשנות את הכללים. זהו אתגר ענק. אגב, כתוצאה מהמצב טורקיה עשויה לחפש דרך חזרה לחיבוק של נאט״ו, וזה יהיה נוח גם לנו.

  6. כשפרופסור סמואל הנטינגטון פרסם את מחקרו פורץ הדרך שבו צפה את "מלחמת הציוויליזציות", אחת הקביעות שלו הייתה שקו החוצה את אוקראינה ומפריד בין האורתודוקסים במזרח לבין הקתולים במערב המדינה - הוא קו השבר בהתנגשות התרבויות שחזה. במקומות שונים כבר הוכחה צדקת נבואותיו של הנטינגטון. נראה שעכשיו זה מתגשם גם באוקראינה.

מלחמה באירופה - סיקור N12: