זה היה מבצע מורכב ורחב היקף, אך מדויק ומתוכנן בקפידה. לא מדובר בעוד מבצע איסוף נשק שגרתי. מנצרת ועד טייבה, נעצרו המעבירים והמבריחים, סוחרים בינוניים וסוחרים כבדים שבמשך שנים הציפו את המדינה בכלל ואת החברה הערבית בפרט בנשק בלתי חוקי.
יחד עם זאת, מבצע מעצר סוחרי הנשק הגדול בתולדות המדינה לא ישנה את המצב מחר בבוקר, ולא ינקה את הרחוב הערבי מאקדחים ורובים שבידיהם של הצעירים הערבים. מה שכן, המבצע הזה מייצר מציאות חדשה. מהיום, המשטרה ורשויות אכיפת החוק במדינת ישראל מעבירים מסר תקיף לעבריינים ולעבריינים הפוטנציאליים בחברה הערבית: זה לא משתלם לסחור בנשק.
עד היום המציאות הוכיחה שלהשיג נשק בחברה הערבית קל לא פחות מלהשיג לחם, וזאת לא קלישאה. הקלות שבה מוברח נשק מבסיסי הצבא או דרך הגבול ממחרטות הגדה המערבית, יצר תחושה אצל כל אזרח ערבי, גם אלה המוגדרים שומרי חוק, שבלי נשק אתה בסכנה. עדיף להצטייד בנשק כלשהו לשעת הצורך. כן, כמעט כל אזרח ערבי שקל זאת בשנים האחרונות. עורכי דין, רופאים וגם פוליטיקאים החזיקו נשק בלתי חוקי "להגנה עצמית" מפני עבריינים וארגוני פשיעה, בגלל היעדר האכיפה והנוכחות המשטרתית.
המשוואה השתנתה
את הטרנד הזה יצרו סוחרי הנשק הגדולים בחברה הערבית, שפעלו להשליט אווירה של חוסר ביטחון אישי כדי להאיץ את תהליך ההתחמשות בקרב האזרחים הערבים. שם נמצא הכסף הגדול ומשם מגיע עיקר הרווח של ארגוני הפשיעה, דרך סחר בנשק ובסמים. יתרה מזאת, החוק מקל יחסית בעבירות של החזקת נשק. סוחר שמצליח לבצע עשרות עסקאות נשק בחודש, בשווי מאות אלפי שקלים ובמקרים מסוימים מיליוני שקלים, לא יפגע בו יותר מדי לשבת בכלא למשך שנה או חצי שנה על תפיסת נשק בחצר ביתו או ברכב. מיד כשישתחרר, ימשיך את עבודתו כבשגרה, בדרך לעסקה הבאה.
המבצע היום (שלישי) בא לשנות את המשוואה הזאת, ראשית, בכך שמייצר קודם כל תחושה של חשדנות בין עובדי הענף, מהמחשבה שגיוס הסוכן הסמוי הוא שהביא לתפיסת חבריהם. שנית, המבצע הזה מעביר מסר לאותם סוחרים שמטרת המשטרה היא לא רק לתפוס אקדח או רובה, אלא להגיע לסוחרים המרכזיים עם תשתית ראייתית ברורה שתביא להפללתם עם גזר דין כבד בבית המשפט. במילים פשוטות, אותם סוחרים צריכים להבין שמהיום הישיבה בכלא לא תהיה שווה את הרווח הכספי מהסחר בנשק.
עצם המחשבה הזאת יוצרת הרתעה בשטח ותחושת חוסר אמון וביטחון בקרב אותם סוחרים. ככל שהמבצעים האלה יתעצמו ויתפסו תאוצה, תהיה גם עלייה במורל המשטרתי שבשנים האחרונות נרמס פעם אחר פעם על ידי המערכת הפוליטית. בנוסף, זה יחזק את אמון הציבור הערבי במשטרה, שבמשך עשורים הרגיש שהיא עובדת נגדו ולא למען בטחונו. ברגע שזה קורה - הכול משתנה. הפחד נשבר והאזרח הפשוט יכול לחשוב שזה לא רק הוא לבד מול העבריינים, אלא זה הוא והמדינה נגד ארגוני הפשיעה.
שנת 2022 הוגדרה כיעד למדידת הצלחתה של המשטרה והממשלה במיגור הפשיעה והאלימות בחברה הערבית. אם מה שראינו היום זה אות הפתיחה, כנראה שיהיה שווה לחכות לתוצאות הסיום.