הכנסת אמורה לאשר סופית בשבוע הבא את העלאת גיל הפרישה לנשים. זה אולי הסעיף המשמעותי ביותר בתקציב המדינה הקרוב. כבר יותר מעשור שמשרד האוצר מבקש להעביר את החוק הזה, אך נבלם בידי הפוליטיקאים. זה מהלך עם השלכות דרמטיות על המשק כולו, אז הנה, בקצרה, מה שצריך לדעת על המהלך:
גיל הפרישה לנשים, שהיום עומד על 62, יעלה בהדרגה לגיל 65 במהלך 11 השנים הקרובות. מתחילת השנה הבאה ועד שנת 2025 גיל היציאה לפנסיה יעלה בעוד 4 חודשים בכל שנה. משנת 2026 ועד שנת 2032 גיל הפרישה לנשים יעלה בעוד 8 חודשים בכל שנה.
אז ניקח לדוגמה אישה, ילידת 1960, שאמורה הייתה לצאת לפנסיה בגיל 62 בשנה הבאה. במקום זאת, היא תצא לפנסיה בגיל 62 וארבעה חודשים. במקרה אחר, אישה ילידת 1965 תצא לפנסיה בגיל 63 ותשעה חודשים. המהלך יושלם כשילידות 1970 יפרשו בגיל 65.
למה זה נחוץ?
תוחלת החיים לנשים עלתה מאוד בשנים האחרונות. בכלל, ישראל נמצאת בצמרת העולמית בתוחלת החיים. במצב הזה, נשים חיות שנים רבות אחרי שהן פורשות מהעבודה ולקרנות הפנסיה אין יכולת לממן את כל זה.
למה זה נתקע הרבה זמן?
המהלך התעכב בכנסת בגלל חברות כנסת ושרות שאמרו בין היתר, ובצדק, כי יש נשים רבות במקצועות שוחקים' כמו אחיות ומורות' שלא יכולות להמשיך לעבוד עד גיל 65. זאת הסיבה שבמסגרת החוק מבטיחים תשלומים קצבאות מיוחדות לנשים שלא תהיה להן מסגרת תעסוקתית, וימצאו את עצמן מצד אחד מובטלות ומצד שני בלי קצבת זקנה.
זה לא יהיה פשוט בהתחלה, בשנים הראשונות. התקווה היא שבהדרגה, שוק העבודה ילמד להעסיק נשים בגילים בוגרים יותר.