בימים האחרונים יש מתיחות שיא בעולם לאור החשש מהתלקחות מלחמה בין רוסיה ואוקראינה, סיטואציה שיכולה להיגרר למלחמה עקובה מדם במעורבות של מדינות נוספות. במסגרת השיח הציבורי והתקשורתי בישראל על הנושא, דובר על ההשלכות העולמיות הרבות של המתיחות הזו על אוכלוסיית העולם, לרבות ההשלכות הכלכליות והצבאיות. עם זאת, נקודה חשובה לא פחות עברה מתחת לרדאר של כלי התקשורת בישראל: אם תפרוץ מלחמה בין המדינות היא עלולה להוביל למחסור ולמשבר מזון גם אצלנו ובשאר מדינות המזרח התיכון.
לאחרונה פורסם "מאזן אספקת המזון 2020" של הלמ"ס, שהוכיח את התלות הגדולה והבעייתית של מדינת ישראל במזון מיובא. מהנתונים עולה כי כ-87% מאספקת הדגנים בישראל (חיטה, שעורה, שיבולת שועל, כוסמין ועוד) מקורה בייבוא (אורז וחיטה לפסטה לא מיוצרים בישראל ומיובאים במלואם מחו"ל), וכך גם כ-91% מהדגים, כ-75% מאספקת הקטניות, הבוטנים והאגוזים, כ-62% מאספקת בשר הבקר - ויש למדינה גם תלות גבוהה ביבוא של סוכר וממתקים. הדגנים הם נדבך מרכזי בתזונתנו; דגנים ומוצריהם הם מקור עיקרי לאספקת ויטמינים ומינרלים לנפש ליום, והם מספקים כ-68% מהאספקה היומית של סיבים תזונתיים, כ-57% מאספקת הברזל וכ-45% מאספקת הפחמימות.
מהיכן מגיעים לישראל הדגנים? אולי לא ידעתם - מיליוני ק"ג של דגנים מגיעים לישראל מדי שנה מרוסיה ואוקראינה. במידה ותפרוץ מלחמה בין המדינות, אספקת החיטה לישראל צפויה להיפגע - ומדינת ישראל תהיה בבעיה גדולה. אגב, גם מדינות אחרות שקרובות יחסית אלינו, כמו מצרים ותוניסיה למשל, מתבססות על חיטה מרוסיה ואוקראינה; גם הן תסבולנה ממחסור, וכך גם לא נוכל להיעזר ב"טוב ליבן" להשלים את החסר.
כל אלה נתונים ציבוריים, וגם שרי האוצר והחקלאות חשופים כמובן למספרים - אך למרות זאת הם בוחרים לקדם את הרפורמה המתוכננת בענף החקלאות ואת הסרת המכסים על מוצרים חקלאיים. שני הצעדים הללו יביאו בהכרח לפגיעה בביטחון התזונתי של אזרחי ישראל, להקטנה משמעותית של התוצרת החקלאית המיוצרת בישראל ולהגדלת התלות ההרסנית בייבוא. מגדלי התפוחים והאגסים ברמת הגולן ובגליל העליון, החקלאים שמגדלים בעוטף עזה תפוחי אדמה וגזרים והמושבים בגבול הלבנון שמתבססים על הלולים למחייתם לא יוכלו לעמוד בהוצאות וייאלצו לנטוש את ענפי החקלאות ואת הגידולים - ולחפש את פרנסתם במקצועות אחרים.
מעבר לכך, המהלך לא יביא להורדת מחירים לצרכנים ולא יוריד את יוקר המחיה לאזרחים; ניסיון העבר מוכיח כי יבוא חקלאי לישראל רק מעשיר עוד יותר את כיסי הקמעונאים והיבואנים שגורמים לכולנו לשלם מחיר מופרז על המוצרים החקלאיים ומרוויחים מיליארדים על גבם של הצרכנים והחקלאים הישראלים.
שרי האוצר והחקלאות, לתשומת ליבכם: אם וכאשר תפרוץ מלחמה בין רוסיה ואוקראינה, או כאשר יתרחש חס וחלילה אסון עולמי כמו שניבא לאחרונה דוח מיוחד של הפאנל הבין-ממשלתי לשינוי האקלים של האו"ם לאור ההתחממות הגלובלית והשלכותיה, ישראל לא תהיה ערוכה להאכיל את תושביה. ואז, מהיכן יגיע היבוא החקלאי לישראל? מטורקיה, מצרים וירדן - מדינות עוינות שיצטרכו כמובן לשמור מזון לעצמן ולאזרחיהן בשעת משבר? אסור להגדיל עוד יותר את התלות של ישראל ביבוא ולפתוח את שערי המדינה ליבוא מסיבי וחסר רסן של תוצרת חקלאית זרה מחו"ל. האם קיימת תכנית חירום לאומית למצב שבו יש מחסור בדגנים, או במוצרים אחרים?
עדין לא מאוחר לחשב מסלול מחדש. במתווה הנוכחי שלה, הרפורמה לא תוריד מחירים לצרכנים, תחסל את החקלאות בישראל, תפגע בביטחון התזונתי של כולנו, תגדיל את התלות ההרסנית של מדינת ישראל ביבוא ממדינות זרות, תכניס לארץ מזיקים ומחלות שיפגעו בגידולים המקומיים, תפגע בביטחון המדינה (אם החקלאים לא יישבו לאורך הגבולות – מי יעשה זאת במקומם?) לא תוריד את יוקר המחייה לאזרחים – ורק תעשיר עוד יותר את הקמעונאים והיבואנים.
חשוב לומר: אנחנו, החקלאים, לא נגד שינויים, ואף הוכחנו זאת ברפורמות קודמות - אך חשוב שהדברים ייעשו בהיגיון ותוך הידברות, לא ב"הנחתה" שפוגעת בכולם. במקום הרפורמה הקיימת, ניתן ליצור תכנית טובה לאין שיעור שגם תסייע בהורדת המחירים, גם לא תפגע באזרחים ובקיום העתידי של מדינתנו – וגם תאפשר קיום בכבוד לחקלאים הישראלים.
>>> אבשלום (אבו) וילן הוא ח"כ לשעבר, כיום מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל