נפתח מהסוף: מנהיגותו של אריה דרעי בראשות ש"ס אינה מוטלת בספק, דרעי לא מתמודד עם ביקורת מבית, בש"ס של היום אין תדרוכים מבית נגד היו"ר. להפך, הוא זוכה לגיבוי נרחב מצד מועצת חכמי התורה של המפלגה וכמובן מצד חברי הכנסת שלו.

בשנים האחרונות אריה דרעי רענן את רשימת ש"ס, מהלך מבורך של הכנסת נציגים צעירים, דור חדש במפלגה. אך לצד בחירת הצעירים נבחרו כאלו שהם על גבול הערצה למנהיג, כך שאיש מהם לא חושב לדבר נגד היו"ר, גם לא בשיחות סגורות. דרעי ינהיג את ש"ס מהמשרדים של המפלגה בהר חוצבים, גם אם לא יהיה נוכח במליאת הכנסת. במילים אחרות - אין לדרעי חשש מ'אלי ישי' תורן שינסה לתפוס את מקומו.

ועדיין מדובר במכה לאופוזיציה. בחודשים האחרונים דרעי נכנס לתפקיד לא רשמי של מרכז האופוזיציה, זה שיכול להביא הסכמות בין סיעות הימין לרשימה הערבית המשותפת. בכל הצבעה הוא דאג לבדוק שכל ח"כי האופוזיציה נוכחים באולם, מצביעים, ומנסים להביך את הקואליציה. כעת יצטרך ח"כ יריב לוין לנהל את המאבקים ללא הנוכחות של יו"ר ש"ס.

בשבוע שעבר חתם אריה דרעי על עסקת הטיעון עם היועץ המשפטי לממשלה, ד"ר אביחי מנדלבליט. דרעי חתם על ההסכם בלב כבד. פרקליטים רבים לחשו לאוזנו שבבית המשפט הוא ייצא זכאי מתיקי המס, אבל דרעי למוד הניסיון משנת ה-90 יודע שאיש לא יכול להבטיח לו ששופט בבית המשפט המחוזי בירושלים לא יטיל עונש של חצי שנת עבודות שירות, וכך הוא ימצא את עצמו מחוץ לכנסת בשבע השנים הקרובות.

הקלטות מנדלבליט על תיק דרעי (עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90)
מנהיגותו של דרעי לא מוטלת בספק | עיבוד: AP / FLASH 90, פלאש 90

את שאלת הקלון דחו דרעי והיועמ"ש לשלב שבו דרעי יבקש לחזור לשולחן הממשלה. ספק אם דרעי ירצה להיכנס לדיון הזה, אבל אם זה אכן יקרה - אפשר להניח שהמדינה תטען לקלון. מנדלבליט לא יהיה שם כדי להגן עליו. מי שכן יהיו הם יונתן תדמור, פרקליט מיסוי וכלכלה, וליאת בן ארי, המשנה ליועמ"ש. שניים שביקשו להחמיר עם דרעי, שניים שלא היו מרוצים מההסדר של מנדלבליט ודרעי.

אך הקלון האמיתי כבר הוטל, והוא לא הוטל על אריה דרעי אלא על מערכת אכיפת החוק. שש וחצי שנים של עינוי דין נגד יו"ר מפלגה פוליטית. שש וחצי שנים שאיש לא יודע להסביר למה לא התקבלה הכרעה, גם אם להגיש כתב אישום. לא ייתכן שבמדינה דמוקרטית יחזיקו מפלגה שלמה מהגרון, שחברי כנסת יחששו להתבטא בנושאים הקשורים ליועמ"ש, גם אם מנדלבליט לא התכוון לכך, זו התוצאה. וזה רע מאוד למדינה דמוקרטית.

חקירות דרעי נפתחו בקול רעש גדול. החשדות היו שוחד, הלבנת הון, מרמה והפרת המונים, גניבה בידי מורשה, רישום כוזב ועבירות מס. העברות של מאות אלפי שקלים מקופת המדינה לעמותות של קרובי משפחתו. קבלת מאות אלפי שקלים ממיליונר אלמוני. לבסוף, ההר לא הוליד אפילו עברון, כמו שהגדיר זאת היועמ"ש בעצמו.

בימים הקרובים, לאחר שההסכם ייצא לפועל, אריה דרעי יגיש ליו"ר הכנסת מיקי לוי את מכתב ההתפטרות שלו מהכנסת. זאת תהיה התפטרות טכנית בלבד. כאמור, דרעי ימשיך לנהל את ש"ס מבחוץ, ולכנסת הוא יחזור לאחר הבחירות. את השנתיים הקרובות הוא יקדיש להיערכות לבחירות לרשויות המקומיות. תזכורת: ש"ס היא המפלגה עם מספר הנציגים הגדול ביותר ברשויות המקומיות.

ובכלל, צריך לזכור שדרעי ביקש להתפטר מתפקידו כחבר כנסת כבר עם הקמת הממשלה והמעבר שלו משולחן הממשלה במליאה לעבר ספסלי האופוזיציה. בשל ביקורת ציבורית בקרב ציבור המצביעים שלו, הוא בחר להישאר בכנסת ובינתיים התאהב בתפקיד החדש ובמשכן. אך עדיין, העזיבה הזמנית את משכן הכנסת איננה כמכה אישית גדולה.

ומילה לאלו החושבים שכעת, לאחר שדרעי יעזוב את הכנסת, יהיה קל יותר לחבר בין הסיעות החרדיות לממשלת בנט לפיד. בטח אם נצרף את העובדה שגם ח"כ יעקב ליצמן צפוי לקבל את הכרעת היועמ"ש בחודש הקרוב. מדובר בהערכה לא נכונה. כאמור, דרעי ימשיך להנהיג את ש"ס מבחוץ. לכך אפשר לצרף סקרים פנימיים בתוך המגזר החרדי המלמדים כי הציבור החרדי, רובו ככולו, סולד מהממשלה ולא רוצה כל שיתוף פעולה עתידי עם נפתלי בנט.

שר הבריאות יעקב ליצמן (צילום: החדשות12)
המהלך של ליצמן יסייע לו בהכרעה של מנדלבליט? | צילום: החדשות12

ואם הזכרנו את יעקב ליצמן שווה להתעכב לרגע על ההצהרה שלו (בערוץ הכנסת), שלפיה יפרוש בתום הקדנציה הנוכחית. בניגוד לדרעי, ליצמן יעזוב את משכן הכנסת ובזה יסתיימו חייו הפוליטיים לאחר 23 שנים כחבר כנסת. הוא הדגיש כי לא מדובר בחלק מעסקת טיעון עם היועמ"ש, אך אין ספק שהמהלך צפו לסייע לו לקראת הכרעת היועמ"ש בתיק החקירה נגדו.

טרם ברור מתי ישראל תצא לבחירות, אך אפשר להעריך שזה לא יקרה בשנה הקרובה. כך שלבחירות הבאות ליצמן יגיע כשהוא לפחות בגיל 75. אך טבעי שלא ירצה להמשיך קדנציה נוספת ולהישאר במשכן עד לגיל 80.  הפוליטיקאים החרדים אינם נבחרים בפריימריז, זאת הסיבה שהתחלופה איטית יותר משאר המפלגות בכנסת ישראל, אך עדיין צריך לברך על רענון הרשימות שהחל בשנתיים האחרונות.

בש"ס, כפי שהזכרתי בפתח דבריי, דרעי רענן את שורות הרשימה, מרבית חברי הכנסת צעירים וחדשים. ב'יהדות התורה' זה לוקח הרבה יותר זמן. אך נראה כי ההנהגה הפוליטית חרדית הבינה שהדור הצעיר רוצה נציגים צעירים בכנסת, מבלי לפגוע בקרדיט שמגיע לח"כים הוותיקים. תהליך רענון הרשימות החל והוא לא צפוי להסתיים בקרוב.

הטורים של ישי כהן ב-N12:

 

ישי כהן (צילום: כיכר השבת)
ישי כהן | צילום: כיכר השבת

>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי 'כיכר השבת'