אפתח מהסוף. רפורמת הכשרות של השר לשירותי דת, מתן כהנא, היא הדבר הטוב ביותר שיכלו לבקש תאגידי הכשרות, הבד"צים הפרטיים. היא לא פוגעת בציבור החרדי, היא אפילו מסייעת למגזר. אנחנו, החרדים המקפידים בכשרות, נשלם פחות במסעדות, מאחר ולא נצטרך 2 תעודות כשרות בכל מסעדה.
אז למה המפלגות החרדיות נלחמות בכזו עוצמה נגד הרפורמה? כי הם דואגים ל'עם שבשדות'. אלו שלא חובשים כיפה אבל מקפידים לאכול רק במקום כשר. עבורם נלחמים הרבנים הראשיים, כדי שהם יוכלו לבקר במסעדות ולהיות בטוחים שתעודת ההכשר אכן מעידה על כשרות. כך שהביקורת "אבל הם עצמם לא אוכלים כשרות של הרבנות", לא רלוונטית. אגב, הרב הראשי, הראשון לציון הרב יצחק יוסף, קורא לתלמידיו החרדים לסמוך בעיניים עצומות על שחיטה של הרבנות, כך שגם עצם הטענה לא מדויקת.
"רפורמת" הכשרות של השר כהנא למעשה סוגרת את הכשרות של הרבנות הראשית. לראשונה מקום המדינה סוגרים את מחלקת הכשרות הרשמית של מדינת ישראל. צריך לדייק, הרבנות נוסדה עוד לפני קום המדינה. כעת מבקש כהנא לסגור את אחת המחלקות המרכזיות של הרבנות הראשית. במדינת היהודים יהיה צבא ממלכתי, משטרה ממלכתית אך לא שירותי דת ממלכתיים.
ברבנות הראשית מאשימים כי מי שעומד מאחורי המהלך הם רבני 'צהר'. כנראה שיש להם על מה לסמוך. לאחר הסכם עם הרבנות - בתיווך בג"ץ - 'צהר' מעניקה תעודות 'פיקוח'. אך המהלך שלהם לא צלח, למרות קמפיין ענק ברשתות החברתיות. הציבור הישראלי, שומר הכשרות, אמר את דברו: ממשיכים לסמוך על הרבנות הראשית. כעת, לאחר שהפסידו, מתן כהנא סוגר את כשרות הרבנות, לא משאיר אותה אפילו כגורם מתחרה שלא תעמוד חלילה בדרכה של 'צהר' בדרכה להיכנס לשוק הכשרות. מה שלא הולך בכוח, אולי ילך בעוד יותר כוח.
מתן כהנא הכריז על הרפורמה פחות מחודשיים מאז נכנס לתפקידו. הסיכוי שהוא למד את התחום המסובך של הכשרות ברמה כזו שהוא כבר מכריז על רפורמה חסרת תקדים - אפסי. לא בכדי הרפורמה זוכה לתגובה קשה גם מרוב רבני הציונות הדתית, כולל בכיר הרבנים הרב חיים דרוקמן. גם מבקרי הרבנות - וצריך לומר את האמת, חלק מהביקורת גם צודקת - לא מעלים על דעתם לשפוך את הקערה עם התינוק, מה שהשר כהנא מבקש לעשות.
כעת נתמקד לרגע ברפורמה עצמה. הרפורמה לא מפריטה את הכשרות. כהנא למעשה מעביר את תחום הכשרות מידי הרבנות הראשית לידי בד"צים פרטיים ומחמירים יותר. רוב הציבור הישראלי - שומר הכשרות - ימשיך לצורך מזון עם הכשרים שהרבנות תמליץ עליהם, בעיקר הבד"צים החרדיים. המסעדות לא ירצו לוותר על הצרכנים שומרי הכשרות ויצטרכו לשלם הרבה יותר לבד"צים הפרטיים, והצרכן יצטרך לממן זאת. ותודה לשר מתן כהנא.
סעיף נוסף ברפורמת הכשרות של כהנא קובע כי מועצת הרבנות הראשית היא כביכול זו שתקבע את הסטנדרטים לכשרות. אך אם מסעדה או אחד מתאגידי הכשרות יטען כי מועצת הרבנות מחמירה, הרי שהם יוכלו להציג עמדה הפוכה ומקלה יותר של שלושה רבנים שמחזיקים בכושר לרב עיר (אחד מהם רב מכהן או בדימוס) ובכך להעניק תעודת כשרות בניגוד לפסיקת מועצת הרבנות הראשית. כלומר, הרבנות ׳תחליט׳ כל עוד החלטותיה יתיישרו עם אג׳נדת השלטון.
כעת דמיינו שלפרופסור יורם לס, יחד עם שני רופאים (לא מכהנים) נוספים, תהיה הסמכות להורות לציבור להפר את הנחיות הקורונה. אכן זה נשמע מופרך, אבל זה בדיוק מה שרפורמת הכשרות מבקשת לעשות.
שר הדתות מתן כהנא מציג מצג שווא לפיו הוא מפקיד את סמכות הענקת רשיונות כשרות לגופי כשרות בידי מועצת הרבנות הראשית, זהו כמובן לא נכון. בהצעת המחליטים המסתמנת, הסמכות תופקד בידי ממונה שימנה שר הדתות באמצעות ועדת איתור. מינוי פוליטי לחלוטין שיקבע מי הוא גוף כשרות ראוי ומי לא.
עוד בתכנית, ביטול סמכותה הקיימת של מועצת הרבנות הראשית להכיר בגופי כשרות מחו״ל והעברתה לידי אותו פקיד פוליטי ממונה. כך לא מבריאים מערכת כשרות, כך משחיתים אותה והופכים אותה לפוליטית.
וכמובן כל זה קורה במסגרת "ממשלת ריפוי ושינוי".
הטורים של ישי כהן ב-N12:
- תתכוננו: החרדים לא מתכוונים לציית להגבלות בחגים
- ליברמן נוקם בילדים החרדים
- הלחץ החרדי מאחורי ההתנגדות לחוק האזרחות
אחת החששות שעולות בימים אלו זה מצב בו בעלי אולמות או מפעלים שירצו תעודת הכשר, אך לא יעמדו בסטנדרטים של הרבנות, ימצאו שלושה רבנים ויקימו 'תאגיד כשרות' - ולמעשה יפקחו על עצמם. סעיף נוסף שמבקש השר כהנא לשנות הוא הוראת מעבר זמנית עד להעברת הרפורמה והענקת היתר לרבני ערים לחלק תעודות כשרות בכל הארץ, לא רק בעיר בה הם מכהנים. רבני הערים יהפכו לקבלני כשרות וזה על חשבון תפקידם המרכזי לעסוק בצרכי הציבור והדת בעירם. אגב, סעיף זה נועד לאפשר לבעלי עסקים שלא קיבלו כשרות מהרב המקומי - לקבל כשרות מרב של עיר אחרת. מתי שמענו שבעל עסק שלא קיבל רישוי לעסק יכול לפנות לרשות מעיר אחרת? מתי שמענו שרשות אחת תפנה זבל של רשות מקומית אחרת?
כל זה עוד לפני שדיברנו על ההבטחות של משרד האוצר להעניק תקציב לתקנים של מפקחים. בלי תוספת משמעותית בתקנים לפיקוח מטעם הרבנות הראשית אין טעם לרפורמה. איש לא חושב שהרבנות תפקח על כל התאגידים שיוקמו בלי תוספת עשרות עובדים. כמו שכולנו מכירים את האוצר, אם אפשר שניים במחיר אחד אז למה לא? כך שאם תהיה רפורמה אך לא יהיו תקנים - גם אליבא דהשר כהנא הכשרות בישראל תהיה בערך כמו כשרות אוגנדה.
>>> הכותב הוא פרשן ומגיש באתר החרדי 'כיכר השבת'