מייסר עותמאן מחיפה היא האישה התשיעית שנרצחת בישראל מתחילת השנה על רקע מה שמכונה "אלימות במשפחה". היא נרצחה ביום בו פורסם דוח מבקר המדינה בנושא המאבק באלימות במשפחה, המגולל שורה של מחדלים שבקצה שלהן נמצאות אותן נשים שקופות שהמדינה לאורך השנים פשוט הפקירה. לא כל רצח ניתן למניעה, אך רבים בהחלט כן - הסימנים המוקדמים כמעט תמיד שם. עם זאת, היריעה הכל כך קצרה של גורמי הרווחה, השירותים הסוציאליים והאכיפה מביאה ל"פספוס" של מקרים רבים. כל פספוס כזה עלול להסתיים ברצח.
במהלך השנים, פוליטיקאים מכל רחבי הקשת הפוליטית בישראל הפריחו שורה ארוכה של הבטחות לאוויר, חלקם גם לא מפספס הזדמנות לבקר ולהצטלם במקלטים בהם חוסות נשים נפגעות אלימות (בד"כ בסמיכות לאירוע טרגי שמציף את הכותרות לכמה שעות).
בשנת 2017 עשתה ממשלת ישראל מעשה חשוב - לאחר הקמתה של ועדה בין-משרדית לבחינת הנושא, הממשלה אימצה את מסקנותיה לקידום תוכנית לאומית למאבק בתופעת האלימות במשפחה. מאז חלפו השנים והמעשה החשוב הזה מומש רק בחלקו. יתרה מכך, התוכנית כלל לא עודכנה לאור שנת הקורונה האחרונה שדרדרה עוד יותר את מצבן של מאות אלפי נשים בישראל, הסובלות מאלימות על שלל גווניה. תקציבים רבים שנועדו לטיפול במיגור התופעה עודם מוקפאים - עיבוי משמעותי של מערך העובדות הסוציאליות, הסרת חסמים בירוקרטיים בבואן של נשים להתלונן, הרחבת פרויקטים של טיפול בגברים אלימים, החלת חינוך מגדרי כבר מהגיל הרך ועוד שורה ארוכה של צעדים נותרו ללא יכולת מימוש.
החדשות הטובות הן שנגמרו התירוצים. לישראל יש ממשלה חדשה. בקרוב, כך אנו שומעים, יחלו הדיונים המרתוניים על תקציב דו-שנתי. בנוסף, התירוץ של עיסוק במערכות בחירות ובקמפיינים שמונעים יכולת לקדם תוכניות אסטרטגיות - גם כבר אינו קיים. לפני הבחירות הבטיחו שורה ארוכה של חברות וחברי כנסת מעשים ולא רק דיבורים - כעת הגיע הזמן לבחון את רצינות כוונותיהם.
לפני ימים אחדים הודיע ראש הממשלה נפתלי בנט על מינויו של רוני נומה לתפקיד פרויקטור הקורונה בנתב"ג. מדובר באדם ראוי, מקצועי ובעל יכולות לתכלל את הטיפול באחת מנקודות התורפה של ישראל בשנת הקורונה החולפת. מדובר בהחלטה שבדיעבד לא ברור כיצד לא התקבלה מזמן ויש לברך את ראש הממשלה עליה. בנוסף, לישראל יש פרויקטור-על (פרופ' נחמן אש) ונומה עצמו תיפקד עד לא מזמן כפרויקטור למגזר החרדי, בעקבות בעיות ממוקדות שהתגלו שם.
השיטה הזאת של מינוי אדם מקצועי, לא פוליטי, קל וחומר אם הדבר מלווה בסמכויות אמיתיות לתכלול משברים ונקודות תורפה, הוא צעד מבורך. אם כן, אדוני ראש הממשלה, מדוע לא ליישם את אותה השיטה אל מול גל הטרור נגד נשים שנמשך שנים כה רבות? אנו יודעות שאל מול אויבינו החיצוניים הדבר נעשה לא פעם, לאחרונה אף הוחלט בצה"ל למנות פרויקטור לענייני אירן.
הגיע הזמן לפרויקטורית לתכלול המאבק באלימות במשפחה בישראל. בישראל יש נשים רבות שהבנתן המקצועית את התחום רבה. אשמח להמליץ לראש הממשלה באופן אישי על כמה מהן. אותה פרויקטורית תוכל לרכז את המאבק בנגע הזה, מאבק שחונה כיום במשרדי ממשלה רבים - לכולם כוונות טובות, אך הדברים נופלים בין הכיסאות פעם אחר פעם.
משרדי ממשלה רבים, כמו משרד העבודה והרווחה, המשרד לשוויון חברתי, משרד החינוך, משרד הבריאות, משרד המשפטים וכמובן משרד האוצר - כולם רלוונטיים לנושא. עם זאת, עד היום אין גורם אחד בממשלת ישראל שכל תפקידו, מבוקר עד ערב, הוא טיפול בנושא הזה. לאותה פרויקטורית חייבות להיות סמכויות נרחבות והיא צריכה לקבל את רוחו הגבית של ראש הממשלה גם לשם השגת תקציבים וגם לשם מיצוי התקציב אל מול משרדי הממשלה השונים. היא צריכה להיות גם הפוסקת המקצועית האחרונה בסוגיות השונות. אותה פרויקטורית תשב עם גורמי מקצוע מהתחומים השונים - עובדות סוציאליות, משטרת ישראל, בכירי האוצר, ארגוני הנשים, נשים נפגעות אלימות, משפחות של נשים נפגעות אלימות - ותייצר פעילות ולא רק תוכניות.
מהלך שכזה יכול להבטיח, בפעם הראשונה, מעשים ולא רק דיבורים והבטחות. זהו מהלך שיעביר גם מסר חשוב לכמאתיים אלף נשים החוות אלימות בישראל, ולפיו הנושא באמת מתועדף על ידי הממשלה החדשה.
>>> הכותבת היא יושבת ראש נעמת