"הפסדנו", זעק יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי, לעברו של ח"כ יואב קיש, בזמן שמזכירת הכנסת ירדנה מלר-הורוביץ ספרה את קולות ההצבעה של חברי הכנסת על חוק הגיוס שהגיש שר הביטחון בני גנץ. דרעי היה בטוח שהחוק עבר בשל היעדרות של ח"כ עמיחי שיקלי, אך מהר מאוד הלחץ התחלף בחגיגות ניצחון.
סיקור N12:
- מפלה לקואליציה: חוק הגיוס נפל בקריאה ראשונה בכנסת
- ח"כ רינאוי-זועבי: "אנחנו לא רק 'גוי של שבת'"
- גורם בכיר בממשלה: התנהלות הח"כים הערבים מאיימת על הקואליציה
הניצחון של האופוזיציה אתמול היה משמעותי מאוד. זה לא עוד חוק שנופל, אלא חוק דגל של הקואליציה. את חוק הגיוס הגיש בני גנץ, שגם כך לא מרגיש בנוח בממשלה הנוכחית. אך לצד השמחה המוצדקת, לחברי הכנסת החרדים ברור שהחוק יעבור גם יעבור בשבועות הקרובים, ולא בטוח שגם אז הם יכריזו על יום אבל. הם היו מעדיפים חוק גיוס נוח יותר, אבל עדיין גם הם מודים שלא מדובר בחוק גרוע.
מי שקומם בעיקר את חברי הכנסת החרדים היה דווקא ח"כ מנסור עבאס, שהצביע יחד עם רוב חברי סיעתו בעד חוק שיגייס חרדים לצבא, בזמן שהוא עצמו מתנגד לגיוס ערבים לצבא. הם רואים בזה צביעות. זה הוביל את אריה דרעי למנות את ח"כ משה ארבל לרכז את המאבק המשפטי בחוק ולהכין עתירה לבג"ץ בדרישה לחייב גיוס ערבים לצבא. שוויון בנטל לא חל רק על המגזר החרדי.
במהלך הנאומים של חברי הכנסת החרדים נגד חוק הגיוס, הקפידו חברי הכנסת שלא לפגוע במגיש החוק, בני גנץ. בעבר, כל שר שהגיש חוק גיוס שלא בהסכמה ספג ביקורת קשה מצד החרדים, הוכרז כאויב התורה ולומדיה. לא כך הוא בני גנץ.
בחצי שנה האחרונה, מאז הקמת הממשלה, זוכה גנץ ליחס מיוחד מצד הסיעות החרדיות. הוא היה השר היחיד שנכנס אחר כבוד לביקור במעונו של מרן הרב חיים קנייבסקי. החרדים יודעים שגנץ לא יהיה זה שיפיל את הממשלה, אך כן רואים בו דמות שיכולה לעמוד בראשות ממשלה חלופית. או כפי שהגדיר זאת באופן מדויק בכיר פוליטי: "בני לא יהיה התליין, אך בוודאי ישתתף גם ישתתף בהלוויה".
בנאומו - ככל הנראה האחרון - במליאת הכנסת, יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי מאיים על רע"מ: אם תצביעו בעד חוק הגיוס, נעתור לבג"צ לחייב לגייס ערבים לצה"ל pic.twitter.com/yS7dKFmACo
— ישי כהן (@ishaycoen) January 17, 2022
ככל שהמגעים על הסדר טיעון בין ראש האופוזיציה, בנימין נתניהו, ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, יימשכו - החרדים ינסו להעמיק את היחסים עם גנץ. הם רואים בו דמות מאחדת בין 'הליכוד', הסיעות החרדיות וחלקים בתוך הממשלה הנוכחית. הם רוצים לראות אותו נכנס לבלפור, גם כדי לתקן את העוול שעשו לו כשלא עמדו בערבות בממשלת הרוטציה עם נתניהו.
בכלל, על רקע הדיונים בין נתניהו למנדלבליט שוב עולה הדיון האם ברגע שנתניהו יפרוש מהחיים הפוליטיים, הסיעות החרדיות ישתפו פעולה ויצטרפו לממשלה בראשות בנט-לפיד. מי שסבור כך, טועה ומטעה.
מאז הקמת הממשלה יצא לי לדבר על הנושא עם שלושת ראשי המפלגות החרדיות, אריה דרעי, משה גפני ויעקב ליצמן. שאלתי אותם על הנאמנות לנתניהו, נאמנות שח"כ ישראל אייכלר הגדיר אותה "עיוורת". השלושה ענו מסר אחיד: אנחנו לא נאמנים לנתניהו האיש אלא לציבור של 'הליכוד', הציבור המסורתי שהולך איתנו שנים, לא נבגוד בציבור הזה.
במצב הנוכחי לא מדובר ב'בגידה' בציבור המסורתי, אלא הרבה יותר מזה. זו הצטרפות לממשלה שבעיני החרדים והרבנים הראשיים עוקרת את היהדות ממדינת ישראל, הורסת את מערך הגיור ומחריבה את הרבנות. כך שאין באמת דרך שהחרדים ישתפו פעולה עם הממשלה הנוכחית.
>>> הכותב הוא פרשן ומגיש בכיר באתר החרדי "כיכר השבת"