מחירי הדירות ממשיכים לטפס ומהווים את פצצת הזמן החברתית הגדולה ביותר שהממשלה תצטרך להתמודד איתה. בינתיים, צריך להזכיר, בהקשר של הנדל"ן השרים מנמנמים.
מחירי הדיור - סיקור N12:
- מצוקת הדיור במספרים: 5 גרפים שמסכמים את המשבר
- מחירי הדיור השלימו עלייה של 9.2% בשנה
- "מנסים לחסוך לדירה כבר עשור": מצוקת הדיור מחריפה
- השרים פרסמו תוכנית למאבק במשבר הדיור, אך היא מתעכבת
נתונים רשמיים נוספים שהתפרסמו אתמול (שני) מראים עד כמה השוק רותח. אם משכנתה ממוצעת בחודש ספטמבר בשנה שעברה עמדה על 763 אלף שקלים, בחודש שעבר היא כבר עמדה על 914 אלף שקלים. לפי נתוני בנק ישראל, מדובר בזינוק של 20% בתוך שנה אחת בלבד.
כל זה קורה לצד עליות מחירים. מחירי הדירות השלימו עלייה של קרוב ל-10% בשנה האחרונה. כשהמחיר עולה - גם ההלוואות ממונפות יותר, מסוכנות יותר וההחזר החודשי גדל.
גובה המשכורת הממוצעת עומד היום על 10,500 שקלים, וכך לפי הנתונים החדשים דרושות לשכיר בישראל כ-150 משכורות כדי להצליח לשלם את המשכנתה, נכון לעכשיו. מדובר בנתון שהוא פי שניים מהנתון הממוצע במדינות ה-OECD.
מה לגבי הממשלה שאמורה לפחות לנסות לפתור את הבעיה? היא ממחזרת תוכניות ישנות כמו תוכנית "מחיר מטרה" ולא מקבלת החלטה בעניין המיסוי על משקיעים. כבר עברו יותר מחודשיים מאז שר האוצר ליברמן, שר השיכון אלקין ושרת הפנים שקד הבטיחו שממש בקרוב תוכנית הנדל"ן הממשלתית תפורסם. בינתיים יש חילוקי דעות ביניהם והרבה מאוד מכשולים.
אז הנה, שרים יקרים, הרי לכם עוד נתון שאמור להזכיר לכם שאין, פשוט אין זמן לחכות.