"מתיק שחיתות חמור מאוד לא נולד אפילו עכברון", במילים אלו סיכם היועץ המשפטי לממשלה את 6 וחצי שנות עינוי הדין שהוא ולא אחר מעביר את יו"ר ש"ס, ח"כ אריה דרעי.
מיד לאחר שנכנס לתפקידו כיועץ משפטי לממשלה, אישר מנדלבליט לפתוח בחקירה נגד השר דאז אריה דרעי. בעוד פחות משלושה חודשים מנדלבליט יעזוב את צלאח א-דין, לא לפני שיקבל החלטה בתיק שמלווה אותו במשך קדנציה שלמה.
עוד נחזור להר שלא הוליד אפילו עכברון, אבל באיזו דמוקרטיה שמעתם שמחזיקים בכיר בממשלה במשך 6 וחצי שנים ללא קבלת החלטה בתיק שעומד ותלוי נגדו. שש וחצי שנים מחזיקים פוליטיקאי בכיר מהגרון. במהלך השנים, כשביקשנו מחברי כנסת בש"ס להתבטא בנושאים הקשורים ליועץ המשפטי לממשלה, קיבלתי תשובה בסגנון: הוא צריך לקבל החלטה בתיק של אריה דרעי, למה לנו להזיק ליו"ר? כך בדיוק מחזיקים מפלגה שלמה מהגרון כבני ערובה של מערכת אכיפת החוק.
לפני כשנה שאלתי את פרקליט המדינה לשעבר, שי ניצן, על עינוי הדין שעובר אריה דרעי. חקירה זו התנהלה במשמרתו של ניצן. הוא הפנה את השאלה למנדלבליט, תוך הדגשה שהוא סובר שצריכים לקבל החלטה כמה שיותר מהר. בינתיים חלפה לה שנה, שנה נוספת של עינוי דין בלתי מתקבל על הדעת. כנראה שעינוי הדין הזה יימשך עד הרגע האחרון.
"שיקבל החלטה, שיגיש כתב אישום, שיעשה מה שהוא חושב אבל למה להשאיר פוליטיקאי בכיר בסימן שאלה, בחוסר ידיעה על מצבו", אמר לי בחודש שעבר ח"כ בכיר בש"ס. כשביקשתי לצטט את דבריו בשמו, הוא השיב: "שש שנים שתקנו כדי לא להזיק לאריה, שעכשיו נעשה את זה?". אינני יודע אם מנדלבליט כיוון לזה, אבל זו התוצאה.
נחזור 6 וחצי שנים אחורה. שבועות לאחר שעמית סגל חשף במהדורה המרכזית על דבר החקירה נגד אריה דרעי, המשטרה עצרה 14 חשודים בזמן שדרעי עשה את דרכו למשרד להב 433. ביניהם היו אישי ציבור בכירים, כדוגמת ראש עיריית ירושלים משה ליאון. הכותרות זעקו: "דרעי נחקר בחשד לגניבה בידי מנהל, שוחד, הפרת אמונים". שחיתות שלטונית, לא פחות.
שש שנים אחרי, מנדלבליט בעצמו מודה שמכל התיק הזה לא נותר דבר וחצי דבר. חקרו עבירות שלא היו. אגב החקירה נחשפו לחשדות לעבירות מס. אין מדינה מתוקנת בעולם שאירוע שכזה היה עובר בשתיקה. מי שישיב לדרעי את 6 שנות עינוי הדין?
"יש כאן מסר שלילי ביותר לציבור בישראל. מי שלא מתיישר עם האג'נדה של האליטה המשפטית השלטת, לא יניחו לו עד שימצאו במה לתפוס", אמר לי גורם המקורב לדרעי - וקשה שלא להסכים עם דבריו.
נראה כי דרעי משלם את מחיר ההליכה עם בנימין נתניהו. עד היום יש במערכת הפוליטית לא מעט הסבורים כי הימשכות ההליכים בעניינו הייתה מכוונת מצד מנדלבליט. לשיטתם, מנדלבליט שמר את דרעי כדי שירסן את נתניהו. כיום, משנסתיימה כהונת נתניהו - הוסרה חסינותו.
בימים אלו נמשכים המגעים בין פרקליטיו של אריה דרעי לנציגי היועמ"ש, בניסיון להגיע להסדר. מנדלבליט מתעקש על עבירת קלון, למרות שאפילו 'עכברון' לא נמצא. מבחינתו, ואולי בצדק, עבירות המס מחייבות קלון, למרות שאפשר להניח שאדם מן השורה היה סוגר את התיק בין רואה החשבון שלו לפקיד שומה. עם זאת, במקרה של דרעי נראה שעינוי הדין הנורא שעבר במשך שש וחצי שנים הוא עונש קשה שדרעי שילם על עבירות שלא ביצע. זה עונש קשה מכל קלון שהיועמ"ש מבקש להטיל עליו.
אולי הגיע הזמן ששלטון הפקידים יסתיים. פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה והתובע הכללי הכרחי בעת הזאת. שכל ממשלה נבחרת תמנה לה יועץ משפטי ופרקליט מדינה שייכנסו איתה ויעזבו איתה. זוהי משילות.